În 2023, Piața Victoriei e HoT!

de Asociația Prin Banat
Adauga la favorite
4555
vizualizari
8,980 lei
din 35,000 lei
Timișoara,
2023 este anul Timișoarei. Ajută-ne să spunem poveștile neștiute ale orașului, lansând cel de-al treilea număr al revistei Heritage of Timișoara!
Initiator proiect
4 proiecte
ONG
ONG profil verificat

 

Heritage of Timişoara este un proiect al Asociației Prin Banat și are ca scop promovarea patrimoniului cultural material timișorean, sensibilizarea opiniei publice asupra importanţei protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartiere istorice ale Timișoarei. Revista Heritage of Timișoara reprezintă continuarea editorială a proiectului cu același nume, implementat de Asociația Prin Banat încă din anul 2017.

Primele două numere ale revistei Heritage of Timișoara au fost lansate în anul 2022. Acestea au tratat două zone importante ale patrimoniului local, insuficient cercetate și promovate până în prezent, atât în literatura de specialitate, cât și în cea de informare generală: zona Pieței Plevnei din cartierul Elisabetin, respectiv zona Vorpark din cartierul Fabric.

Fotografie de la evenimentul de lansare a Revistei Heritage of Timișoara #2 - Vorpark (noiembrie 2022)

2023 este anul în care Timișoara se prezintă în primul rând turiștilor, astfel încât pentru primul număr al acestui an am decis să abordăm zona Pieței Victoriei, principalul spațiu urban al orașului. Pentru a transmite cât mai bine poveștile clădirilor din zonă și a ajunge la un public cât mai numeros, cel de-al treilea număr al revistei are un format bilingv (română-engleză).

În cadrul publicației vor fi prezentate poveștile contextualizate ale tuturor clădirilor care străjuiesc Piața Victoriei din Timișoara, precum și o serie de articole adiacente, care ne vor ajuta să înțelegem mai profund istoria, apariția și dezvoltarea zonei.

Detaliu Palatul Ernő Neuhausz / credit  foto: Ovidiu Micșa

Conținutul revistei:

 • Editorial
 • Articol introductiv semnat de dr. arh. Mihai Opriș
 • Parcul Castelului
  • Palatul Culturii
  • Palatul Băncilor Bănățene Unite
  • Palatul Companiei Weisz
  • Palatul Societății Lloyd
  • Palatul Ernő Neuhausz
  • Palatul Arnold Merbl
  • Palatul György Dauerbach
  • Palatul Lajos Hilt
  • Palatul Societății Széchenyi
  • Catedrala Mitropolitană Ortodoxă
  • Imobile de locuit P+8
  • Palatul Camerei de Comerț și Industrie
  • Palatul Jakab Löffler și fiii
 • Articol semnat de prof. univ. Dr. Ileana Pintilie Teleagă
 • Piața care a fost, piața care putea să fie
 • Monumente și artefacte din Piața Victoriei
 • Despre proiect
 • Bibliografie
Detalii tehnice
 • Număr pagini: 104
 • Format: 20 x 30 cm
 • Autor: Mihai-Claudiu Moldovan
 • Autori invitați: Mihai Opriș, Ileana Pintilie-Teleagă, Grupul Patrimoniu OAR Timiș
 • Redactor: Alexandra-Iasmina Palconi-Sitov
 • Grafica: Simona-Giura
 • Fotografii: Ovidiu Micșa
 • Corectură text și traducere: Cristina Chira

Lansarea Revistei Heritage of Timișoara #3 - Piața Victoriei

Data lansării: 10 iunie 2023, Timișoara

Programarea evenimentului de lansare al Revistei Heritage of Timișoara nr. 3 - Piața Victoriei pentru data de 10 iunie nu este întâmplătoare. Ziua de 10 iunie marchează Ziua Mondială Art Nouveau, moment perfect pentru a lansa publicația care prezintă unul dintre cele mai unitare și elaborate fronturi realizate în acest stil. Sărbătorim astfel și noi stilul care definește în mare măsură identitatea vizuală a orașului Timișoara, atât prin lansarea revistei, cât și printr-o serie de conferințe susținute de autorii publicației. 

Dr. arh. Mihai Opriș în cadrul evenimentului de lansare a ediției Heritage of Timișoara: Cetate, organizat la Muzeul Național al Banatului (februarie 2020)


Cum poți sprijini?

