Ioan Matei Agapi - fotograful invizibil

de Nora Catrinel Agapi
Adauga la favorite
Vezi
13746
vizualizari
7,231 lei
din 70,000 lei
Iasi,
Colecția Agapi - 35 de ore de film pe 16 mm, 21000 de m de peliculă, sute de negative riscă să se piardă. Ajută-ne să digitizăm imensa arhivă de film.
Initiator proiect
1 proiect

Despre Colecția Agapi

Documentarist și fotograf celebru în Iași, Ioan-Matei Agapi a filmat între anii 1967 și 1991, documentare și reportaje de la petreceri și chefuri cu personaje cunoscute ale vremii, vizite oficiale ale lui Ceaușescu, până la evenimente culturale, scene cotidiane din viața orașului Iași și momente din viața personală de familie.

Arhiva fotografului Agapi, acum în vârstă de 84 de ani, este imensă: conține 35 de ore de film pe 16 mm, 21.000 de metri de peliculă, sute de negative în cele mai variate formate (9/12, pe sticlă, 6/9 pe film sau negatice de 35 mm și 120 mm), peste 50 de plăci pe sticlă realizate în anii '30 de către tatăl lui Ioan Agapi,  zeci de aparate foto vechi, inclusiv unul din 1920 și un obiectiv din 1883.

Indiferența autorităților 

Deși o figură importantă în peisajul cultural al orașului și o piesă absolut necesară pentru memoria Iașului, autoritățile din cadrul Primăriei Iași decid să-l scoată pe Matei Agapi din casa în care a locuit cu o i
ndiferență totală față de arhiva lui unică de filme. De-a lungul timpului, primăria i-a declarat nenumărate războaie, de la opțiuni de mutare în imobile nelocuibile până la privarea de apă și căldură în toiul iernii. Acum, pentru conducerea orașului, fotograful Ioan Matei Agapi este un personaj invizibil. La fel și colecția lui. La fel și o parte din memoria vizuală a orașului. 

Visul tatei

Am
făcut filmul Timebox despre tata ca sa redau viață arhivei lui de documentare. Dar în cutiile din casa lui stau încă sute de negative nescanate. Pasionat și dedicat muncii lui, tata și-ar dori ca aceste imagini să funcționeze ca o memorie vizuală a trecutului. Istoria înseamnă și imagine, iar în negativele lui stau 40 de ani de istorie. Împreună putem să-i împlinim visul de a digitiza această istorie în imagini pentru ca oricine să o poată vedea și de a-l ajuta pe tata să treacă peste perioada dificilă în care se află. Donează și tu.

Ce vrem să facem:

  • Îl vom ajuta pe tata să treacă peste această perioadă extrem de dificilă în care se află;

  • Vom digitiza toate negativele din colecția lui Ioan Matei Agapi. Pe aceste negative se regăsesc imagini document a câtorva orașe înainte de demolare - conform planului de sistematizare a României din anii 1970 , imagini cu oameni de știință și de cultură ai vremii, călătorii în Europa, congrese ale PCR, tradiții și obiceiuri de iarnă și multe altele.

  • Digitizarea acestor negative o vom realiza în mai mulți pași, alături de profesioniști din domeniu care ne vor ajuta să scanăm aceste materiale, să le profi-clasificăm și mai ales să le depozităm în condiții optime.

  • Vom achiziționa un domeniu virtual și vom realiza un site - Colecția Agapi - astfel încât această istorie în imagini să poată fi văzută de oricine. 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Gabriel ZAMFIR
acum 4 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Sustinator anonim
acum 4 ani
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
10.00 lei
Carmen Bistrian
acum 4 ani
<3
50.00 lei
Stefan
acum 4 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Sustinator anonim
acum 4 ani
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
30.00 lei
Hasmatuchi Alexandru
acum 4 ani
50.00 lei
Ioana Negoescu
acum 4 ani
Sunteți minunat! Mi-ar plăcea să vă cunosc într-o bună zi. Aș avea cu ce să mă mândresc mai târziu:)
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
50.00 lei
Laurentiu Lucian Petrea
acum 4 ani
Cu tot sufletul
230.00 lei
Adina Bradeanu
acum 4 ani
50.00 lei
Elena Dimitrov
acum 4 ani
15.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
20.00 lei