Sustine biodiversitatea din vatra Bucovinei

de Marius Marcu Orhean
Adauga la favorite
Vezi
7796
vizualizari
670 lei
din 268,810 lei
Colacu, Județul Suceava
Ia atitudine si impreuna cu noi vom reusi cu certitudine sa dam viata acestui proiect nobil!
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

            Biografie...

             Suntem fraţii Bodnari Stelian şi Emil, născuţi şi crescuţi în inima Bucovinei, în comuna Fundu Moldovei, o aşezare pitorească între Obcina Feredeului, Obcina Mestecănişului şi Masivul Rarău-Giumalău. Ceea ce ne reprezintă cel mai mult este pasiunea pentru fauna salbatică. Aceasta am dobandit-o încă din copilărie, influenţaţi fiind de  zona de o bogată diversitate în care trăim şi învăţăturile bunicului şi unchiului nostru. Mai mereu prin păduri şi munţi, ne-am îndrăgostit de creaţia lui Dumnezeu, ce ne-a fost lăsată pentru a ne bucura sufletele cu  tainele sălbăticiei. De-a lungul timpului am învăţat multe taine ale naturii, cum să fi parte din ea fără să o afectezi, fără să o deranjezi, am învăţat cum să te apropii de animale fără să te simtă şi fără să le perturbezi viaţa, am învăţat cum să respecţi mediul înconjurător, cum să le ajuţi iarna, când zăpada este foarte mare, când îşi procură hrana foarte greu, am învăţat cum să fi discret şi să observi tainele pădurii.

      

          Cu timpul ne-am gandit să imortalizăm pe film şi video toate aceste frânturi din viaţa sălbatică. Aşa am început  munca de fotografiere/filmare. Am spus muncă datorita faptului că nu este uşor să stai ore în şir nemişcat la pândă să poţi să obţii câteva cadre sau să filmezi câteva secvenţe iarna pe ger şi viscol prin cele mai sălbatice păduri din Obcinile Bucovinei,şi nu numai iarna ci în fiecare anotimp. Nu puţine au fost ocaziile când nu vedeam nimic şi plecam spre casă, frânţi şi descurajaţi, dar a doua zi ceva nu ne lăsa să stăm acasă. Acel ceva este chemarea naturii, unde poţi să contempli creaţiunea şi să fi mai aproape de Dumnezeu. Prima dată am primit cadou de la un unchi o cameră foto clasică cu film  iar în următorii ani ne-am  cumpărat alte camere foto clasice tot cu film neprofesionale. Apoi au urmat cele digitale. Odata cu apariţia lor, acum 9 ani am achiziţionat prima noastră cameră video, un Canon MV750i minidv. Am început inregistrarea comportamentului diferitelor specii de animale sălbatice. Apoi a mai urmat achiziţia a altor doua camere video. Au urmat alte camere foto digitale compacte, şi o  cameră mai performantă pentru o mai buna calitate a materialelor. Cu multe sacrifici financiare am învestit mulţi bani proprii în camere, plus deplasările şi timpul special dedicat necâştigând niciodată vreo sumă de bani din aceasta.

 

           Am colaborat cu Direcţia Silvică Suceava în a ne da voie să observăm, fotografiem şi să filmăm fauna sălbatică pe fondurile cinegetice aferente. Acum câţiva ani ni s-a alăturat în explorarea biodiversităţii, cumnatul nostru, Ing. Marcu Orhean Marius, a cărui dragoste pentru munte i-a fost însămânţată de bunicul său, fost maistru minier din zona Obcinelor Bucovinei.

             Proiectul nostru...

                   Anul acesta am înfiinţat O.N.G.-ul  ASOCIAŢIA WILD BUCOVINA care are ca scop conservarea în acţiune a florei şi faunei din regiunea Bucovinei şi vecinătăţi, cercetarea ştiinţifică, monitorizarea, organizarea de ture foto wildlife, promovarea turismului activ (drumeţii, mountain biking), programe educaţionale, în concluzie, protecţia naturii, susţinerea comunităţii regionale în dezvoltarea unui turism sustenabil şi educarea viitoarei generaţii de conservatorişti ai naturii.

