Mestesuguri traditionale

de Sprijina.ro
Adauga la favorite
4545
vizualizari
8,000 lei
din 10,000 lei
Baia Sprie, Județul Maramureș
Acest proiect a fost creat pentru tine sub forma de prezentare. Daca ai o idee demna de pus in practica actioneaza acum ... Adauga o cauza!
Initiator proiect
20 proiecte

 

 
Olaritul este o ocupatie straveche ce se practica inca din vremuri stravechi, marturie stand frumoasele vase de ceramica din epoca neolitica, epoca in care pe teritoriul Romaniei s-a dezvoltat o civilizatie remarcabila.
Olaritul este o munca obositoare, necesitand forta, indemanare si cunostinte deosebite. Orice greseala poate avea drept consecinta distrugerea vasului; de aceea, olaritul este un mestesug rezervat in exclusivitate barbatilor, femeile ajutand eventual doar la decorat.
Barbatii scot lutul din locuri speciale, il aduc in gospodarie si il framanta cu mainile, picioarele, sau cu un ciocan mare de lemn, amestecandu-l cu apa. Pasta astfel obtinuta se curata de impuritati, taindu-se in felii subtiri si se lucreaza apoi la roata.
 

Roata e formata din doua discuri, unul mai mic sus si unul mai mare in partea de jos, acestea fiind unite printr-un ax vertical. Pe discul de sus se pune bulgarele de pamant, iar discul de jos este miscat de olar, imprimandu-i cu piciorul o miscare circulara destul de rapida. Astfel, roata se invarteste, obtinandu-se forme circulare cu contur regulat.

Formarea vasului necesita o tehnica deosebita si o viteza de lucru mare, pentru ca pasta nu trebuie sa se usuce (uneori vasul se realizeaza chiar in 40-50 de secunde).
Dupa modelare, vasele se lasa la uscat cateva zile, la umbra si apoi se ard in cuptoare speciale, dupa ce au fost in prealabil ornamentate si eventual smaltuit.
Povestea proiectului consta posibilitatea de a invata si exersa de catre copii tainele olaritului.
Taberele pentru copii de olarit se organizeaza in serii de cate 10 zile, programul incepand de la ora 10:00 pana la ora 14:00. Perioada de desfasurare a taberelor este luna Iulie si August, cate o serie in fiecare luna. Numarul maxim de persoane care se pot inscrie intr-o serie este de 20 de copii. Costul este de 400lei per persoana, copii avand posibilitatea la sfarsitul taberei sa-si duca acasa obiectele create de catre ei.
 
 
Pentru a se realiza acest proiect trebuie colectate fonduri pentru amenajarea unui atelier de lucru si crearea conditiilor speciale de lucru pentru copii.
Necesarul de fonduri este de 10.000lei:
  • achizitia unui roti electrice a olarului, 3.000lei;
  • achizitia unui cuptor electric pentru arderea pieselor din ceramica, 3.500lei;
  • amenajarea atelierului de lucru, masa, bancute, polite, 2.500lei;
  • achizitia de materie prima de lucru, lut, unelte pentru modelarea si decorarea pieselor ceramice 1.000lei.