Născut de Ziua Mamei

de Marinela-Loredana Panaite
Adauga la favorite
7050
vizualizari
1,079 lei
din 5,000 lei
București,
Dăruiește un trusou după modelul finlandez bebelușilor cu risc de abandon, născuți pe 6 mai 2018, când sărbătorim Ziua Mamei în România.
Initiator proiect
1 proiect

”Născut de Ziua Mamei” este o campanie a Asociației Dream Project, care se desfășoară în cadrul proiectului Dodo Baby Box - singurul trusou al bebelușului din România, conceput după modelul finlandez. 
 
Ne propunem să dăruim câte un Dodo Baby Box bebelușilor cu risc de abandon sau proveniți din familii care fac parte din grupuri vulnerabile, și sunt născuți, în București, pe 6 mai 2018, când în România se sărbătorește Ziua Mamei, prin lege. 
 
Bebelușii care vor beneficia de trusourile finlandeze vor fi aleși împreună cu personalul medical din Maternitatea Bucur, parteneră în acest proiect. 
 
Mamele bebelușilor vor primi, pe lângă trusou, materiale informative despre somnul nou-născutului, despre alăptarea și îngrijirea acestuia, precum și contacte de la consultanți în alăptare, pediatri și psihologi. De asemenea, vor avea acces la un grup de susținere, format din alți părinți voluntari, atât cât vor avea nevoie. 
 
Bugetul estimativ al acestui proiect este de  cel puțin 9.000  de lei, fonduri cu care putem acoperi fabricarea cutiilor, cu dimensiune specială, achiziția saltelelor de dimensiunea cutiei, a accesoriilor pentru somn, a hăinuțelor și obiectelor de îngrijire și igienă necesare bebelușului în primele luni de viață, plus costurile materialelor informative. Ne-am propus să strângem online cel puțin 5.000 de lei. Pentru restul, ne bazăm pe donațiile offline. 
 
De ce e important acest proiect: 
 
* contribuie la reducerea riscului de abandon al nou-născuților în maternități. Anual, peste 1000 de bebeluși sunt abandonați imediat după naștere, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție;
* contribuie la reducerea riscului de moarte infantilă, prin informarea părinților privind somnul sănătos, îngrijirea bebelușului la domiciliu, precum și încurajarea acestora de a merge periodic cu bebelușul la medic; România înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile dintre statele membre UE, 7,6 decese la 1.000 de născuți-vii. Practic, la fiecare 5 ore, un  copil care nu a împlinit un an moare. Iar o treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin programe de susținere a mamelor și copiilor. 
* informarea mamelor privind beneficiile alăptării, care scade riscul morții subite;
* susținerea morală și materială a mamelor în perioada imediat următoare nașterii, când riscul de depresie post-natală este cel mai ridicat. 
 
Cine suntem, ce facem și de ce credem în secretul finlandezilor:
 
Dodo Baby Box este un concept inedit care promovează în România sănătatea mamelor și a bebelușilor, urmând exemplul de bună practică al finlandezilor. În Finlanda, încă din 1938, familiile primesc la nașterea copilului un trusou, care, pe lângă zeci de obiecte esențiale, include și o cutie din carton, dotată cu saltea specială, în care bebelușul poate dormi. La momentul introducerii acestei cutii, Finlanda avea cea mai crescută rată a mortalității infantile din Europa: în 1938, din 1.000 de nou-născuți 65 mureau. În 2013, Finlanda întregistra cea mai scăzută rată a mortalității infantile din lume: 3 decese la 1.000 de nou-născuți. 

Dodo Baby Box este primul și singurul trusou din România, conceput după modelul finlandez. Atunci când am creat cutia am respectat dimensiunile și indicațiile tehnice ale Kela, autoritatea de protecție socială din Finlanda, care distribuie gratuit aceste cutii viitoarelor mame. Cutia de la Dodo Baby Box este realizată dintr-un carton gros, rezistent, la una dintre cele mai mari fabrici de profil din România. Salteaua, din spumă tare, specială pentru bebeluși este realizată de asemenea la comandă. Bebelușul poate dormi în cutie până la vârsta de aproximativ 6 luni. 

Trusourile Dodo Baby Box sunt destinate și vânzării.  Atunci când tu cumperi o cutie, după acoperirea costurilor de achiziție și producție, fondurile sunt folosite pentru a ajuta o mamă în nevoie, care va primi un baby box pentru bebelușul ei. 

Cine sunt inițiatorii acestei campanii: 

Marinela Panaite (Rață): Sunt jurnalist, mamă a unei fetițe de 2 ani, în așteptarea celui de al doilea copil, care va dormi într-un Dodo Baby Box. Inspirată de practica finlandezilor, am creat, alături de soțul meu, primul trusou de acest fel din România, din dorința de a ajuta cât mai multe mame să își știe bebelușul în siguranță. În mai bine de un an, proiectul s-a transformat exclusiv într-unul social, în care susținem mamele din grupuri vulnerabile să beneficieze de ajutorul comunității în primele luni după naștere. 

