Academia Informala de Robotica STEM

de Cristiana Bogateanu
Adauga la favorite
Vezi
14569
vizualizari
827 lei
din 5,000 lei
București, Municipiul București
Ne dorim sa infiintam o Academie Informala de Robotica si care sa aiba cursuri modulare cu un caracter practic - “learning by doing”.
Initiator proiect
1 proiect

Este adevarat ca "nimic maret nu a fost vreodata realizat fara entuziasm" (Ralph Waldo Emerson) dar, la fel de adevarat este si faptul ca o idee, indiferent cat de buna sau benefica, nu poate produce nici un efect daca nu trece de stadiul de concept si nu este implementata. Viziunea noastra este sa infiintam o Academie Informala de Robotica si care sa aiba cursuri modulare cu un caracter practic - “learning by doing”. Organizarea in premiera, in Romania, a unei Academii informale de Robotica este o idee pe cat de indrazneata si valoroasa prin prisma impactului educational pe care si-l propune, pe atat de dificil de pus in practica, in special pentru ca initiativa apartine societatii civile, mai exact a unui ONG.

Cele mai recente date cu privire la progresul Romaniei in directia unei economii si societati digitale ne plaseaza, in 2015, pe ultimul loc in Uniunea Europeana din acest punct de vedere. Mai precis, conform Comisiei Europene numai 20% dintre romani detin competente digitale de baza, iar Romania are cel mai mic procent de specialisti TIC - numai 1,3% in totalul fortei de munca din toate tarile UE. 

Cu toate acestea, nimic nu este imposibil cand intalnesti oameni dispusi sa dea curs invitatiei de a fi parte a unui proiect prin care este vizata imbunatatirea contextului educational in care se formeaza profesionistii de maine in domeniul tehnic si tehnologic.

Traim intr-o lume in care tehnologia avanseaza intr-un ritm extrem de alert. Avem in buzunar cele mai recente smartphone-uri, laptopurile si dispozitive wearable pe care le utilizam la serviciu sau acasa si care sunt echipate cu hardware de ultima generatie, iar tehnologiile smart se impun din ce in ce mai mult, atat pe piata consumatorilor individuali, cat si la nivel de organizatii.


Daca suntem “early adopters” cand vine vorba de noile tehnologii, de ce nu am fi si in ceea ce priveste educatia noastra, dar mai ales a generatiilor care vor construi tehnologiile viitorului? Cum poate fi depasit acest deficit in contextul in care deja traim in “epoca digitala”?

Cea mai sanatoasa abordare este aceea care vizeaza imbunatatirea contextului educational in care se formeaza profesionistii de maine in domeniul tehnic si tehnologic. Si aceasta pentru ca, desi suntem expusi inca de la varste de fragede tehnologiei, sistemul taditional de invatamant nu este inca racordat la aceste realitati.

Impactul tehnologiei este frecvent abordat in domeniul fictiunii (filme, desene animate, carti), mai degraba decat la clasa. Suntem angrenati in dezbateri cu privire la masura in care utilizarea calculatorului sau a jocurilor pe calculator pot influenta negativ dezvoltarea copiilor, mai degraba decat in dezvoltarea de programe care sa utilizeze tehnologia in scopul dezvoltarii de noi abilitati si competente necesare pentru viitor.

“Copiii de astazi viseaza sa construiasca roboti, iar utilizarea noilor tehnologii le este mult mai la indemana decat generatiilor dinaintea lor. Conteaza ce facem cu aceasta deschidere spre tehnologie si experimentare a copiilor nostri. Ce daca cel mic dezasambleaza jucariile pe care le primeste cadou? Dragi parinti, trebuie sa va bucurati! Acest tip de comportament este un prim indiciu al curiozitatii, iar pedepsele nu doar ca nu sunt constructive, dar nici nu il vor determina sa inceteze. Cum ar fi daca, in schimb, l-am incuraja si invata sa exploreze mai mult, sa descopere si sa inteleaga cum functioneaza lucrurile din jurul sau?” - Cristiana Bogateanu, Co-fondator inventeaza.ro


Cum abordarea din invatamantul traditional nu este una integrata si, mai mult decat atat, nu include o componenta de tipul STEM, pasionatii de robotica, tehnologie, programare au optiuni limitate pentru a-si fructifica aceasta pasiune.
Unii aleg sa invete pe cont propriu, accesand informatiile disponibile in acest sens in special in mediul online. Insa, real, drumul este unul anevoios, de vreme ce resursele online nu sunt filtrate si, de cele mai multe ori nu sunt adaptate nivelului de intelegere al celor mici.

