Ghid ilustrat al comunismului românesc

de Ciprian Cucu
Adauga la favorite
Vezi
66732
vizualizari
13,084 lei
din 6,850 lei
Alba Iulia, Cluj, Timișoara
Istoria comunismului românesc, ilustrată de câțiva dintre cei mai buni artiști români. Ajută-ne să-l tipărim și să-l ducem la elevii din țară!
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

De ce am făcut ghidul?

Mitul superiorității României comuniste insistă să revină în discursul public. Fraze precum „toată lumea avea o casă”, „toată lumea avea serviciu” și alte mituri care nu rezistă la o privire mai profundă, sunt transmise generațiilor tinere. Considerăm că se discută prea puțin public despre realitățile perioadei comuniste, în special cu tinerii născuți după 1990 și că această conversație nu este întotdeauna adaptată stilului noii generații.

Ghidul ilustrat al comunismului românesc este conceput să pună accentul pe grafică, ilustrațiile fiind realizate special pentru textul conceput de noi. Textul este redus la esență și este validat cu profesori de istorie de la două licee din Alba Iulia și cu Alin Mureșan, de la IICCMER.

De ce noi?

Forum Apulum este o asociație înființată în 2017 în Alba Iulia, focalizată pe proiecte culturale și educație, în special în domeniul gândirii critice și al culturii civice.  Una din temele noastre principale este „istoria incomodă”: considerăm că înțelegerea corectă a istoriei, inclusiv a episoadelor neplăcute, este esențială pentru a fi un cetățean informat și implicat.

În vara anului 2017 am organizat o serie de evenimente pentru elevi și studenți sub numele "Partidul te vrea tuns", ce a constat în discuții, proiecții și o expoziție pe tema miturilor și realităților din perioada comunistă. Ghidul este o continuare și o completare a acelei serii de evenimente, ce va fi reluată în acest an. 

În ce stadiu suntem?

Ghidul este finalizat. A fost lansat în 2 martie la București, la Colivia, sediul Funky Citizens. Am distribuit 150 de exemplare tipărite pro-bono în Alba Iulia și am organizat un eveniment în care am discutat despre ghid și realitatea perioadei comuniste (având invitați pe jurnalistul Attila Biro și pe Lucian Vasile din partea IICCMER).

Ce vrem să facem?

Să distribuim 750 de ghiduri, în 5 orașe din țară.
Dorim să organizăm cinci evenimente cu elevi de liceu, în cinci orașe din România, unde să discutăm cu elevii despre comunismul românesc și să distribuim câte 150 de ghiduri.
Costurile estimate includ 4 deplasări cu autoturism (transport + o noapte de cazare pentru patru persoane) și tipăritul a 800 de ghiduri (750 pentru distribuit și 50 pentru recompensele afișate) în condiții grafice de excepție.

Unde putem vedea ghidul?

Ghidul este disponibil în format digital, pe platforma issuu: 

https://issuu.com/forumapulum/docs/ghid_comunism_web

 

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 4 ani
Buna ziua, eram curios cand incepe livrarea ghidurilor?

postat acum 4 ani
Salutare, Alexandru Am trimis cam de o săptămână pachetele cu ghiduri, prin poștă. Am verificat acum în lista noastră, apari acolo și ești bifat, deci pachetul (plicul de fapt) a plecat spre tine de la noi. Te-aș ruga să vezi dacă nu cumva ai primit vreun aviz de la poștă și să vedem ce și cum s-a întâmplat. Poți să-mi scrii când ai noi informații pe ciprian.cucu@forumapulum.ro Mulțumesc, Ciprian
Sustinator anonim
acum 4 ani
Va multumesc atat de mult pentru picatura asta in oceanul neuitarii. Memoria comunismului devine pe zi ce trece atat de relevanta noilor generatii, incat fiecare piatra pusa la temelia unei educatii sanatoase conteaza!
60.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
50.00 lei
Alex Radulescu
acum 4 ani
Felicitari pentru initiativa. E . nevoie de o cunoastere si intelegere reala a istoriei si a impactului real al comunismului pentru a putea merge inainte si sa lasam povestile vremurilor de aur (ironic vorbind) in urma.
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
150.00 lei
George David
acum 4 ani
60.00 lei
Iulia Georgescu
acum 4 ani
Felicitări! Keep up the good work
30.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
60.00 lei
Andrei Avram
acum 4 ani
200.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
Cine nu isi cunoaste istoria risca sa o repete!
50.00 lei
Andrei Ion
acum 4 ani
150.00 lei
Diana Fulger
acum 4 ani
Scoateti si o editie in engleza, pentru restul lumii. Asa, la ceas aniversar Marx!
200.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
Mulțtumesc pentru materialul atât de util pentru orele de istorie!
20.00 lei
Lucian Ghita
acum 4 ani
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
Felicitari pentru proiect, la mai mare
110.00 lei
Opris Madalina
acum 4 ani
O initiativa foarte necesara
200.00 lei
 • 29 /05
  2018
  2

  Raportul campaniei de finanțare este disponibil aici:

  http://forumapulum.ro/demo/wp-content/uploads/2018/05/raport-crowdfunding.pdf

 • 14 /05
  2018
  1

  Campania noastră pentru a finanța Ghidul ilustrat al comunismului românesc a ajuns la final, multe mulțumiri tuturor celor care ne-au sprijinit cu donații și/sau promovare!
   Am strâns aproape dublul sumei propuse inițial, deci vom ajunge la peste 1500 de tineri.
   Pe finalul săptămânii vom reveni cu un plan de implementare - avem deja câteva orașe stabilite (Alba Iulia, Cluj, Pitești, Timișoara), dar vom extinde proiectul corespunzător cu bugetul.
   Peste 50.000 de vizualizări, câteva mii de distriburi pe social media, sute de mesaje și comentarii - totul ne arată că ați înțeles și apreciați ce vrem să facem.