Acasă în comunism: laborator de educație civică

de Cosmin Pojoranu
Adauga la favorite
17569
vizualizari
15,762 lei
din 20,000 lei
București,
Hai să le explicăm elevilor drepturile și libertățile din democrație prin revizitarea senzorială și prin studii de caz pe comunismul românesc.
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

Un proiect al generației noastre. Ne-am născut și copilărit (și) în anii 80. Am stat la coadă la lapte și ne-am inventat jocuri prin casă atunci când se lua curentul. Părinții noștri ne-au ocrotit, așa că n-am înțeles mare lucru din tragicul final al Republicii Socialiste Române, deși intuiam că lucrurile nu sunt tocmai OK. La 30 de ani de la revoluție, România rămâne singura țară din estul Europei care nu are un muzeu al istoriei recente care să spună povestea vieții de zi cu zi din perioada comunistă.

 

Cine suntem noi?

Funky Citizens și Modulab, alături de alți zeci de volunari din varii domenii: arhitecți, oameni de comunicare, istorici, profesori și mulți, mulți alții.

Ce facem? O experiență educațională interactivă: vrem să le explicăm elevilor și liceenilor drepturile și libertățile din democrație prin revizitarea senzorială și prin studii de caz pe comunismului românesc.

 Ce există deja? Există (și se înmulțesc) inițiativele punctuale de arhivare și conservare a memoriei, de la spații mai jucăușe precum Muzeul Consumatorului Comunism, până la spații mai serioase, precum. Memorialul Sighet. Există și mici muzee în apartamente de bloc, precum Ferestroika, dar există proiecte încă nefinalizate (Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism de la Botoșani sau Muzeul Colectivizării).

 Cu ce suntem noi diferiți? Vrem să spunem povestea noastră - de o manieră asumat subiectivă - a felului în care ne amintim noi de viața din comunism. O facem ca să ne putem duce copiii acolo, să-i lăsăm să exploreze, să pună mâna pe obiecte și să descopere singuri cum ar fi trăit dacă s-ar fi născut la final de Război Rece. Recreăm un apartament tipic anilor ‘80, însă în spatele aparentei banalități se ascund multe povești care pot deschide conversații și acasă, în familie, despre „cum era”. Poate e un prim pas și spre un catharsis social, cine știe?

Cum finanțăm proiectul?

Proiectul beneficiază deja de o finanțare din partea guvernului american, grație programului IVLP Alumni, care va fi folosită pentru plata chiriei și a utilităților spațiului preț de un an, pentru realizarea instalațiilor din spațiu, dar și pentru a duce o parte din ele în 5 mari orașe din țară, într-o caravană educațională pe care o vom porni în primăvara lui 2019.

De ce am avea nevoie acum? 

Avem spațiul, însă trebuie să-l punem pe picioare printr-o curățenie generală ce implică și renovare.

Spațiul pe care îl vom amenaja pentru acest proiect este un etaj de circa 100 mp din zona Hala Traian (sectorul 2 din București, adică sectorul cu cele mai multe licee). Spațiul nu a fost locuit de ceva timp, așa că necesită o minimă igienizare și renovare care, la dimensiunea spațiului, devine destul de costisitoare. Nu ne putem apuca de implementat conceptul educațional până nu depășim această etapă de bază a curățeniei generale: spălarea pereților cu amorsă și aplicarea detartrantului pe mozaic, repararea zonele cu defecte din pereți, vopsea lavabilă în toate camerele, șlefuirea și lăcuirea parchetului, vopsirea ușilor și ferestrelor).

Materialele de construcții pentru aceste lucrări costă 4.000 de lei, iar manopera costă 12.000 lei.

 

Ce vei obține tu?

Pentru 25 de lei donați: o alifie chinezească. Ce e maro, stă într-o cutie mică, roșie și are un miros înțepător? Îți dăm alifia să te tratezi în sezonul rece și te pomenim pe site.

Pentru 70 de lei donați: o cheie cu șnur. Ca să poți să încui și să descui toate amintirile din copilărie ori de câte ori e nevoie.

Pentru 500 de lei donați: o plimbare cu o Dacie 1310 de dinainte de 89. Fără servo-direcție, fără griji. Ia cu tine doi prieteni și hai să dăm o tură prin București cu vârful de lance al gamei Dacia, prezentat în premieră la Expoziția Realizărilor Economiei Naționale din 1979, toamna. Dimineața, la prânz sau seara - vei avea propriul tău șofer și vei putea alege, firește, traseul.  