Tocmai de aceea, la inventeaza.ro, prin Academia Informala de Robotica, ne-am propus sa venim in intampinarea acestor nevoi prin initierea primelor Cursuri de Robotica si Electronica pentru Copii si Adolescenti inca din anul 2011.

Cursurile au fost gandite ca un loc unde cei mici se simt in largul lor, unde li se ofera acces la informatii de ultima generatie si mai mult construiesc cu manutele lor un robot functional, care sa aiba cat mai multe dintre caracteristicile imaginate de ei, si mai ales care la finalul cursului ramane la ei. Mai exact, este un program educational "before & after school" de tip STEM care are la baza deprinderea de notiuni practice de Programare, Robotica, Electronica si Mecanica.

Cursurile se bazeaza pe mixul dintre software si hardware si incurajeaza activ participarea celor mici. De asemenea, dincolo de transferul de know-how de la mentori la cursanti, se pune accent si pe dezvoltarea abilitatilor soft, cum ar fi lucrul in echipa si colaborarea, ascultarea activa, gandirea critica sau rezolvarea de probleme. 

“Si pentru ca noi insine suntem adeptii invatarii pe tot parcursul vietii, am utilizat experienta acumulata in ultimii ani in acest domeniu in vederea actualizarii acestui proiect de suflet al nostru. In primul rand, am restructurat modulele, in functie de varsta participantilor si de nivelul de dezvoltare a abilitatilor cognitive si tehnice ale acestora, beneficiind de ajutorul unor specialisti in lucrul cu copiii. Prin urmare, in momentul de fata, cursurile noastre se adreseaza deopotriva atat celor mai tineri entuziasti in ale roboticii si programarii (7-10 ani), cat si celor care au un nivel mai ridicat de intelegere - intermediari (9-16 ani) sau celor care isi doresc sa puna in practica proiecte mai complexe (avansati, 12-18 ani). Pentru noi conteaza ce vrea copilul, asa ca ii invitam pe toti cei interesati de astfel de activitati sa vina la o sedinta demonstrativa gratuita, pentru a ne cunoaste si a determina in ce masura inclinatia pentru acest domeniu este una reala.” - Cristiana Bogateanu, Co-fondator inventeaza.ro


Programul se adreseaza tinerilor care sunt pasionati de robotica, programare si inteligenta artificiala. Dorim sa contribuim la formarea abilitatilor tehnice in randul tinerilor, prin transfer de know-how in cadrul workshop-urilor care sunt de fapt sesiuni de practica. De asemenea, dorim sa contribuim la promovarea creativitatii si a inovatiei in randul tinerilor prin stimularea conceperii si implementarii unor proiecte personale.

Prin utilizarea unor activitati de instruire non-formala, este vizata stimularea spiritului de initiativa si a dorintei de actiune in randul tinerilor, care vor dobandi competente tehnice aplicabile in domenii variate (electronica, macanica, lucrul pe o platforma open source de tipul arduino, lucrul cu senzori, utilizarea software-ului pentru comanda Wi-Fi) si toate acestea printr-o metoda de invatare placuta (educatia non-formala, experimentare si invatare prin joaca).

Robotica este o cale captivanta in asimilarea unor notiuni de Programare, Robotica, Electronica si Mecanica dar totodata contribuie la dezvoltarea personala a copiilor (analiza problemelor, gasirea unei rezolvari, adaptabilitate).

Mai mult, toate domeniile in care vor activa copiii nostri vor fi transformate profund de tehnologie. De exemplu:

 • Joburile in domeniul IT vor creste cu 22% pana in 2020;
 • In viitor, 90% dintre locurile de munca vor solicita competente IT;
 • Un job in domeniul IT este o cariera pentru viitor​;
 • Numarul dezvoltatorilor hardware este limitat fata de cel al dezvoltatorilor software;
 • Copilul tau va lua parte la primele concretizari ale revolutiei industriale 4.

