Salvăm Turnul din Bocșa!

de Asociația Prin Banat
Adauga la favorite
Vezi
5925
vizualizari
2,584 lei
din 7,500 lei
Bocșa,
Contribuie la salvarea patrimoniului național construit! Donează pentru salvarea Turnului din orașul Bocșa, jud. Caraș-Severin!
Initiator proiect
4 proiecte
ONG
ONG profil verificat

Despre Turn

La 20 de km de Reșița, la poalele Banatului montan, se află Bocșa, un orășel cochet și plin de istorie. Dezvoltarea Reșiței și a siderurgiei reșițene este strâns legată de dezvoltarea Bocșei și a uzinei siderurgice din Bocșa Montană, uzinele din Reșița putând fi considerate inițial „gemene” ale celor din Bocșa și ulterior succesoare și continuatoare ale industriei siderurgice Bocșene.

Primul furnal siderurgic cu flux continuu se deschide în Bocșa în 1719, în zona „Altwerk”, fiind colonizați aici muncitori și specialiști în minerit și metalurgie din Tirol și ulterior din Cehia. În 1722 furnalul este mutat din cauza amenințării inundației provocate de râul Bârzava, fiind inaugurat micul furnal, numit „Blaufeuer” sau furnalul Nepomuk , în zona „Neuwerk” a Bocșei. 

Furnalul din Neuwerk este mutat la rândul său în Bocșa montană în anul 1725, pe actualul amplasament din apropierea căii ferate. 

În contextul războiului austro-turc izbucnit în 1737 și a atacurilor turcești din zonă, uzinele și furnalul din Bocșa au fost atacate și în final ocupate în noiembrie 1738 de o oaste care devastează întreprinderea siderurgică.

După pacea de la Belgrad, în 1739, uzina de la Bocșa a fost refăcută din temelii sub conducerea lui Johann Bartholomäus von Hehengarten.

Uzinele de la Bocșa au fost mărite în 1761 cu încă un furnal înalt, o forjă și un cuptor de topit cu brâu.

În 1855 furnalul și uzinele din Bocșa intră în proprietatea StEG. Conform lui Rudolf Graf, furnalele din Bocșa montană a fost înlocuite în 1869 cu un furnal înalt (Floßofen) de 13,3 m înălțime cu manta de tablă, fiind numit „Principele Schwarzenberg”,  iar turnul de alimentare a fost supraînălțat în forma actuală. 

Uzinele din Bocșa decad începând cu anul 1870. Anul 1896 este menționat ca momentul închiderii Uzinelor Metalurgice din Bocșa, în special a furnalului înalt de la Bocșa Montană

Conform lui Volker Wollman, lucrările de construcție a centralei hidroelectrice situate pe locul fostei uzine siderurgice au fost încheiate în anul 1899.

Sursele locale susțin că hidrocentrala a fost dezafectată în anul 1998, moment în care a început degradarea acesteia.

Turnul de alimentare al furnalului, monument istoric clasat regăsit în lista LMI 2015 sub codul CS-II-m-B-11037, rămâne martorul acestei lungi istorii siderurgice, atât a orașului, cât și a întregului Banat montan. Este valoros atât din punct de vedere arhitectural, estetic și plastic, cât și din punct de vedere tehnic, prin componentele păstrate și elementele adiacente acestuia. (canal de aducțiune, aliniament de arbori seculari, gara etc).

Obiectul prezintă și o mare valoare pe palier memorialistic, fiind un reper în mentalul colectiv al locuitorilor orașului Bocșa. Prin silueta inconfundabilă a turnului furnalului în peisajul premontan al Bocșei, acesta prezintă un mare potențial turistic, putând deveni un punct central într-o strategie de promovare și revitalizare a patrimoniului industrial al zonei.