Pentru 1000 de lei donați - founding father / mother: Fii vanitos ca primarul căruia îi place să-și vadă numele inscripționat pe plăci prin oraș. Vei fi printre puținii al căror nume va sta pe piatra de temelie a acestui proiect educațional inedit.

Pentru 1500 de lei donați - spațiul doar pentru tine și ai tăi, preț de o seară. Îți dăm cheia spațiului ca să poți face o petrecere sau un eveniment în această capsulă a timpului. Cheamă-ți prietenii când vrei tu, doar zi-ne și nouă din timp

Impactul

Fondurile strânse în urma aceste campanii vor fi cheltuite pentru igienizarea spațiului și crearea de instalații interactive. Cea mai mare parte a banilor vor cheltuiți pe curățarea și vopsirea cei 270 de mp de pereți cu var și cei 280 mp de pereți cu calciu și până la rașchetat cei 73 mp de parchet și detartrat mozaicul din unele camere.

Contribuind la finanțarea acestui proiect vei avea ocazia să fii unul dintre cei care pun o piatră de temelie la acest spațiu necesar.

Riscuri și provocări

1. Riscul de a cădea în paseism și nostalgie. 

Acest risc e valabil doar pentru părinții și profesorii elevilor pe care îi țintește proiectul. Dar există și un risc asociat pentru elevi, anume de a nu le creiona o acestora o imagine prea romantică asupra perioade comuniste din România

2. Riscul de a ne pune în cap comunitatea istoricilor și muzeografilor.

I-am contactat pe câțiva dintre ei în faza de research, invitându-i la o sesiune de ideație. Ne-a devenit atunci clar că nu vom face un muzeu (cel puțin nu în primă fază, din pricina lipsei resurselor - timp, bani), deci că ar fi impropriu să îl numim „muzeul vieții cotidiene în comunism”, deși acesta era numele lui de cod în interiorul echipei de proiect. Așadar, nu vom face neapărat o incursiune istorică comprehensivă, ci vom folosi instrumentarul vieții cotidiene pentru a evoca povești relevante pentru o serie de drepturi: 

3. Provocare de a ne menține concentrați pe educație civică, de a nu devia de la acest traseu.

Într-adevăr, provocarea principală e cum să păstrăm în prim-plan subiectul educației civice (drepturi, libertăți, funcționarea instituțiilor), fără a aluneca în dezbateri ideologice / istorice. Nu vrem să fim o inițiativă revanșardă, de înfierat comunismul. Nici nu vrem să fim exhaustivi, tratând metodic fiecare decadă din comunism. Vom face zoom-in pe perioada anilor 80, ca punct de plecare pentru discuția despre drepturi și libertăți. Cu siguranță nu vom putea să mulțumim pe toată lumea, dar ne vom strădui să facem o experiență memorabilă pentru elevi și liceeni, să le stimulăm mici revelații și - sperăm - să iscăm discuții acasă, în familie. 

Poți contribui și altfel decât prin donarea de bani: donează obiecte sau timp!

E genul de proiect care funcționează cel mai bine când se unesc multe energii. Dacă nu ne poți susține financiar, ia legătura cu noi pentru a te oferi voluntar în cadrul proiectului. De asmenea, apreciem mereu și donațiile de obiecte din perioada comunistă. Nu în ultimul rând, e nevoie și de muncă fizică la apartament, dar și de muncă de research care poate fi făcută la distanță. 

Întrebări și răspunsuri

1. Chiar avem nevoie de acest spațiu, când țara are atâtea probleme?

Da, pentru că, dacă vrem să nu alunecăm într-un sistem autoritar, trebuie să le explicăm copiilor care-i faza cu drepturile și libertățile din democrație. E o investiție crucială, care va da roade pe termen lung și doar dacă e făcută de o manieră.

2. Cui se adresează proiectul?

În principal, elevilor de gimnaziu și liceu, pentru că se află la vârsta la care încep să-și pună întrebări despre „cum era” și vrem să le oferim experiențe care să-i pună pe gânduri, să-i facă să-și pună și mai multe întrebări, să începem cu ei o „discuție” pe care s-o poată continua ulterior și în alte contexte - la școală sau în familie.

3. V-ați gândit și la alierea cu inițiative similare?

Da, avem în plan să facem, în timp, și o rețea a inițiativelor conexe, ba chiar să și implicăm multe dintre ele concret în proiectul nostru educațional. De la tururi ghidate și muzee similare, avem o listă de potențiale parteneri cu care vrem să intrăm în legătură?