Vorbim despre viitor, despre androizi care sunt folositi deja in diferite industrii. Probabil ca in viitor, cand tehnologia se va maturiza si va exista o cerere mai mare in piata de asa ceva, vom avea productie de androizi la scara larga. Perceptia oamenilor cu privire la faptul ca robotii ne vor distruge civilizatia a fost dezvoltata si alimentata cu ajutorul filmelor SF.

Cu banii obtinuti din aceasta campanie intentionam sa:

 • Renovam si sa cumparam echipamente pentru sala de curs (mobilier adecvat tinerilor, tabla, scaune, proiector, imprimanta etc.);
 • Cumparam echipamente pentru spatiul de lucru (banc de lucru, letcon-uri, aparate de masura, sursa de alimentare de laborator, imprimanta 3D etc.);
 • Achizitionam materialele necesare experimentarii (dispozitive, circuite, senzori si platforme pe care cei mici sa le poata lua acasa ca sa isi dezvolte proiecte personale etc.);
 • Sa oferim sedinte gratuite celor care provin din familii la care venitul este sub salariul minim sau locuiesc in zone defavorizate.

Sigur ca progresul tehnologic ne poate face sa gandim ca robotii vor lua locul oamenilor, lucru care se intamplat si in ziua de astazi, insa este greu de crezut ca acestia ne vor distruge mai tare decat o facem noi insine. 

Asa ca, facem apel la societatea civila, la parinti, personalul din sistemul de invatamant, la administratia prezidentiala - haideti sa construim impreuna generatiile de maine, pentru ca aceastea reprezinta cea mai de pret mostenire pe care o putem lasa!

...

Despre Asociatia Centrul de Creatie Tehnica pentru Tineret

inventeaza.ro este o organizatie non-guvernamentala (ONG), fondata in 2011, care sprijina initiativele inovatoare in domeniul tehnologic cu accent pe Internet of Things, Robotica, Programare si Automatizari, fiind de altfel si primul hackerspace din Romania si initiatorul CURSURILOR DE ROBOTICA, ELECTRONICA si IT PENTRU COPII SI ADOLESCENTI.

De-a lungul timpului, organizatia noastra a castigat mai multe premii la competitii de profil, dintre care: premiul 1 Yahoo Open Hack 2011, premiul 1 Webstock 2011, mentiune Inventika 2011, premiul al II-lea la HackTM 2014 etc.

De asemenea, ne mandrim cu organizarea a peste 100 workshopuri si indrumarea a peste 1000 de elevi si studenti si organizarea bienala a Campionatului de Fotbal Robotic (www.fotbalrobotic.ro).

Mai multe informati despre proiectele noastre hardware si software, dar si despre activitatea noastra sunt disponibile pe website-ul nostru sau pe pagina de Facebook.

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 6 ani
Va multumim pentru ca v-ati facut timp sa ne cunoasteti, chiar si virtual!
Catalin
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Vasilescu Marius
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Moldovan Roxana Mara
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
David Alexandra
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
10.00 lei
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Craciun Cosmin
acum 6 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
123123123
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
123123123123
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Ana Maria
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
coco jambo
acum 6 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
 • 30 /01
  2016
  11

  Ce sa facem in “Scoala altfel”? Este intrebarea la care profesorii si invatatorii poate nu au gasit inca raspunsul. 

  Dar ce ai spune despre o lectie de 2 ore de robotica?

  Centrul de Creatie Tehnica pentru Tineret (inventeaza.ro) organizeaza lectii demonstrative si 100% gratuite in cadrul programului "Scoala Altfel".

  Venim in orice scoala din Bucuresti! 

  Mai multe informatii pe www.academia.inventeaza.ro

  ‪#‎educatie‬ ‪#‎robotica‬ ‪#‎IT‬ ‪#‎STEM‬

 • 26 /01
  2016
  10

  Va invitam la o lectie GRATUITA de robotica!
  EVENIMENT PE FACEBOOK

  Cand?
  Sambata pe data de 13 februarie 2016.
  Locatie: Strada Ciobanasului nr. 4, Sector 2
  10:00 - 12:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 9 ani
  13:00 - 15:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 10 ani

  Duminica, pe data de 14 februarie 2016.
  Locatie: Strada Ciobanasului nr. 4, Sector 2
  10:00 - 12:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 11 si 13 ani
  13:00 - 15:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 14 si 17 ani

  PARTICIPAREA SE FACE NUMAI PE BAZA COMPLETARII FORMULARULUI DE INSCRIERE, disponibil AICI.