Pentru a putea lansa cel de-al treilea număr al revistei Heritage of Timișoara avem nevoie de ajutorul tău! Prin precomandarea revistei ne ajuți să acoperim costurile de tipar și producție ale publicației, ajutând revista să ajungă pe rafturile librăriilor. Făcând acest lucru, nu doar că susții promovarea istoriei și a poveștilor clădirilor de patrimoniu din oraș, dar beneficiezi și de un cost redus al revistei. Mai mult decât atât, poți alege dintr-o serie de pachete promoționale, achiziționând revista alături de cărți poștale, seturi complete de cărți poștale sau tricouri Heritage of Timișoara!

Pachet de cărți poștale Heritage of Timișoara

Recompense:

 1. Revista Heritage of Timișoara #3 - 40 lei
 2. Revista Heritage of Timișoara #3 + 2 cărți poștale - 50 lei
 3. Revista Heritage of Timișoara #3 + tricou Heritage of Timișoara - 125 lei
 4. Revista Heritage of Timișoara #3 + set cărți poștale (18 bucăți în cutie personalizată) - 150 lei
 5. Revista Heritage of Timișoara#4 + set cărți poștale (18 bucăți în cutie personalizată) + tricou Heritage of Timișoara - 250 lei

Despre proiectul Heritage of Timișoara

Heritage of Timișoara este un program cultural dedicat capitalei Banatului, ce are ca scop promovarea patrimoniului cultural material timișorean, creșterea gradului de conștientizare asupra importanței protejării și conservării acestuia în rândul publicului larg și încurajarea turismului cultural. O inițiativă a Asociației Prin Banat, Heritage of Timișoara s-a născut din dorința de a aduce la lumină comorile uitate ale patrimoniului cultural material timișorean, prin intervenții culturale în cartierele istorice ale orașului. Ideea proiectului a apărut în 2015, iar după doi ani, zeci de idei și nenumărate discuții, a apărut produsul final, prima ediție a programului Heritage of Timișoara fiind dedicată cartierului Fabric. În anii următori au fost abordate cartierele Iosefin, Elisabetin și Cetate, continuând în  2021 cu o ediție dedicată celor mai importanți arhitecți din istoria Timișoarei. Începând cu anul 2022, echipa a dezvoltat și o importantă componentă editorială, lansând revista omonimă, până în prezent fiind publicate primele două numere, dedicate Pieței Plevnei din Elisabetin și zonei Vorpark din Fabric. Heritage of Timișoara se adresează mai multor grupuri-țintă, de la specialiști în domeniu (arhitecți, istorici, ghizi) sau actori importanți din domeniul cultural (artiști locali din diverse domenii), până la autorități locale, stakeholderi, simpli locuitori ai orașului Timișoara și, mai ales, turiști. În ansamblul său, prin acțiunile implementate, Heritage of Timișoara creează un mecanism complex de informare și educație, în vederea creșterii gradului de conștientizare asupra importanței conservării, protejării și promovării patrimoniului imobil timișorean.

https://heritageoftimisoara.ro/

https://www.facebook.com/heritageoftimisoara

Despre Asociația Prin Banat

Asociația Prin Banat este o organizație neguvernamentală, non-profit, ce are ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric. Printre obiectivele asociației se numără identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial, atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural-istoric, încurajarea acțiunilor de cooperare culturală.

https://prinbanat.ong

https://www.facebook.com/PrinBanat

Otilia Galescu, Alexandra-Iasmina Palconi-Sitov, Mihai-Claudiu Moldovan, Simona Giura, în cadrul evenimentului de lansare a Revistei Heritage of Timișoara #2 - Vorpark (noiembrie 2022)

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Sustinator anonim
acum un an
40.00 lei
Blaj George
acum un an
Felicitări și mult succes.
135.00 lei
Márkus Biró Anita
acum un an
Sa straluceasca Timisoara cu lumina de odinioara!
40.00 lei
Sustinator anonim
acum un an
50.00 lei
Chirila Alexandru
acum un an
125.00 lei
Iursitza Martina
acum un an
40.00 lei
Hrincescu Radu
acum un an
200.00 lei
Balescu Horatiu
acum un an
50.00 lei
Balescu Horatiu
acum un an
135.00 lei
Kuglis Delia
acum un an
Prindeți aripi!
160.00 lei
Boldor Mihaela
acum un an
Succes!
40.00 lei
Ancuta Popescu
acum un an
40.00 lei
Raban Renate
acum un an
Sunteti inspiratie pentru ceilalti
60.00 lei
Rusoaie Bianca
acum un an
Felicitari pentru proiect!
135.00 lei
Sustinator anonim
acum un an
50.00 lei