Născut de Ziua Mamei

de Marinela-Loredana Panaite
Adauga la favorite
67
vizualizari
0 lei
din 9,000 lei
47
zile ramase

TRIMITE SMS 10 EURO

Trimite 'sprijina    961    numele tau' la

Orange: 7560
Vodafone: 7410
FOLOSESTE CARDUL "SPRIJINA SI TU"
București,
Dăruiește un trusou după modelul finlandez bebelușilor cu risc de abandon, născuți pe 6 mai 2018, când sărbătorim Ziua Mamei în România.
Initiator proiect
1 proiect

”Născut de Ziua Mamei” este o campanie a Asociației Dream Project, care se desfășoară în cadrul proiectului Dodo Baby Box - singurul trusou al bebelușului din România, conceput după modelul finlandez. 
 
Ne propunem să dăruim câte un Dodo Baby Box bebelușilor cu risc de abandon sau proveniți din familii care fac parte din grupuri vulnerabile, și sunt născuți, în București, pe 6 mai 2018, când în România se sărbătorește Ziua Mamei, prin lege. 
 
Bebelușii care vor beneficia de trusourile finlandeze vor fi aleși împreună cu personalul medical din maternitățile partenere.  Mamele bebelușilor vor primi materiale informative despre somnul nou-născutului, despre alăptarea și îngrijirea acestuia. De asemenea, vor avea acces la un grup de susținere atât cât vor avea nevoie. 
 
Bugetul estimativ al acestui proiect este de 9.000 lei, fonduri cu care putem acoperi fabricarea cutiilor, cu dimensiune specială, achiziția saltelelor de dimensiunea cutiei, a accesoriilor pentru somn, a hăinuțelor și obiectelor de îngrijire, necesare bebelușului în primele luni de viață. 
 
De ce e important acest proiect: 
 
* contribuie la reducerea riscului de abandon al nou-născuților în maternități. 423 de copii au fost abandonați în spitale numai în prima jumătate a anului trecut, potrivit datelor ANPC;
* contribuie la reducerea riscului de moarte infantilă, prin informarea părinților privind somnul sănătos, îngrijirea bebelușului la domiciliu, precum și încurajarea acestora de a merge periodic cu bebelușul la medic; România înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile dintre statele membre UE. Practic, la fiecare 5 ore, un copil care nu a împlinit un an moare. Iar o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin programe de suport a mamelor și copiilor. 
* informarea mamelor privind beneficiile alăptării;
* susținerea morală și materială a mamelor în perioada imediat următoare nașterii, când riscul de depresie post-natală este cel mai ridicat. 
 
Cine suntem și ce facem:  
 

Dodo Baby Box este un proiect non-profit a Asociației Dream Project, un incubator de inițiative cu impact social și educațional în diferite comunități. 

Ce facem concret? Ne uităm la problemele unei comunități și implementăm proiecte inedite, respectând principiile egalității de șanse, ale securității și justiției sociale, ale drepturilor fundamentale și încurajând responsabilitate cetățenească. În acest moment, ne concentrăm resursele și eforturile către comunitatea părinților, în special a celor care provin din grupuri vulnerabile. 

Dodo Baby Box și secretul finlandezilor

Dodo Baby Box este un concept inedit care promovează în România sănătatea mamelor și a bebelușilor, urmând exemplul de bună practică al finlandezilor. În Finlanda, încă din 1938, familiile primesc la nașterea copilului un trusou, care, pe lângă zeci de obiecte esențiale, include și o cutie din carton, dotată cu saltea specială, în care bebelușul poate dormi. La momentul introducerii acestei cutii, Finlanda avea cea mai crescută rată a mortalității infantile din Europa: în 1938, din 1.000 de nou-născuți 65 mureau. În 2013, Finlanda întregistra cea mai scăzută rată a mortalității infantile din lume: 3 decese la 1.000 de nou-născuți. 

Dodo Baby Box este primul și singurul trusou din România, conceput după modelul finlandezilor. Atunci când am creat cutia am respectat dimensiunile și indicațiile tehnice ale Kela, autoritatea de protecție socială din Finlanda, care distribuie gratuit aceste cutii vitoarelor mame. Cutia de la Dodo Baby Box este realizată dintr-un carton gros, rezistent, la una dintre cele mai bune fabrici de profil din România. Salteaua, din spumă tare, specială pentru bebeluși este realizată de asemenea la comandă. Bebelușul poate dormi în cutie până la vârsta de aproximativ 6 luni. 

Trusourile Dodo Baby Box sunt destinate și vânzării.  Atunci când tu cumperi o cutie, după acoperirea costurilor de achiziție și producție, fondurile sunt folosite pentru a ajuta o mamă în nevoie, care va primi un baby box pentru bebelușul ei. Dăm bucuria ta mai departe!

Cine sunt inițiatorii acestei campanii: 

Marinela Panaite (Rață): Sunt jurnalist, mamă a unei fetițe de 2 ani, în așteptarea celui de al doilea copil, care va dormi într-un Dodo Baby Box. Inspirată de practica finlandezilor, am creat, alături de soțul meu, primul trusou de acest fel din România, din dorința de a ajuta cât mai multe mame să își știe bebelușul în siguranță. În mai bine de un an, proiectul s-a transformat exclusiv într-unul social, în care susținem mamele din grupuri vulnerabile să beneficieze de ajutorul comunității în primele luni după naștere. 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Nu sunt contributii facute