Dicționar etimologic al localităților din Maramureș

de Dorin Stef
Adauga la favorite
173
vizualizari
1,490 lei
din 9,295 lei
43
zile ramase
FOLOSESTE CARDUL "SPRIJINA SI TU"
Baia Mare,
247 de micromonografii ale localităților cu rang de sat, comună și oraş din judeţul Maramureş, într-o singură carte
Initiator proiect
2 proiecte

 

Titlul lucrării: Dicționar etimologic al localităților din județul Maramureș (ediție revăzută și adăugită). Autor: Dorin Ștef. Număr pagini: 448. Lansare estimată: martie 2023.  

Valoare proiect : Cheltuielile necesare tipăririi acestei lucrări, într-un tiraj minim de 300 ex., sunt de 9.295 lei.

Cum poți susține acest proiect? Alegând una din opțiunile de donație afișate pe acest site.

Ce primești în schimb dacă donezi?  Fiecare donator va primi un exemplar din lucrare, cu titlu gratuit, cu dedicație și autograf din partea autorului.

De ce să ai încredere în acest proiect? 

Nu mă aflu la primul proiect pe platforma sprijina.ro. În urmă cu doi ani, în iarna anului 2020, am propus un proiect pentru tipărirea unei lucrări intitulată Dicționar de regionalism și arhaisme din județul Maramureș. Secțiunea a avut 4.987 de vizualizări, 118 donatori, respectiv 14.666 lei colectați de la susținătorii proiectului. Cartea a apărut, în luna martie 2021, sub egida prestigioasei edituri Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, în condiții grafice de excepție (Tipografia Surorilor Lauretane) fiind difuzată preponderent în bibliotecile comunale și orășenești din județul Maramureș, dar și în bibliotecile județene, respectiv bibliotecile universitare din țară.

În plus, activitatea mea editorială cuprinde un număr rezonabil de lucrări publicate: Miorița s-a născut în Maramureș (Editura Dacia, Cluj Napoca, 2005), Istoria folcloristicii maramureșene (Ed. Ethnologica, Baia Mare, 2006), Antologie de folclor din Maramureș (Ed. Ethnologica, Baia Mare, 2007), A treisprezecea elegie. Evanghelia după Nichita (Ed. Dacia, Cluj Napoca, 2007), Maramureș brand cultural (Ed. Cornelius, Baia Mare, 2008), Dicționar etimologic al localităților din Maramureș (Ed. Ethnologica, Baia Mare, 2016), Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș (Ed. Ethnologica, Baia Mare, 2011; 2015; Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj Napoca, 2021).

Profil pe LinkedIn, Wikipedia:

https://www.linkedin.com/in/dorin-stef-a76ab666/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dorin_%C8%98tef

O prezentare pe scurt a lucrării

Convulsiile istorice au lăsat urme adânci pe obrazul localităților mara­mu­reșene. În mod firesc, fiecare admi­nistrație străină și fiecare grup de etnici mi­noritari (în speță: maghiari, germani și ucraineni) au exercitat o oarecare influență asupra faptelor de limbă a populației majoritare, implicit asupra oico­nimelor, adică asupra numelor localităților. Straturile ling­vistice suc­ce­sive, așe­zate peste denumirea veche, au generat, uneori, transformări care fac neinteligibile numele unor localității, indiferent de limba la care ne raportăm. Cartea își propune descifrarea acestui rebus etimologic, având studiu de caz exclusiv numele localităților din județul Maramureș.

În prima parte a lucrării s-a realizat o descriere a cadrului general specific județului Maramureș. O atenţie deosebită a fost acordată etimologiei toponimului Maramureş (58 de pagini).

Partea a doua a lucrării tratează cele 247 de localităţi cu rang de sat, comună și oraş din judeţul Maramureş. Fişa analitică a fiecărui articol cu­prinde, după caz: rangul, zonarea și localizarea, numele localităţilor compo­nente (în cazul oraşelor şi comunelor), stema și sigiliul localității, prima atestare docu­mentară a localităţii, populaţia la ultimul recen­sământ, numărul de gospodării, etnii, culte, dialectul popu­laţiei majoritare, numele comun al locuitorilor, porecla comunitară, personalităţi locale, cetățeni de onoare, instituții, resurse naturale, arii protejate, peșteri, monu­mente de arhe­ologie și istorice. În ceea ce privește originea numelui localităților, au fost analizate: denu­mirile ates­tate, evo­luția numelui localității, denumirea uzuală în prezent, numele vechi utili­zat de localnici, soluțiile etimologice, legende și tradiții (privind înte­meierea așezării) și evoluția eti­mo­logică.

De precizat că lucrarea se înscrie în seria contribuțiilor la monografia județului Maramureș.

Date de contact: 

Tel. 0770288308 / Email: stefdorin@yahoo.com

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Stef Simona
acum o saptamana
Succes
160.00 lei
Dumuta Simona
acum o saptamana
50.00 lei
Sustinator anonim
acum o saptamana
Continuă...
50.00 lei
Szekely Erika
acum o saptamana
110.00 lei
Big Radu
acum o saptamana
Felicitări pentru inițiativă, muncă și perseverență!
160.00 lei
Ștef Alexandru
acum o saptamana
100.00 lei
Sustinator anonim
acum o saptamana
Abia astept sa citesc!
50.00 lei
Sustinator anonim
acum o saptamana
Mult succes!
50.00 lei
baiasmandita@yahoo.com
acum o saptamana
60.00 lei
Liliana Mocanu
acum o saptamana
200.00 lei
Sebastian Florian
acum o saptamana
200.00 lei
Lupan Ioan
acum o saptamana
Multumesc pentru toata munca depusa de-a lungul anilor pentru a ne ajuta sa intelegem si sa cunoastem mai bine frumosul nostru judet.
50.00 lei
Cotos Robert Adrian
acum 2 saptamani
Faceți o treabă excelentă! Spor în continuare!
50.00 lei
Ioan Pop
acum 2 saptamani
Ca filolog educat la Facultatea de Litere din Cluj și doctorand pasionat de etnologie, susțin demersul domnului Dorin Ștef, care îmi potențează legătura culturală, pe care o consider sacră, cu civilizația de la care se împărtășește satul meu, Desești.
150.00 lei
Andrei Orha
acum 2 saptamani
50.00 lei