               Suntem la început de drum iar susținerea financiară până în acest moment nu există. Toate materialele și activitățile le-am executat din fonduri proprii. Deținem materiale foarte importante(sute de ore de monitorizare şi fotografii), ultimul fiind descoperirea și monitorizarea unui cuib de acvilă de munte(Aquila chrysaetos) pe raza unuia din siturile Natura 2000 din Bucovina.                                                                                                                                                                                                             

            

 

               

                   Pentru îndeplinirea obiectivelor noastre avem nevoie de susţinere, în bani sau natură, iar ca prim target avem stabilit un Plan de achiziţii, ce cuprinde strictul necesar pentru a efectua o muncă de bun gust, documentare și monitorizări de calitate, cu care Bucovina să fie reprezentată cu cinste în toate colţurile lumii, după cum urmează:

  • Autoturism 4x4 cu tracțiune integrală = 45.000lei
  • Îmbrăcăminte:  -echipament de teren personalizat pentru vară / iarnă pentru 3 persoane: (membri activi Wild Bucovina): geci impermeabile, pantaloni, polare, bluze, ciorapi, indispensabili, şepci, parazăpezi, mănuşi, bandane, căciuli, centuri, pelerine = 20.300lei
  • Echipament de camuflaj ( pentru 3 persoane) = 700lei
  • Încălțăminte: bocanci de vară / iarnă, spray antiumezeală, cizme, cizme pescărești tip combinezon, (pentru 3 persoane) = 9.000lei
  • Echipament campare: corturi, saci de dormit, rucsace, prelate, hamace, (pentru 3 persoane) =8.000lei.
  • Echipament de supraviețuire: cuțite, lanterne, stații emisie-recepție, busole, primusuri, lopeți, amnare, folii de supraviețuire, șervețele încălzire, ceas de mână cu altimetru și temperatură (pentru 3 persoane) = 8.000lei  
  • Mini kit supraviețuire: (pentru 3 persone) = 900lei 
  • Echipament camuflare: corturi, plase camuflaj, camuflaj tip oglinda (pentru 3 persone) = 3.400lei
  • Echipament alpinism:  gheare circulare de căţărat în copaci, hamuri, casca, corzi, gheare pentru gheată =2.100lei 
  • Mini kit prim ajutor: (pentru 3 persoane) = 400lei
  • Dronă cu kit complet = 2.200lei
  • Cameră video sport (tip Go PRO) kit complet, pentru filmări aeriane si subacvatice   = 2.200lei
  • Trailcam-uri FullHD pentru monitorizare: 10 buc. = 9.000lei
  • Accesorii pentru cele 10 trailcam-uri: carduri, acumulatori, carcase şi cablu antifurt = 8.500lei 
  • Cameră video FullHD = 13.500lei
  • Accesorii pentru cameră video: trepied, geantă, lentile macro, teleobiectiv, filtre, acumulatori, încărcător, carduri, husă pentru ploaie, microfon, lampă = 13.500lei
  • Aparat foto DSLR = 13.500lei
  • Accesorii pentru camera foto: obiective, gentă, baterii, acumulatoare, carduri, microfoane, trepied, obiective, filtre, husă ploaie = 25.400lei
  • GPS-uri, hărţi, telemetru = 2.700lei
  • Echipament optic: binocluri (3 buc), binoclu vedere nocturna, telescop terestru  = 13.500lei
  • Echipament birotică sediu social: birou, scaune, biblioraft, laptop-utilizare în condiții extreme, calculator, soft-uri procesare video, memorii, videoproiector, sistem audio, imprimantă multifuncţională color foto, panou publicitar sediu social, cd-uri, dvd-uri, carcase = 25.600lei

              De ce toate acestea!?...

