Memoria evreilor din Baia Mare și împrejurimi

de Rober Cotos
Adauga la favorite
403
vizualizari
0 lei
din 20,000 lei
Baia Mare,
Traducerea și editarea cărții memorialistice despre comunitatea de evrei din Baia Mare, Baia Sprie, Copalnic Mănăștur și Șomcuta Mare.
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

 

Comunitatea evreilor din Baia Mare și împrejurimi a fost una importantă. Cultural, economic și uman au reprezentant un câștig pentru zona în care locuim. 
 
Asociația Maramureș Heritage cercetează bogata istorie a evreilor care au trăit alături de noi și încearcă să prezinte celor interesați poveștile acestor oameni. Scopul nostru este de a educa, să învățăm din greșelile trecutului ca să evităm tragediile Holocaustului. 
 
Am organizat două concerte de muzică klezmer în Baia Mare, o expoziție de fotografie și artă în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă și Ambasada Franței, avem parteneriate cu ISJ Maramureș și vizităm școlile unde le vorbim despre comunitățile de evrei. Conștientizăm.
 

Despre cartea Memoria evreilor din Baia Mare, Baia Sprie, Șomcuta Mare, Copalnic Mănăștur și împrejurimi

În anul 1996 în Tel Aviv, Israel este publicată o carte de memorie, în limba maghiară și ebraică, despre comunitățile de evrei ce au locuit în arealul Baia Mare. Scrisă de supraviețuitori și urmași ai acestora, cartea oferă o oglindă importantă despre ce au însemnat evreii pentru orașul și zona adiacentă.

Asociația Maramureș Heritage a primit dreptul de a traduce, edita și publica în limba română cartea respectivă. Am discutat cu specialiști din Cluj Napoca, traducători și experți în comunitatea evreilor, care ne-au înaintat oferte pentru a reuși să ducem la bun sfârșit acest proiect.

Traducere și editarea, cu adnotările profesorului dr.Zoltan Tibori Szabo, ne costă 16.250 de RON. Cei care vor dona 100 de RON vor primi cartea în momentul publicării, fără nici un alt cost. Asociația și-a luat angajamentul să doneze câte un exemplar fiecărei unități de invățământ și bibliotecă de pe raza județului Maramureș, astfel cei interesați să aibă oportunitatea să studieze despre comunitatea evreilor.

Subiectul evrei a fost mult timp tabu și s-a vorbit prea puțin, iar dacă s-a vorbit s-a făcut în special prin prisma tragediei Holocaustului. Însă, evreii sunt mult mai mult decât tragedii. Au avut un rol major la dezvoltarea orașului Baia Mare și împrejurimilor, le datorăm mult, iar acum putem să ajutăm generațiile viitoare să afle poveștile de viață a sute de evrei. Nu au fost doar numere. Au avut nume, adresă, au fost la școală, au fost industriași, artiști etc.

Avem 60 de zile la dispoziție să strângem suma respectivă ca să putem da drumul la traducere și editare, iar până la suma finală de 20.000 de lei, reprezintă un avans pentru tipărirea cărții. Asociația caută și parteneri instituții publice pentru a putea duce la bun sfârșit acest proiect important pentru memoria evreilor băimăreni și din împrejurimi.

Dacă nu ai posibilitatea să susții financiar acest proiect, te rugăm să distribui în rândul familiei și prietenilor tăi proiectul. Orice ajutor ne duce mai aproape de finalizarea acetui proiect important pentru memoria evreilor din Baia Mare și împrejurimi.

Dacă ai orice întrebare nu ezita să ne întrebi. 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Nu sunt contributii facute