Biografia Danei Marijuana, Poveste de cartier

de Andrei Ionut Ruse
Adauga la favorite
Vezi
48362
vizualizari
4,490 lei
din 25,000 lei
București,
Împreună ne dorim să dăm viață cărții „Poveste de cartier”, biografia binecunoscutei Dana Marijuana, prima cântăreață de rap din România.
Initiator proiect
17 proiecte

Împreună ne dorim să dăm viață cărții „Poveste de cartier”, biografia binecunoscutei Dana Marijuana, prima cântăreață de rap din România. Implică-te și precomandă cartea pentru ca noi să o putem publica.

 

Cine suntem și de ce am ales crowdfunding-ul?

Editura Hyperliteratura s-a născut la sfârșitul lui 2016, odată cu publicarea primului volum din trilogia „Istoria ROCKului românesc”.  Au urmat apoi colecția de proză românească contemporană, unde au publicat până acum nume importante ca Octavian Soviany sau Radu Aldulescu, urmând să apară la noi tot în acest an romane semnate de Stelian Tănase sau Adrian Pârvu.

Ne-am propus de la bun început să schimbăm din temelii câteva lucruri pe piața de carte românească: promovare mai bună a autorilor români, drepturi financiare mai mari pentru scriitori (chiar și de 3-4 ori mai mari decât editurile „tradiționale”), transparență și nu în ultimul rând respect.

Mai multe puteți afla despre noi pe pagina editurii: Hyperliteratura.ro/Editură.

Am ales metoda de finanțare prin crowdfunding deoarece aceasta ni se pare cea mai onestă cale de a duce la capăt un proiect de carte, adresându-ne în primul rând publicului, pe care îl considerăm ca fiin parte a echipei noastre. Ne dorim să fiți alături de noi în acest demers și să luați parte activ la publicarea și promovarea acestei cărți, prin precomanda acesteia.

Până acum am demarat șase campanii de crowdfunding, toate reușite, și ne dorim foarte mult să extindem colecția noastră de istorie a muzicii cu biografia „celei mai fiedele fete”, Dana Marijuana. Alege una dintre recompensele oferite de noi și participă și tu la nașterea acestui proiect!

 

Cine este Dana Marijuana și ce este „Poveste de cartier”?

În primul rând, prima femeie care a cântat rap în România. „Dana”, cum îi spunem noi, cei care o cunoaștem mai bine, sau simplu, „Marijuana”, cum o știu alții după numele ei de scenă dat de „Caddy” (BUG Mafia) într-o zi de 1 mai la Neptun, acum vreo 25 de ani, pe numele ei real Dana Coteanu, a fost o apariție neașteptată pe planul muzical al sfârșitul anilor ’90. O prezență ce-i drept scurtă pe scenele principale ale underground-ului românesc (vorbim despre ’98 – ’99 și cel mult  2000), dar care a schimbat percepția asupra muzicii rap și hip-hop din România. Au urmat apoi decăderea ei, controversele, povești cu droguri și internări la spitalul de nebuni, din care adevărul a fost mereu trunchiat de presă, care a căutat să obțină din viața ei numai senzaționalul.

A colaborat la numai 14 ani cu BUG Mafia, dar marele ei hit a fost piesa cântată împreună cu celebra trupă La Familia, „Tupeu de borfaș” (1998), de pe albumul „Nicăieri nu-i ca acasă”, considerat cel mai bine vândut album hip hop din România și până astăzi. A urmat apoi albumul ei, „Cea mai fidelă fată” (2000), un alt succes, însă care din cauza conflictelor atât cu cei de la La Familia, dar și cu casa de discuri, Dana Marijuana nu a câștigat nimic și a fost nevoită să o ia pe un alt drum.

Ideea cărții „Poveste de cartier” a apărut în urma prieteniei dintre scriitorul Andrei Ruse și editorul Radu Toderaș (ambii coordonatori ai Editurii Hyperliteratura) și Dana. După îndelungi povești ascultate, ne-am gândit că ar trebui făcute public și cum altfel decât într-o carte care să îngobleze toată viața Danei, de la copilărie, adolescență, lumea underground a anilor ’90, parcurgând apoi decăderea ei, cu toate detaliile care nu au fost spuse de fapt niciodată. Cartea este realizată pe baza a ore întregi de interviuri, rescrise apoi și coordonate de Andrei Ruse (autorul romanelor „Soni” sau „Zaraza”) într-o carte fascinantă despre glorie și decădere.

 

Cum pot susține cartea?

E simplu. Alege una dintre recompensele alăturate, fie cea simplă, doar precomanda cărții, fie din pachetele pe care ți le-am pregătit, iar împreună vom strânge fondurile necesare publicării, dar și promovării cărții. Totodată, numele tău va apărea pe pagina de mulțumiri a cărții, iar recompensele pe care le oferim sunt valabile numai pentru susținătorii cărții, ele nu vor mai putea fi găsite apoi, după lansarea cărții, estimăm cel târziu în luna septembrie a acestui an.

Suma obținută din campania de crowdfunding va fi folosită în cea mai mare parte pentru costurile de lucru (momentan avem aproximativ 50% din carte terminată) și apoi tipărire, și redactare a cărții „Poveste de cartier”, apoi un alt procent vrem să-l folosim pentru un turneu național de lansări a cărții, în care să ajungem în cele mai importante orașe din țară.

 

De ce este important să contribui?

Alegând să susții acum acest proiect, precomandând cartea, vei face parte din echipa care va da naștere acestei cărți. Noi credem că lucrurile cele mai bune se realizează prin solidaritatea unei comunități, în acest caz al cititorilor, iar implicându-te vei deveni unul dintre cei care vor contribui la  punerea în scenă a unei povești care poate depăși barierele timpului nostru. Investind într-o carte, investești de fapt în dezvoltarea artistică a comunității tale și a propriei tale persoane.