1. De  ce avem nevoie de autoturism 4x4 cu tracţiune integrală?

R: Datorită misiunii noastre de documentare, monitorizare- prin filmare/fotografiere şi observare vizuală a faunei sălbatice care trăieşte în cele mai îndepărtate şi greu accesibile habitate avem nevoie de a ne deplasa, de cele mai multe ori pe drumuri forestiere offroad, până în apropierea locurilor unde ne desfăşurăm activitatea, având un echipament destul de greu asupra noastră constând în: echipament de campare, echipament de supravieţuire, echipament de filmare-fotografie-monitorizare-observare etc.. Aşadar un autoturism 4x4 este o  mare prioritate din cauza lipsei acestuia.

2. De ce avem nevoie de îmbrăcăminte şi încălţăminte speciale?

R: Echipamentul de pădure este foarte important pentru sănătatea noastra. Fiind zonă de munte, climatul este umed, de aceea echipamentul trebuie sa fie adecvat timpului canicular, ploios dar şi gerului de iarnă. Fiecare articol are rolul său deosebit în a ne proteja de intemperii şi a ne oferii condiţii normale în desfăşurarea activităţilor. Echipamentul pe care îl deţinem este foarte sumar şi deja deteriorat în urma muncii noastre pe teren, de aceea, îmbrăcămintea şi încălţămintea de pădure reprezintă un punct important pe lista de achiziţii.

Echipamentul de camuflare (tip îmbrăcăminte), pe care nu-l deţinem, ne ajuta foarte mult în a fi cât mai discreţi în habitatele sălbatice, pentru a nu deranja fauna şi pentru a ne ajuta să ne apropiem cât mai mult de aceasta în a observa comportamentul animalelor şi implicit a ne documenta. 

Datorită faptului că suntem 3 membrii activi ai asociaţiei avem nevoie de aceste tipuri de echipamente pentru toţi.

3.  De ce avem nevoie de echipament de campare şi supravieţuire?

R: De multe ori deplasarea în îndepărtatele locaţii sălbatice bucovinene, atrage automat nevoia de cartiruire pentru câteva zile în acele zone, străine de civilizaţie şi de orice mijloc de ajutor. Fără echipamentul de campare şi supravieţuire nu am putea desfăşura activitatea la mare distanţă de domiciliu, fiind plecaţi pentru mai multe zile. De asemenea acest echipament este necesar pentru toţi membrii activi ai Asociaţiei.

4.  De ce avem nevoie de echipament de camuflare?

R: Echipamentul de camuflare, care  constă în corturi de camuflaj, plase de camuflaj şi camuflaj tip oglindă, ne ajută foarte mult când trebuie să stăm la pândă în locaţii în care coloritul peisajului trebuie să fie omogen, să nu stârnească simţul vizual al animalului asupra prezenţei noastre. Acest echipament nu-l deţinem şi este necesar pentru toţi membrii Asociaţiei.

5. De ce avem nevoie de echipament de alpinism?

R: Unul din obiectivele noastre este reprezentat de monitorizarea păsărilor, la cuibul lor, care de cele mai multe ori este amplasat în apropierea vârfurilor arborilor sau pe stânci greu accesibile (exemplu cuibul acvilei de munte). Pentru aceasta avem nevoie de echipament de căţărat care să facă accesibilă urcarea către cuib dar şi să pună în siguranţă viaţa celui ce execută această activitatea.

6. De ce avem nevoie de mini-kit de prim ajutor?

R: Acţiunile noastre determină un anumit grad de risc, deoarece ne desfăşurăm activitatea în terenuri accidentate unde sunt mulţi factori care pot duce la acidentări, de aceea un kit de prim ajutor este bine venit sa-l avem asupra noastră.