4. Aveți experiență în crearea de experiențe educaționale interactive?

Avem programul de educație civică și am alcătuit o echipă multi-disciplinară pentru acest proiect, care include profesori, jurnaliști și fel și fel de creatori. Dacă vrei să ni te alături, dă-ne un semn.

5. Accesul în spațiu va fi contra cost? Va fi deschis permanent?

Nu, accesul va fi liber. Desigur că orice vizitator poate contribui cu o donație (la fața locului sau online), dacă dorește să susțină proiectul și ramificațiile sale viitoare. Programul de vizitare va fi disponibil pe site-ul dedicat (în curs de realizare), iar vizitele cu clasa pot fi programate în avans. Ne gândim să permitem și accesul publicului larg într-una din zilele de weekend, pentru a maximiza audiența proiectului. 

6. Cum veți implica studenții în acest proiect?

Ne gândim să lucrăm cu ei pe bază de voluntariat / practică, pentru a fi prezenți la fața locului câteva ore pe săptămână, pentru a fi facilitatori pentru elevi și liceeni. Vor fi, desigur, instruiți în prealabil. 

6. Există deja fonduri dedicate exclusiv acestui proiect?

Da, proiectul beneficiază, până la finalul lunii august 2019, de o finanțare de 25.000 $ din partea guvernului american. Avem însă nevoie de susținere financiară suplimentară pentru a putea genera o experiență cât mai autentică și memorabilă, cât și pentru a menține proiectul viu după luna august 2019.

7. V-ați gândit să implicați companiile sau instituțiile statului în acest proiect?

Da, am luat legătura cu unele companii și instituții, cerându-le sprijin foarte punctual. Vom fi mereu deschiși ideii de implicare din partea oricărei entități. 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Razvan Enescu
acum 5 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Antone Iuliana
acum 5 ani
Super initiativa. Mult succes!
50.00 lei
Trandafirescu Alina
acum 5 ani
Bravo, spor la treaba si multa inspiratie sa aveti !
50.00 lei
Raluca Baran
acum 5 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Catalin
acum 5 ani
25.00 lei
Teodora Pascanu
acum 5 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Onofrei Victor
acum 5 ani
25.00 lei
Sustinator anonim
acum 5 ani
15.00 lei
Sustinator anonim
acum 5 ani
100.00 lei
Alex Haidau
acum 5 ani
Tinerii si copiii care nu au trait in comunism trebuie sa stie adevarul despre acest regim ticalos pentru a nu fi tentati sa il accepte din nou pe viitor.
100.00 lei
Carmen Constantin
acum 5 ani
Multumesc pentru ocazia de a contribui la acest proiect. Felicitari!
80.00 lei
Sustinator anonim
acum 5 ani
Printre patriei brazi, este Pojo de azi!
70.00 lei
Stefana Buhaescu
acum 5 ani
50.00 lei
Victor Gradinescu
acum 5 ani
Felicitari pentru initiativa. Ne trebuie insa si un muzeu complet...
120.00 lei
Rusu Adina
acum 5 ani
Succes, abia astept sa vad ce iese!
70.00 lei
 • 25 /12
  2018
  5

  Crăciun Fericit tuturor!


  Mulțumesc pentru contribuțiile super generoase. Puteți vedea în clipul de mai sus cum arată casa acum, renovată grație donațiilor voastre. N-am atins cifra țintă de 20.000 de RON, dar primim în continuare donații pe site-ul nostru (sau direct în contul bancar). 

   

  Ce urmează?

  Planul e să deschidem spațiul la final de ianuarie, pe 28. Până atunci mai avem de lucru, colectăm povești și obiecte. Dacă vreți să contribuiți și aici, avem două formulare ca să organizăm această colectă:

   
  OBIECTE
  ➡️ http://bit.ly/doneaza-obiecte
   
  POVEȘTI
  ➡️ http://bit.ly/povesti-EdA
   
  Inspirație pentru povești - www.fb.com/catalintenita/posts/10156845985859402


  IMPORTANT:

  Pentru a ne organiza în legătură cu beneficiile (alifie, cheie cu șnur, plimbare cu Dacia, etc), vă rog să trimiteți un mail pe adresa echipa@muzeulcomunismului.ro, ca să știu ce recompensă trebuie să ajungă la cine și când :) Altfel nu vom putem lua legătura, căci, spre mirarea mea, cei de la platforma sprijina.ro nu ne pun la dispoziție adresele de mail ale donatorilor. 

