Festivalul Național de Arte pentru Liceeni- LicArt

de Iuliana Serban
Adauga la favorite
Vezi
20444
vizualizari
636 lei
din 6,000 lei
București, Municipiul București
Dorim să încurajăm creativitatea și frumosul din tineri prin cel mai mare concurs de arte adresat exclusiv liceenilor din România – LicArt.
Initiator proiect
2 proiecte
ONG
ONG profil verificat

Ce este LicArt?

Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni – LicArt este cel mai mare concurs de arte adresat exclusiv liceenilor din România, ajuns la ediția a 15-a. Este organizat de Clubul „Nouă ne pasă!” (ONG cultural pentru tineri), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice și are ca obiectiv principal stimularea imaginației potențialului creator al tinerilor liceeni prin implicarea acestora în activităţi care să le permită experimentarea de noi modalităţi de comunicare și implicare activă în lumea în care trăiesc.

În cei 15 ani de existență, peste 25000 de elevi au participat la LicArt, rezonând la motivele şi obiectivele acestui festival.

 Descrierea proiectului și activităților

LicArt este un concurs național adresat exclusiv elevilor de liceu înscrişi în orice instituţie de învăţământ preuniversitar acreditată din România și cuprinde 2 secţiuni : fotografie şi poezie. Secțiunea fotografie include la rândul ei 3 categorii: fotografie portret, alb negru și tematică diversă. Estimăm o participare de 1500 de elevi în concurs şi aproximativ 500 de cadre didactice cu rol de a informa şi/sau coordona activitatea elevilor.

Înscrierea creațiilor se face online, pe site-ul www.licart.ro între 4 ianuarie și 17 aprilie 2016, cu o durată de 15 săptămâni. Site-ul funcționează de altfel și ca o platformă de informare, fiind actualizat permanent cu cele mai noi informații referitoare la festival. Săptămânal lucrările înscrise sunt jurizate, stabilindu-se creațiile semifinaliste. Acestea vor intra în jurizarea finală, după încheierea perioadei de înscriere (18 aprilie – 15 mai 2016), în urma căreia vor fi stabiliști finaliștii LicArt, ce vor fi invitați în Tabăra de Creație LicArt, ce va avea loc în august 2016. În cadrul Taberei de Creație vor beneficia gratuit de cazare, masă şi un program complex de work-shop-uri pe cele două secțiuni de concurs sau aflate la intersecția dintre ele, activități culturale, întâlniri cu specialiști din domeniile de concurs, excursii tematice. Cele mai bune creații vor fi publicate în 2 volume colective (unul pentru poezie, unul pentru fotografie), ce vor fi lansate în Tabăra de Creație, unde vor fi decernate și premiile LicArt (3 premii la poezie și 3 la fotografie). Marile Jurii la toate secţiunile vor fi formate din personalităţi importante din lumea artistică românească.

 Rezultate așteptate:

  • Atragerea a cel puțin 1500 de liceeni spre activităţi culturale
  • O Tabără de Creaţie LicArt cu un program cultural complex la care vor participa cel puțin 40 de tineri finaliști care-şi vor dezvolta resursele de creativitate prin participarea la cel puţin 12 work-shop-uri pe secţiuni și intersecțiuni susţinute de specialiști recunoscuți în domeniu
  • Realizarea unui volum colectiv, LicArt 15, care va cuprinde poeziile finaliste
  • Realizarea unei fotocărți LicArt 15, care va cuprinde fotografiile finaliste
  • 1500 de participanți la cele 2 secțiuni de concurs care să-și facă vizibile creațiile și talentul pe site-ul www.licart.ro
  • Implicarea, prin participarea la Festivalul LicArt, a cel puțin 300 de licee şi a profesorilor lor în activităţi extraşcolare artistice şi într-o mai profundă comunicare cu liceenii
  • Acordarea a cel puțin 6 premii

 Impact

Prin toate componentele sale,  LicArt rămâne, în această perioadă dificilă pentru cultură și artă, printre prea puținele spații de afirmare a valorii, în care tinerii se pot exprima, pot comunica, pot fi recunoscuți și înțeleși. Festivalul LicArt își propune să contribuie la descoperirea și formarea unei noi generații, cu o mai bună conștientizare de sine şi o înţelegere mai adecvată şi mai profundă a realităţii, coerentă ca viziune si originala prin modul de expunere a acesteia, în cuvinte sau imagini, o generație mult mai pregătită pentru complexitatea vieții.

 Cu ce ne puteți ajuta?

 Avem nevoie de sprijin pentru a asigura o parte din premiile căștigătorilor LicArt (6000 lei), pe care dorim să le păstrăm la nivelul premiilor acordate la edițiile anterioare.

Ediții anterioare

Mai multe detalii şi fotografii de la ediţiile anterioare găsiţi pe site-ul festivalului, www.licart.ro. Festivalul s-a bucurat de-a lungul evoluției lui de sprijinul multor personalități ale lumii culturale din România, ale căror nume sunt menționate aici: http://licart.ro/prieteniilicart.php

 Rezultatele ediției anterioare, LicArt 14:

O Tabără de Creație desfășurată în perioada 9-15 august 2015, la Poiana Braşov, Hotel Olimpic cu 33 elevi finaliști, 16 workshop-uri tematice pe secţiuni şi 2 inter-secţiuni (susţinute de fotografii Vlad Eftenie, Dan Beșliu și Ionuț Stoica, poetul Răzvan Țupa și invitata sa Iulia Stoian), volumul colectiv LicArt 14, fotocartea LicArt 14, 4 filme de prezentare a fotografiilor finaliste, 3 excursii tematice, peste 10500 de fotografii realizate în timpul Taberei, 120 de poezii scrise în timpul atelierelor de creaţie, 1259 elevi înscrişi în întreg concursul, proveniţi din 363 licee din România.

 

Despre organizatori

Asociația Clubul Nouă ne Pasă este un ONG cultural pentru tineri. Echipa de coordonare a proiectului este formată din jurnalistul și scriitorul Radu Herjeu, Iuliana Șerban (profesor), Cristian Munteanu (fotograf) și Claudia Balaban (studentă).

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Cristi D.
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Lica Andrei
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Cret Anca
acum 8 ani
20.00 lei
Cret Anca
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Oana Tinca
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
QuickMobile
acum 8 ani
Echipa QuickMobile va doreste mult succes !
500.00 lei
Sustinator anonim
acum 8 ani
50.00 lei
acum 8 ani
50.00 lei
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Moldoveanu Mihai
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
acum 8 ani
10.00 lei