7. De ce avem nevoie de dronă cu kit complet şi cameră GO PRO ataşată ?

R: Una din activităţile Asociaţiei este de a filma fauna sălbatică, iar o dronă ne-ar ajuta foarte mult în a obţine cadre panoramice şi a face filmări de ansamblu, de sus, asupra unor scene (exemplu încăierarea cerbilor pe perioada boncănitului)  sau acolo  unde noi nu putem ajunge, în prăpăstii sau la mare înălţime (exemplu observarea ciopoarelor de capre negre).

8. De ce avem nevoie de trailcam-uri FullHD pentru monitorizare?

R: În cadrul monitorizării faunei am recurs și la folosirea trailcam-urilor (camerelor fixe de urmărire) -deocamdată doar una, din lipsa de fonduri financiare- care facilitează obținerea 24/24 h a mai multor date despre viața discretă a unor specii de animale, greu de observat doar stând la pândă, ca de exemplu: comportamentul colectiv al haitelor de lupi, comportamentul râșilor, comportamentul vulpilor în vizuină, evoluția puilor în cuiburi, jocul marmotelor la gura vizuinei, și alte taine ale viețuitoarelor sălbatice, iar un alt motiv este de a nu deranja cu prezența noastră, acolo unde știm că am fi descoperiți de animale. Pentru aceasta avem nevoie măcar de 10 camere pentru a le amplasa în acele locuri, deja planificate de noi pentru acest tip de monitorizare.

9. De ce avem nevoie de cameră video FullHD şi accesorii?

R: De mulţi ani facem filmări în sălbăticie, realizând documentare unice în Romania, dar lipsa interesului de către cine ar putea să ne ajute sa le promovăm face ca acestea sa fie mai puţin cunoscute şi vizionate de către publicul iubitor de natură. Vrem să achiziţionăm o cameră video mai performantă pentru a înregistra viaţa sălbatică la o calitate superioară, o cameră recomandată pentru filmări wildlife, atât la suprafaţă cât şi în râurile de munte, iar la aceasta bineînţeles trebuie accesorile fără de care nu putem să ne ducem obiectivul la îndeplinire. Dorim de asemenea ca filmările executate să constituie bază materială pentru viitoarele proiecte educaţionale pentru şcoli.

10. De ce avem nevoie de aparate foto DSLR şi accesorii?

R: Extindem nevoia de calitate şi pe partea fotografică unde examinarea în detaliu a speciei susprinse în cadrul studiilor noastre reprezintă un real avantaj. De asemenea fotografiile de înaltă calitate ne ajută la promovarea biodiversităţii într-un mod profesionist, totodată, ca şi în cazul camerei video, le folosim ca bază materială pentru viitoarele proiecte educaţionale pentru şcoli.

11. De ce avem nevoie de receptor G.P.S., hărţi şi telemetre?

R: Receptorul G.P.S. este de mare ajutor în localizarea punctelor noastre de lucru pentru constituirea bazei de date a locaţiilor cheie: trecători, locuri de boncănit la cerb, locuri de rotit la cocoşul de munte cuiburi de păsări răpitoare, etc., şi în localizarea poziţiei noastre în teren pentru orientare. Hărţile în combinaţie cu G.P.S.-ul le folosim pentru transpunerea locaţiilor şi a zonelor de interes. Telemetrul este util pentru a măsura distanţe la observarea în teren, de exemplu a unui punct de referinţă faţă de care ne desfăşurăm anumite acţiuni.

12. De ce avem nevoie de echipament optic?

R: Binoclul este de mare ajutor în a observa fauna sălbatică de la mare distanţă, fără să te apropii prea mult, pentru a nu deranja, în situaţia în care ştiind că dacă vei înainta mai mult vei fi descoperit de către acestea. Binoclul cu vedere nocturna de asemenea este de mare ajutor în a observa noaptea comportamentul nocturn al animalelor, când cu ochiul liber nu vezi nimic, iar telescopul terestru este util în a observa îndeosebi păsări, mai ales cuibul acestora cu pui, de la mare distanţă.