 

Când voi primi cartea?

Imediat ce va ieși din tipar, cel târziu pe 10 / 20 sptembrie (noi încercăm chiar mai devreme) echipa Hyperliteratura va începe să livreze cărțile și recompensele cititorilor. 

 

Pe cine contactez dacă am nelămuriri?

Pentru orice întrebări legate de campanie, de carte sau despre autor, puteți contacta oricând echipa Editurii Hyperliteratura pe office@hyperliteratura.ro.

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 4 ani
Au fost trimise exemplarele comandate în cadrul campaniei? Mai durează? Mulțumesc!
postat acum 5 ani
Salut, Cum pot contribui si precomanda cartea? Nu am gasit nicaieri pe site posibilitatea de precomanda. Multumesc, Marius

postat acum 5 ani
Salutare, campania s-a încheiat deja. A durat două luni. De acum, poți cumpăra cartea când va apărea, undeva spre sfârșit de septembrie.
postat acum 5 ani
Salut! Se va materializa proiectul in cazul in care nu se strang suficiente fonduri?

postat acum 5 ani
Da, cu siguranță. Vom găsi la editură soluții financiare pentru a termina acest proiect, care ne este foarte drag, nu se pune problema. Din păcate însă, nu va fi la nivelul gândit inițial (referitor la tiraj, promovare șamd). Nu este o situație ideală, dar ne descurcăm. :)
postat acum 5 ani
Salut.cum pot lua legatura in privat?
postat acum 5 ani
mail: office@hyperliteratura.ro
Turcu Florian
acum 5 ani
50.00 lei
Codina Delia
acum 5 ani
Admir initiativa creatorilor acestui proiect si va doresc mult succes !
160.00 lei
Stoenescu Alexandru
acum 5 ani
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 5 ani
500.00 lei
Eugen Buruian
acum 5 ani
O carte importanta, o carte ce face parte din istoria muzicii romanesti!
50.00 lei
acum 5 ani
Trebuie să spun că nu îmi place acest gen muzica, așadar nici perioada descrisă în carte sau personajele implicate. Dar, pentru mine, e important să susțin Hyperliteratura. Apoi, nu exclud complet nici o posibilă surpriză cu acest volum. Succes!
50.00 lei
acum 5 ani
Am citit un fragment si deja m-a captivat. Am trimis un e-mail la Hyperliteratura in legatura cu posibilitatea de a primi si un poster semnat in baza sumei de 100 de lei pe langa celelalte recompense. Mi s a raspuns da.Va multumesc
100.00 lei
Gherasim Vali
acum 5 ani
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 5 ani
60.00 lei
Tripon Daniel
acum 5 ani
60.00 lei
Visan Alex
acum 5 ani
60.00 lei
acum 5 ani
Haideți că o să fie bine! :) P.S.: mărimea M
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 5 ani
Mult succes!
10.00 lei
Koncz Csilla
acum 5 ani
Tineti’o tot asa
60.00 lei
Georgiana Andra
acum 5 ani
Spor la scris!!
10.00 lei
 • 02 /10
  2018
  2

  Dragi susținători, cartea Danei Marijuana, „Poveste de cartier” este în lucru, suntem chiar spre final cu ea. Ne cerem scuze de întârziare și vă anunțăm că titlul va apărea spre sfârșit de octombrie / început de noiembrie cel târziu și tot atunci vom livra și recompensele către voi.

 • 27 /05
  2018
  1

  Poveste de cartier va cuprinde copilăria și adolescența Danei în Sălăjan în fabuloșii ani ’80 și ’90, ai generației „cu cheia la gât”, cu inocența și frumusețea unor timpuri care cu siguranță vor răvăși multe amintiri pentru nostalgicii de acum, de 30 – 40 de ani, urmată de viața de stradă, de după blocuri, dură și neiertătoare, a lumii „băieților de cartier”, a drogurilor și a viciilor „noi”, căci eram abia după Revoluție, în care mulți și-au frânt mințile și sufletele, fără să știe în ce se aruncă.

  Un al doilea capitol important și poate cel mai interesant va fi apoi începutul hip-hop-ului și rap-ului românesc, scenele underground ale acestui gen manifest, conflictele dintre cartiere, găștile și atacurile dintre trupe, lumea „de junglă” a banilor și a caselor de discuri de atunci, a prieteniilor care se transformau în trădări peste noapte și nu în ultimul rând a luptei pentru succes.

  Nu în ultimul rând, ultima parte a cărții va deluși depresia Danei și ce s-a întâmplat cu ea după 2000, când o serie de dezamăgiri, neînțelegeri și, ulterior, o poveste de dragoste neîmplinită, au dus-o la prima internare „la nebuni”, care pe de o parte i-a fost fatală, iar pe de alta i-a schimbat întreg cursul vieții. Apoi o continua luptă eșuată pentru revenire, intrarea în lumea modei și a bijuteriilor, căsătoriile, iubirea pentru țară și monarhie, nu în ultimul rând o cale aproape de mântuire aleasă de Dana va închide paginile acestei cărți, care sunt sigur că va trece cititorii prin toate emoțiile posibile.

  Poate că după Poveste de cartier, unii vor iubi mai mult pe Dana, iar alții o vor urî și mai tare, n-am de unde să știu, însă viața ei, cu succesele și greșelile deopotrivă, cu siguranță îi va inspira pe unii sau îi va învăța pe alții lecțiile dure ale „entertainmentului” și a vieții de artist din România. Iar în spatele lor, desigur, va fi incursiunea în începuturile și dezvoltarea rap-ului de la noi, care va fi privit cu alți ochi.

  Mai multe AICI.