Raport privind discursul instigator la ură

de Alex Gheorghe
Adauga la favorite
Vezi
4696
vizualizari
1,035 lei
din 10,000 lei
București, Municipiul București
Obiectivul nostru este să combatem discursul instigator la ură din spațiul public on și off-line. Alătură-te cauzei și ajută-ne să scăpăm de hateri!
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

Cine suntem?

ActiveWatch este un ONG de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public. Cele patru direcții pe care lucrăm sunt Antidiscriminare, Liberă Exprimare, Bună Guvernare și Educație Media. Credem într-o democrație bazată pe responsabilitate.

 

Ce ne dorim?

Discurs public responsabil. Discursul instigator la ură a devenit în ultimii ani ceva specific românilor. Cum bine zice o vorbă din popor, că „românul s-a născut filosof”, nu ezităm niciodată să ne dăm cu părerea în public, cu atât mai puțin atunci când e rost de a spune ceva de rău despre altcineva. În această privintă, în mod ironic, românii nu discriminează. Noi urâm pe toată lumea, de multe ori chiar și pe noi. Desigur, mulți se ascund în spatele libertății de exprimare și afirmă că vorbele nu omoară pe nimeni, însă istoria tinde să ne contrazică; aproape orice conflict pleacă de la o vorbă care mai mult ca sigur nu exprimă o laudă sau un alint. Recent, pe fondul crizelor de tot felul care se manifestă în Europa și nu numai, discursurile populiste și mai ales cele care incită la ură au luat amploare și nu de puține ori se ajunge la violențe fizice și chiar armate. Într-o situație ca aceasta considerăm că este foarte sănătos să încercăm să ținem o evidență a cazurilor de discurs instigator la ură, pentru a ști cine sunt haterii, ce anume le alimentează ura și cum anume ne putem proteja de tipul acesta de discurs.

Așa am ajuns ca la începutul acestui an să lansăm primul Raport cu privire la discursul instigator la ură din România, care vizează perioada 2014 – 2015. Prin intermediul cercetării care stă la baza raportului am făcut o radiografie a societății Românești, cu scopul de a evidenția principalii hateri locali, cazurile spre care își îndreaptă atenția, dar și sistemul care le permite, sau dimpotrivă, le îngrădește manifestarea urii în public. Acest raport a fost primit cu entuziasm de către publicul care susține cauza discursului responsabil, ceea ce pe noi ne-a bucurat și ne-a încurajat să o ținem tot așa și să facem un obicei anual din lansarea acestui raport. Ușor nu ne-a fost, pentru asta am avut nevoie de un grant oferit de Norvegia, Islanda și Liechtenstein, care din păcate a putut finanța cercetarea pe durata unui singur an. De aici înaine avem nevoie de ajutorul vostru, al publicului sănătos și reponsabil, susținător al bunului simț și al valorilor democratice. Avem nevoie de 10.000 de lei pentru a continua inițiativa de combatere a discursului instigator la ură. Este o sumă infimă, care pentru noi înseamnă enorm.

 

Ce oferim la schimb?

Pentru o donație de 15 lei sau mai mult - Te vom suna să-ți mulțumim personal

Pentru o donație de 50 lei sau mai mult - Numele tău va apărea în raport, pe lista cu supereroi care se luptă cu discursul instigator la ură 

Pentru o donație de 100 lei sau mai mult - Numele tău va fi în raport, iar tu vei primi trei stickere „Nu fi hater!”

Pentru o donație de 150 lei sau mai mult - Numele tău va fi în raport, iar tu vei primi trei sticker „Nu fi hater!” și o copie printată a raportului 

Pentru o donație de 300 lei sau mai mult - Numele tău va fi în raport, iar tu vei primi trei stickere „Nu fi hater!” și două copii printate ale raportului – perioada 2014 -2015 și perioada 2015 – 2016

Pentru o donație de 500 lei sau mai mult - Numele tău va fi în raport, iar tu vei primi trei stickere „Nu fi hater!”, două copii printate ale raportului – perioada 2014 -2015 și perioada 2015 – 2016 și un tricou „Nu fi hater!”

 

 

 

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Sustinator anonim
acum 8 ani
49.00 lei
acum 8 ani
150.00 lei
Burca Silviu
acum 8 ani
100.00 lei
QuickMobile
acum 8 ani
Super proiect. Intreaga echipa QuickMobile va sustine si asteapta si alte proiecte la fel de frumoase !
500.00 lei
Sustinator anonim
acum 8 ani
Felicitari pentru ce faceti! Imi pare rau ca luna asta nu pot contribui cu mai mult.
20.00 lei
acum 8 ani
Hate speech is not free speech
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 8 ani
50.00 lei
acum 8 ani
50.00 lei
Popa Cristina
acum 8 ani
15.00 lei
 • 24 /05
  2016
  1

  Dragii noștri susținători, vă anunțăm că inițiativa noastră de crowdfunding pentru Raportul privind discursul instigator la ură 2015-2016 a ajuns la final. Am reușit să strângem 10% din suma de care avem nevoie, însă chiar și așa suntem bucuroși de rezultat și vrem să vă mulțumim pentru susținere! Este prima noastră inițiativă de finanțare prin crowdfunding și considerăm că pe lângă suma de bani strânsă, un lucru foarte important pe care l-am dobândit este experiența. Pentru viitoarele activități de strângere de fonduri am învățat cum să fim mai eficienți, cum să ajungem mai repede la oamenii dispuși să ajute și cum să prezentăm activitățile noastre unui public mai larg și mai divers. Chiar dacă nu ne-am atins obiectivul financiar raportul va fi lansat și va fi disponibil gratuit în format digital, așa cum am promis. De astăzi vom începe și contactarea donatorilor noștri pentru a le mulțumi personal și pentru a le livra recompensele binemeritate. Vă mulțumim încă o dată pentru susținere și sperăm că veți sprijini proiectele noastre și de acum înainte! 

   

  Echipa ActiveWatch