Despre intervenție:

Dorim realizarea unei structuri noi de acoperire a turnului, proiectată pe baza elementelor prăbușite descoperite la baza acestuia. Noua structură de lemn va fi acoperită cu tablă fălțuită pe suport de astereală, ca urmare a studiului istoric întocmit anterior. În urma montării schelelor vom inspecta starea zidăriei de la nivelul cornișelor și se va interveni prin recompletări punctuale acolo unde va fi cazul.

Premergător acestei intervenții vom realiza igienizarea monumentului și a perimetrului acestuia, eliberând zona de vegetația excesivă, de deșeuri și moloz. 

Despre proiect:

Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul Ambulanța pentru Monumente este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat. 

Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps, cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale, sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice.

Ca urmare a intervențiilor reușite, Ambulanța pentru Monumente a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020, în urma votului la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Pentru mai multe detalii, accesați pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/ambulantapentrumonumenteprinbanat 

De ce să te implici?

Fiecare dintre noi, mic sau mare, poate ajuta la salvarea acestor monumente, singurele piedici fiind doar timpul și ignoranța care au obiceiul să distrugă moștenirea noastră. Donând, contribui la salvarea patrimoniului național imobil, care deja se află într-o stare extrem de fragilă și periclitată. 

Alegând una din pachetele noastre pentru donatori, poți beneficia de o amintire a sprijinului oferit sau poți purta cu mândrie un tricou sau plăsuță cu emblema proiectului, răspândind astfel vestea și motivându-i și pe ceilalți din jurul tău să se implice!

Cum poți sprijini proiectul?

Poți alege una din recompensele noastre sau poți dona pentru a susține această cauză. 

La ce vom folosi fondurile obținute?

Proiectul Ambulanța pentru Monumente Banat intervine asupra monumentelor cu ajutorul voluntarilor, susținut de comunitățile și instituțiile publice locale și de sprijinul donatorilor. 

Deseori, aceste fonduri nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele propuse. Pentru a interveni asupra cât mai multor monumente aflate în stare avansată de degradare din Banat, apelăm la ajutorul publicului.

Fondurile obținute prin această campanie vor fi folosite pentru a achiziționa materialele necesare intervenției: materiale necesare pentru structura de rezistență, materiale de învelitoare, materiale pentru completarea zidăriei degradare. 

Contactează-ne!

Nu ezita să ne contactezi prin email ambulantapentrumonumente@prinbanat.ro sau la telefon 0720027690 pentru întrebări, lămuriri sau curiozități! 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Sustinator anonim
acum 3 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Sustinator anonim
acum 3 ani
150.00 lei
Sustinator anonim
acum 3 ani
FELICITĂRI PENTRU TOATE PROIECTELE DEMARATE ȘI FINALIZATE!!! ????
200.00 lei
Alin Andronie
acum 3 ani
Mesaj pentru cei care îl știu pe Rex și mai știu : ascunsa, cața, bătaie cu apă (cu bidoane de suc Rio cu dop găurit , nu arsenal demn de filme MIB) ai voie doar cu o singură țeavă (pt. cornete din hârtie) prindeți - l pe Deheleanu, nu zaietz nu pagadi...
310.00 lei
Sustinator anonim
acum 3 ani
100.00 lei
Donata Ardelean
acum 3 ani
65.00 lei
Deea Moldovan
acum 3 ani
????
60.00 lei
Sustinator anonim
acum 3 ani
25.00 lei
Apostol Sebastian
acum 3 ani
Felicitări pentru proiect! Sunteți minunați!
50.00 lei
Ramneantu Razvan
acum 3 ani
170.00 lei
Crăciun Alexandru Victor
acum 3 ani
Vă mulțumesc frumos pentru implicare
35.00 lei
Ljubomir Cristian Bogdan
acum 3 ani
Bafta multa
100.00 lei
DA
acum 3 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Crețan Isabella
acum 3 ani
50.00 lei
Mircea-Paul C
acum 3 ani
Respect si spor la treaba!
50.00 lei