  Un 2019 plin de speranță vă doresc!

 • 21 /12
  2018
  4

   

  Un mare „mulțumesc” tuturor, în ultima zi de campanie

  Sunteți minunați și minunate! Pe bune spun că donația voastră va fi una dintre cărămizile care vor zidi o construcție ultra necesară, la 29 de ani de la revoluție. Ca să nu ne mai amintim de această revoluție doar pe 21 decembrie. Ca poate, într-un viitor apropiat, să mai vindecăm din traumele comunismului, revoluției și tranziție. Ca să creăm o punte între trei generații: părinții noștri, care și-au trăit copilăria-n comunism. Noi, care ne-am trăit-o în tranziție. Și viitori cetățeni, care vor căpăta drept de vot în următorii ani.

   

  Am început campania cu o urmă de disperare, luptând cu puținătatea resurselor materiale. Chiar voiam să avem un spațiu renovat și igienizat, în pofida faptului că nu am bugetat corespunzător acest aspect în micul nostru grant. Am socotit că e nevoie de 12.000 lei pentru vopsit pereți (așa a fost) și 2500 pentru rașchetat parchet (așa a fost). Am setat ținta de 20.000 pentru că mereu apar și alte cheltuieli (de pildă cele cu mobilierul - suntem acum în căutare de donații de obiecte și mobilier - referințe, aici).

   

  Am strâns aproape 15.000 lei, iar fiecare din cele 80+ donații ne-a încurajat să mergem mai departe. Da, e nevoie de un mic miracol ca să atingem azi, în ultima zi, pragul propus de 20.000 de lei (caz în care comisionul platformei sprijina.ro va fi de doar 4%, față de 7%, dacă nu ne atingem ținta). Să nu ne întristăm însă, ci să ne bucurăm că nu suntem singuri, nici puțini. 


  Ne auzim cu vești la anul :) 

 • 15 /12
  2018
  3

  A mai ramas mai putin de-o saptamana pana cand se termina campania crowd-funding. Daca luam in calcul si banii stransi offline (cash), putem spune ca avem aproape cat ne trebuie pentru renovare.

  Ce-am mai facut?

   

  • Am dat drumul colectei publice de obiecte din epoca - daca vrei sa contribui, citeste aici ce obiecte cautam, apoi completeaza formularul corespunzator.
  • Am inceput sa testam cunostintele elevilor despre comunism. Am dat drumul unui chestionar la care am primit deja peste 1500 de raspunsuri. Ele ne vor ajuta sa creionam o experienta educationala cat mai relevanta pentru elevi.
  • Ca tot veni vorba, am mai avansat si pe zona de concept, ne-au mai venit cateva idei mai "pe brief". Ne-au ajutat si intalnirile cu experti, intalniri care vor continua.

  Pentru ca suntem in urma cu timpul, ne-am apucat deja sa renovam prin apartament, urmand sa platim furnizorii atunci cand se incheie campania si ajung si banii la noi. Am gasit, gratie lui Alex de la Studio EST, o echipa super prompta care a igienizat apartamentul. Au reusit sa pastreze calciul de pe pereti, vopsind insa pereti in niste culori alese pe repede-inainte. Toata treaba a durat doar trei zile si ne-a costat 12.000 ron.  

  Ce urmeaza?

  • Continua lucrarile si amenajarea spatiului: pana vineri raschetam parchetul si il dam cu lac (ceea ce ne va costa inca vreo 3000 de lei), in weekend (sambata) facem un hei-rup inainte de craciun: ne antrenam muschii si mutam niste mobila; ramanem apoi in incinta ca sa curatam geamurile, usile, faianta. Ramane sa rezolvam si cu scenografia si instalatia electrica din spatiu.
  • Continua lucrul pe partea de branding - ne vom apuca si de design grafic. Speram ca vom bate in cuie conceptul educational

  Iti multumim foarte tare pentru implicarea de pana acum, inseamna foarte mult pentru noi, pe bune! 

   

 • 01 /12
  2018
  2

  25% și încă trei săptămâni de campanie

  A mai trecut o săptămână, una specială, în care ne-am emoționat să primim alte două donații super-mega generoase de 1000 de lei (și alta e pe cale să ajungă la noi, cash). Am atins astfel peste 25% din ținta propusă. Mai avem trei săptămâni să strângem și restul, așa că vom intensifica promovarea campaniei: dacă puteți da vestea mai departe, nu vă sfiiți, trimiteți acest link celor care ar putea fi interesați să sprijine un astfel de proiect educațional inedit. 

