Construim primul depou al Mocanitei Transilvaniei!

de Cristi Moldovan
Adauga la favorite
13420
vizualizari
13,450 lei
din 10,000 lei
Teaca,
Mocănița Transilvaniei - Un proiect de voluntariat.. început, continuat și dezvoltat din pasiune. Vino alături de noi pe calea ferată îngustă!
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

Cine n-a auzit de încă de mocăniță?

Sau n-a circulat cu ea în copilărie.. pe valea Arieșului în Munții Apuseni, pe Valea Vaserului în Maramureș, la Moldovita in Bucovita sau pe Valea Hartibaciului în Sibiu?

Ei bine, trenul acesta mic încă ne fascinează și încă ne poartă prin zone minunate ale Transilvaniei.  

La fel este si traseul caii ferate înguste ce lega odinioară orașul Târgu Mureș de Lechinta: sate arhaice si pitorești, dealuri brăzdate cu livezi și vita de vie, o adevărată grădină zoologică în jurul pădurilor de foioase.  

Urmărește un scurt video făcut recent și vei simți la fel: 

Din fericire încă se mai păstrează un tronson de cale ferata îngustă pe o lungime de 35 km între Teaca (BN) și Râciu (MS) pe care l-am preluat în administrare de la Statul Român și pentru care luptăm să-l readucem la viață.

Suntem o echipă de oameni hotărâți ce venim din Cluj, București, Bistrita, Mureș și alte orașe pentru a munci la proiectul nostru de suflet: trenul mic din Câmpia Transilvaniei.


O parte din echipa Asociatiei Mocanita Transilvaniei

Am început în anul 2015 iar de atunci ne-am concentrat înspre dezvoltarea proiectului de reabilitare a traseului: lucrări de mentenanță la calea de rulare, erbicidare, cositul vegetatiei, defrișarea arbuștilor crescuți în gabaritul liniei, curățarea pasajelor, masurători topografice, instalarea panourilor informative.

Drezina - un fel de masina pe calea ferată, consuită de Sandu - este cel mai important mijloc de transport ce ne ajuta sa ne deplasam pe traseu toate activitatile necesare: plimbari cu turisti, curatatul vegetatiei, erbicidat, interventii la calea de rulare, etc. 

 Sandu - membru fondator al asociatiei, si-a pus toata pasiunea si pricepera in constructia drezinei.

Tocmai de aceea, în aceasta primavara ne dorim tare mult sa construim un mic depou pentru drezina noastra, fiindca în ultimii 3 ani a fost cazată în curtea unui localnic binevoitor, iar de fiecare data trebuia transportată 100 de metri pana la calea ferata, ceea ce implica mult efort.


Pregatirea de drum, alimentare cu combustibil si amorsare. Motorul este unul termic, de la o motocicleta IJ.

Depoul îl vom construi în capatul traseului din gara Teaca, urmând să prelungim calea ferata cu încă 20 de metri pentru a acea acces în clădire din linia curentă. Acesta este pas împortant pe care îl vom face în proiectul nostru  întrucât deplasarea la lucrări va fi mult mai facilă și vom avea un spațiu în care să ținem utilajele necesare.

Pentru erbicidat am luat jos bancile din spate si am transformat-o în platforma motorizata.

Drezina ne este mereu alături la fiecare lucrare de interventie.

Depoul va avea o suprafată de 32 metri patrati, construit pe structura din lemn, pereti din scandură cu acoperiș din OSB si tiglă bituminoasă. Ne dorim ca din punct de vedere estetic să se încadreze cât mai plăcut în arealul gării, construită în anul 1914. Pentru a construi aceasta cladire avem nevoie de materiale de constructie in valoare de 10.000 lei, iar pentru manopera vom apela la meșteri locali din Teaca și voluntari din Asociatia Mocanita Transilvaniei.

Dacă ai o pasiune pentru care ai munci de dimineata până noaptea târziu alături de oameni asemenea tie, fără să ai o recompensă imediată, atunci cu siguranță ne întelegi.

Avem mare nevoie de sprijinul tău pentru ca proiectul mocăniței din Câmpia Transilvaniei să se dezvolte!

Fii unul dintre sustinatorii nostri iar noi te recompensam cu o experientă de neuitat cu drezina pe traseul mocanitei! 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Sustinator anonim
acum 4 ani
Have fun!
190.00 lei
Zarian Simtion Radu
acum 4 ani
Haidaț’!
200.00 lei
Teodora Slavoaca
acum 4 ani
Succes
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
In voi ,tinerii educati ne e speranta
10.00 lei
Laura Trestian
acum 4 ani
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
500.00 lei
Misca Romina
acum 4 ani
Baftă!
100.00 lei
Hadasa Tarle
acum 4 ani
Baftă băieți !
250.00 lei
Brad sabina
acum 4 ani
Succes
200.00 lei
Berekmeri Wesley Csaba
acum 4 ani
Mult succes in continuare
90.00 lei
cornel ban
acum 4 ani
Superb! Daca tot ati trecut peste limita ar merita un acoperis de tigla cu solzi sa ramanem in ton cu belle epoque. Bituminoasa ne spune postwar America.
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 4 ani
Succes
160.00 lei
Ercsei-Nyárádi Ferencz
acum 4 ani
100.00 lei
Calin Baidoc
acum 4 ani
Felicitari si mult succes!
600.00 lei
Sabina Brad
acum 4 ani
Mult succes
50.00 lei
 • 18 /04
  2019
  3

  Și am ajuns la final de campanie. 

  Imaginea asta spune totul despre voi, iar pe noi ne face să visăm și mai tare la momentul în care trenul cu abur va circula din nou pe traseul Mocăniței Transilvaniei! 

  Multumim tare mult pentru suport și ne vedem pe traseu. Probabil vom primi de la cei care administreaza site-ul sprijina.ro datele celor care au ales recompense, pentru a va putea contacta și stabili zilelele pentru excursie.

   

 • 09 /04
  2019
  2

  Sunteți geniali! În 23 de zile prin aportul vostru s-a strâns suma necesară pentru construcția depoului drezinei!

  Mai sunt 8 zile rămase din campania de pe sprijină.ro, fondurile urmând să fie folosite pentru achiziția unei motocoase și a unei motopompe.

 • 21 /03
  2019
  1

  Short English version for our international friends:

  We are a group of enthusiasts from Transylvania, Romania, coming from different backgrounds like IT, technical, enterpreneurship, marketing, legal, etc.

  What brought us together is the passion for old narrow gauge trains, for rural and authentic places and the desire to get ourselves involved and do something good for the society we live in.

  So we founded an NGO called "Asociatia Mocanita Transilvaniei", as in "Transylvanian Steam Train Association" and we fight for the rehabilitation of a narrow gauge railway near Targu Mures, built in 1914. 

  We started 4 years ago and since the we have organized various events for making this project visible, getting people and authorities involved, and showing them the potential of this idea. Since then, we have made a concession contract with the Ministry of Transportation for having this railway route of 35 km managed by our association for a period of 25 years.

   

  The celebration of a century of existence, in 2015.

  Digging a bit in the history, we organized a museum in the main building of the train station.

   

  We want to encourage the local comminity to involve in this project with their products and dishes.

  Also the local music and culture..

  So now we are asking for your help because we want to build a home for our dresine - a vehicle we use for transporting people, tools, workers. Basically is our main help in developing this project.


  We need around 2500 dollars for buying all the needed materials, and the workforce will come from the local comminity and our volunteers.

  Thank you for your attention and support.

  We'll be glad to offer you a ride when comming to Romania!

  The view you'll be seing if comming in May on our railway :)