13. De ce avem nevoie de echipament de birotică?

R: Ca orice O.N.G., avem un sediu social unde ne vom desfășura activitatea de management, studiu, documentație, creare de materiale video-foto, materiale educaționale, secretariat, etc., iar pentru aceasta avem nevoie de tot ce ține de mobilarea sediului, aparatura electronică –calculatoare, medii de stocare date, imprimantă, videoproiector, sistem audio, cd-uri, dvd-uri, carcase, panou publicitar sediu firmă, și alte elemente de lucru, în momentul de față neavând nimic din lista menționată mai sus.

                   Planul de achiziții, așa cum stă listat și motivat mai sus, a luat ființă DIN NEVOIA îndeplinirii obiectivelor noastre, fiecare element având locul lui bine stabilit în asigurarea logistică a organizației. 

                  Contact....              

              Pentru mai multe detalii legate de activitatea noastra vă invităm să vizitați site-ul web al Asociatiei, pagina de Facebook si canalul Youtube. Tel. contact 0755525809.

             Nu ezitaţi să folosiţi instrumentele puse la dispoziţie de echipa sprijina.ro, cărora le mulţumim pentru iniţiativă şi oferirea acestei şanse de finanţare.

              Părerile dvs. sunt foarte importante pentru noi așa că așteptăm comentarii și sugestii cât mai multe.

                Sperăm ca munca noastră să nu fie în zadar ci să trezească în inima comunităţii regionale, interesul pentru conservarea naturii.  

Cu respect, membrii fondatori ai Asociației WILD BUCOVINA -

Bodnari Stelian, Bodnari Emil şi Marcu Orhean Marius. 

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 9 ani
Mulţumim frumos QUICKMOBILE şi SOLE!
postat acum 9 ani
Multumim frumos Flavius Komives!
postat acum 9 ani
Multumim frumos Mureşan Vlăduţ
postat acum 9 ani
Salut. Până în acest moment totul a fost făcut în timpul liber şi din fonduri proprii. Avem fiecare ocupaţii diferite dar în rest cercetăm natura aşa cum vedeţi. Da, în viitorul apropiat vom începe şi această activitate de afiliere membrii care vor fi în asentiment cu scopul asociaţiei şi vor aduce aport financiar şi în natură prin activităţi de voluntariat în diverse zone din Bucovina. Ne auzim cu noutăţi pe pagina de facebook, canalul youtube şi site-ul web. Mulţumim pentru apreciere şi că sunteţi alături de noi.
postat acum 9 ani
salutare baieti. va felicit pentru initiativa voastra. sa inteleg ca voi asta faceti ? nu aveti un job ? mi ar place tare mult sa fac ceea ce faceti voi. sa stiu ca am facut ceva pentru natura aceasta, pentru planeta aceasta. sa se vada ceva dupa munca mea. nu mai cautati persoane care sa se asocieze cu voi ?
postat acum 9 ani
Multumim frumos Stoica Iulia, Deac Elena şi Radu Andrei Răzvan pentru donaţii.
postat acum 9 ani
Multumim frumos de apreciere. Avem planuri mari de viitor dar pentru toate este nevoie de sustinere financiara. Alegeti una din recompensele noastre si veti da o sansa in plus biodiversitatii din Bucovina.
postat acum 9 ani
Am descoperit din intamplare acest material si tin sa te felicit pentru descoperirea ta. Succes!
QuickMobile
acum 9 ani
Sincere felicitari !
50.00 lei
SOLE
acum 9 ani
Foarte frumos proiect. Felicitari !
50.00 lei
Flaviu Komives
acum 9 ani
10.00 lei
Muresan vladut
acum 9 ani
Bafta
10.00 lei
Sustinator anonim
acum 9 ani
tot asa inainte
20.00 lei
Radu Andrei Razvan
acum 9 ani
10.00 lei
Deac Elena
acum 9 ani
10.00 lei
Stoica iulia
acum 9 ani
10.00 lei
Sustinator anonim
acum 9 ani
Succes WILD BUCOVINA!
500.00 lei