Dream Project România este un incubator de inițiative cu impact social și educațional în diferite comunități. Ce facem concret? Ne uităm la problemele unei comunități și implementăm proiecte inedite, care au un impact măsurabil și pe termen lung și care respectă valori precum egalitatea de șanse, justiția socială, drepturile fundamentale sau responsabilitatea cetățenească.  Dream Project a pornit de la un vis. Visam să avem un loc, un singur loc, în care să strângem zecile de idei năstrușnice de a face lumea mai bună, pe care apoi, cu ajutorul comunității, să le punem în practică. 
 
 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Florentina Ciuverca
acum 5 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Sustinator anonim
acum 5 ani
50.00 lei
Cristina Botezatu
acum 6 ani
Felicitari pentru initiativa!
50.00 lei
Gina Chirap
acum 6 ani
80.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
50.00 lei
Alex M.
acum 6 ani
Really nice project, good luck with everything!
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
50.00 lei
Alexandra Racoceanu
acum 6 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Sustinator anonim
acum 6 ani
63.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
Foarte fain proiectul, mult succes!
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
50.00 lei
Staneasa Radu
acum 6 ani
100.00 lei
Stavru Ruxandra
acum 6 ani
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
10.00 lei
Alexandru Condea
acum 6 ani
Keep going
30.00 lei
 • 05 /04
  2018
  5

  Astăzi este ultima zi în care mai puteți face donații pe sprijina.ro, în campania #NăscutdeZiuaMamei.

  Mulțumim donatorilor de până acum, mulțumim Monteclaris EDU CenterWe Singing ColorsOpen Pub și StirileTVR, care ne-au sprijinit în acest demers.

  Cei care doresc să mai susțină acest proiect o pot face oricând și prin donații în contul Asociației Dream Project Romania, RO46INGB0000999907778222, deschis la ING Bank.

  De pe 20 aprilie ne apucăm de pregătit cutiile pentru mamele din grupuri vulnerabile și bebelușii lor veniți pe lume la Maternitatea Bucur, pe 6 mai, de Ziua Mamei în România

 • 09 /03
  2018
  4

  Crește lista susținătorilor

  Open Pub, gazda concertului caritabil We Singing Colors, a donat campaniei ”Născut de Ziua Mamei” o parte din încasările de la eveniment. Mulțumim pentru susținere! 

 • 09 /03
  2018
  3

  Energia pozitivă vine de la We Singing Colors

  Nu putem descrie energia bună pe care o răspândesc cei de la We Singing Colors. Asta trebuie să simțiți mai ales în concertele lor live. Dacă ați ajuns aseară la concertul caritabil din Open Pub, știți sigur despre ce vorbim. Dacă nu, vedeți mai jos. Vă mulțumim că ne-ați fost alături și că susțineți cauza noastră! Mulțumirile noastre merg și către membrii We Singing Colors și echipa Open Pub. Împreună facem mai mult bine!

   

   

 • 08 /03
  2018
  2

  We Singing Colors, în campania ”Născut de Ziua Mamei” 

  We Singing Colors se alătură campaniei sociale ”Născut de Ziua Mamei”, inițiată de Dream Project Romania, în proiectul Dodo Baby Box, și va concerta LIVE, astăzi, 8 martie 2018, în Open Pub, de la ora 21.30. 

  Intrarea este liberă, însă încurajăm și apreciem donațiile în campanie. 

  Vei regăsi evenimentul din această seară și la secțiunea Recompense, cu o donație minimă de 30 de lei. 

  We Singing Colors, care ii reuneste in prezent pe Andrei Hațegan (voce, chitară) și Roxana Niculae (voce, clape, armonică, percuție), alaturi de Cosmin Dumbrava (tobe) si Cosmin Postolache (clape / bass) este o formație indie pop-folk din București, înființată în 2011. Primul album, “Made of wool, made of heavy metal”, a fost lansat în aprilie 2014, iar pe 14 februarie 2018 We Singing Colors a lansat albumul „Lone Learner”. 

   

 • 08 /03
  2018
  1

  Copii de grădiniță, primii donatori offline în campania ”Născut de Ziua Mamei” 

  Copiii de la Monteclaris EDU Center, ajutați de cadrele didactice, au confecționat săptămâna trecută zeci de mărtisoare pe care le-au vândut apoi părinților și prietenilor.

  Au reușit astfel să doneze 800 de lei, echivalentul unei cutii Dodo Baby Box, care va ajunge la una dintre mamele din proiectul "Născut de Ziua Mamei". 

  Aceasta este, practic, prima donație offline în cadrul campaniei. Mulțumim!