  Ce-am mai făcut săptămâna aceasta?

  Foto: Liviu Florin Albei

   

  Am socializat la evenimentul de #GivingTuesday - de unde e și poza de mai sus (găsiți mai multe aici). Ne-am văzut offline, la Colivia, unde mi-am făcut curaj și am vorbit, pe repede-nainte, căci eram obosit, despre trecutul și viitorul acestui proiect (video aici). Am mâncat pâine cu parizer și margarină, am băut vin fiert și-am mai strâns și circa 240 lei, cash (urmează să îi vărsăm aici, pe site). Dincolo de strângerea de fonduri, ne-am bucurat să ne conectăm cu oameni dornici să ajute - echipa și comunitatea din jurul proiectului crește încet, dar sigur :)

  N-am stat și-am petrecut, ci am și muncit:

  Am apucat mai strâns hățurile proiectului: am avut o întâlnire de clarificare a conceptului miercuri seară, în urma căreia am generat un soi de brief de creație. Doar trebuie să ne apucăm odată și odată de branding, dar ca să facem asta, trebuie să știm cu precizie cum arată experiența educațională interactivă din spațiu, motiv pentru care am mai avut o altă întâlnire și vineri seara. Iată concluziile:

  • Am mai consultat liceeni și ne-am mai consultat între noi. Ca să nu deviem de la traseu, am fixat mai bine scopul proiectului. Așadar, misiunea noastră e să le explicăm adolescenților într-o manieră interactivă drepturile și principiile esențiale din democrația românească.
  • Ne vom atinge scopul printr-un exercițiu de privațiune. Mai exact, vom replica experiențe din istoria recentă - îndeosebi din anii ‘80 - care creează frustrare pentru cei născuți în democrație. 
  • Concret, vom porni de la povești care vorbesc despre încălcarea drepturilor individuale (libertăți) + consecințele politicii de stat (lipsuri). 
  • Experiența va fi ca un joc. Elevii de gimanziu și cei de liceu vor veni în vizită cu clasa și vor fi împărțiți în 4 grupe. Pentru a fi mai competitivă experiența, câte 2 grupe vor primi aceeași misiune. Pentru gimnaziu ne gândim la misiuni de tipul „organizează ziua de naștere a surorii tale mai mici” sau organizează o serbare școlară.  
  • E bine să ne amintim și ce NU facem, anume 
   • Nu facem lecții de istorie recentă, ci recreăm experiențe bazate pe povești cotidiene.
   • Nu facem lecții de filosofie, explicăm concret niște concepte esențiale de cultură civică.
   • Nu facem un „hai să vedeți cum trăiau părinții voștri” - ci un „simte pe pielea ta cum era”.

  Ce vom face săptămâna viitoare:

  • Research: intervievăm pentru a doua oară niște liceeni, de data aceasta de la Liceul Tudor Vladimirescu, tot în spațiul din Militari pe nume Ferestroika
  • Testing: dacă reușim să rafinăm un concept, îl vom testa într-un atelier cu tineri la Alba Iulia, cu ocazia festivalului CivicON
  • Organizare: ne aranjăm task-urile logistice, planificăm renovarea și igienizare, batem în cuie o dată fixă pentru a definitiva branding-ul și apoi o campanie de comunicare, dar și pentru a prelua și transporta obiecte de mobilier donate de oameni generoși ca tine.

  Dacă ai sugestii și idei sau pur și simplu vrei să transmiți ceva, dă-mi un semn pe cosmin@funky.ong

   

   

 • 24 /11
  2018
  1

  10% și eveniment offline

  Mulțumim din suflet pentru ecoul pozitiv din aceste prime zile de campanie. Voi, cei 10 susținători de până acum, ați reușit să strângeți 10% din suma necesară!

  Ne înclinăm în fața efortului tovărășesc pe care l-ați făcut. Dacă sunteți în București, haideți pe la Colivia marți seara, de la 18:30. Ne cunoaștem, stăm la un sifon, un parizer și povestim mai multe. Avem și Facebook event, dacă vreți să dați „join”. Vă stăm la dispoziție pentru orice întrebare și vă rugăm să dați vestea mai departe. 

  Încheiem acest scurt mesaj cu o fotografie din arhiva „LIFE”, parte dintr-o serie de fotografii făcute în 1971 de americanul (de origine albaneză) Gjon Mili, în incursiunea sa prin România