  Imagini de la sesiunile anterioare
 • 25 /01
  2016
  9

  Romania Pozitiva despre noi
  Citeste tot articolul aici.

  De la parinti, despre noi: "În primul rand, voiam sa va felicit pentru deschiderea de care ați dat dovada, punând în practica propunerile părinților de la prima sedinta, și chiar extinzandu-le și depășind astfel asteptarile noastre."

 • 14 /01
  2016
  8

  Educatia incepe de la noi! Este de datoria noastra, a mentorilor, sa ne formam continuu pentru ca este important sa vorbim pe limbajul copiilor atunci cand predam cursuri #STEM.

  www.academia.inventeaza.ro

  Multumiri Dan Stanescu, Conf. Univ. Dr, Director Departament Comunicare, SNSPA pentru lectia de azi!

  #educatie #robotica #programare #IT #STEM #viitor#Romania • 12 /01
  2016
  7

  De acum este si mai simplu sa sustii o cauza! Prin intermediul platformei sprijina.ro poti dona foarte usor prin SMS!

  Asadar, daca alegi sa investeti in educatie, te invitam sa accesezi Proiectul Academia Informala de Robotica STEM si sa selectezi modalitatea de plata SMS.

  In schimbul donatiei tale vei primi un certificat de la copii prin care acestia isi exprima recunostinta.

  Multumim!!

 • 11 /01
  2016
  6

  Vrei sa ne cunosti personal?

  Te invitam la sediul Academiei inventeaza.ro!

  Cand?

  Sambata, pe data de 23 ianuarie 2016

  - 10:00 - 12:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 8 ani (INCEPATORI)
  - 13:00 - 15:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 9 ani (INCEPATORI)
  - 16:00 - 18:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 10 ani (INCEPATORI)

  Duminica, pe data de 24 ianuarie 2016.

  - 10:00 - 12:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 11 si 13 ani (INTERMEDIARI)
  - 13:00 - 15:00 Copii cu varsta cuprinsa intre 14 si 17 ani (INTERMEDIARI)
  - 16:00 - 18:00 Copii care au absolvit in trecut cursurile noastre (AVANSATI)

  Unde?

  Locatie: Strada Ciobanasului nr. 4, Sector 2, Bucuresti.

  PARTICIPAREA SE FACE NUMAI PE BAZA COMPLETARII FORMULARULUI DE INSCRIERE.

  Te asteptam!

  ‪#‎educatie‬ ‪#‎robotica‬ ‪#‎programare‬ ‪#‎IT‬ ‪#‎STEM‬ ‪#‎viitor‬ ‪#‎Romania‬

 • 10 /01
  2016
  5

  Lucram cu drag pentru inginerii de maine, pentru viitor! ‪#‎SuperMentori‬

  Cu mare bucurie anuntam finalizarea programei.

  Pentru mai multe informatii, va rugam click aici.

   

   

 • 07 /01
  2016
  4

  Multumim in numele copiilor si parintilor!
  Mai multe fotografii gasiti pe pagina de Facebook a organizatiei.

 • 19 /12
  2015
  3

  Multumim din suflet tuturor sustinatorilor! 
  Pentru ca transparenta este una dintre valorile noastre, pe pagina oficiala de Facebook a Asociatiei Centrul de Creatie Tehnica pentru Tineret (inventeaza.ro), am facut un album cu multumiri si toate donatiile aferente.

  Albumul este accesibil aici: https://goo.gl/jPhwUM

 • 15 /12
  2015
  2

  Cristiana Bogateanu si Madalina Iorga, co-fondatori ai Academiei inventeaza.ro vorbesc la ZF Live despre apelul pe care il fac pentru educatia de tip STEM in Romania.

  Daca iti pasa, te invitam sa sustii si TU proiectul, realizand o donatie pe platforma sprijina.ro.

  ‪#‎educatie‬ ‪#‎robotica‬ ‪#‎programare‬ ‪#‎IT‬ ‪#‎STEM‬ ‪#‎viitor‬ ‪#‎Romania‬


 • 14 /12
  2015
  1

  Multumim tare mult celor de la start-up.ro pentru sustinere! 
  Articolul "Următoarea generația de antreprenori în tehnologie: crowdfunding pentru cursuri de robotică pentru copii" este disponibil aici: http://bit.ly/1jYj6El