Consolidarea angelică de la Bobda

de Asociația Prin Banat
Adauga la favorite
4953
vizualizari
6,448 lei
din 25,000 lei
Bobda, județul Timiș
A început consolidarea angelică de la Bobda. Fii și tu un înger păzitor al patrimoniului construit din Banat!
Initiator proiect
4 proiecte
ONG
ONG profil verificat

 Consolidarea angelică de la Bobda

"Într-o secțiune longitudinală a mausoleului de la Bobda putem vedea eforturile construcției de a se menține întreagă în ciuda faptului că a fost neglijată de-a lungul timpului. Un zbucium interior se materializează într-un înger veșnic neobosit, zgâriat, rănit, acoperit de bandaje improvizate, cu un zâmbet senin și cu aripile larg deschise, împingând cu toată forța zidurile bisericii și încercând să supraviețuiască testul timpului până când va fi eliberat de sub tensiunea constantă la care s-a supus. Din pieptul îngerului încastrat lumina sa interioară țâșnește haotic în toate direcțiile ricoșând dintr-o parte în alta. O nevoie de evadare se izbește peste tot doar de suprafețe dure și reci care-i cer să aibă răbdare și să-și trăiască încordarea până la capăt, să-și privească situația ca pe un dar, o ocazie unică de a crește."

Andrei Puică

Biserica Romano-Catolică din Bobda, cunoscută ca și Mausoleul Csávossy este un edificiu unic din teritoriului Banatului, care de-a lungul timpului a ajuns într-un stadiu extrem de degradare, criptele sale fiind profanate iar biserica abandonată, aceasta fiind astăzi un lăcaș al porumbeilor...

 

Primul lucru care te impresionează, înainte să pătrunzi în interior, este volumetria sa unică din acest teritoriu și cupola sa imensă care pare că se sprijină în neant. Avariată de-a lungul timpului, adusă într-o stare de precolaps, lumea a ajuns să se întrebe cât mai rezistă această structură magnifică în lupta tragică cu timpul necruțător. O dată ce pătrunzi în interior,  zărești altarul, care te întâmpină ca pe un vechi prieten, în speranța că de data aceasta se va întâmpla ceva cu acest edificiu. Înaintând înspre el, cupola își face simțită prezența, un porumbel alb singuratic zboară prin ea și se așează pe acest altar. Magnitudinea ei te înconjoară, iar starea ei de degradare întristează orice spirit.

 

Scurt istoric

Pentru a putea înțelege contextul în care a apărut această biserică, nu putem să nu ne aducem aminte un pic despre familia Csávossy, cea care a determinat construcția acesteia încă din anul 1860, împreună cu un castel aflat peste drum de „Mausoleu” (finalizat în 1889).

Familia Csávossy era una de latifundiari, deținând mari terenuri agricole, în special două domenii mărețe, cel din satul Grăniceri (denumire veche: Csávoss ), și cel în care se află mausoleul, Bobda.

Ambele castele construite de această familie au fost distruse; singurele urme lăsate fiind Biserica Romano-Catolică (Bobda) și o poartă de acces, o pivniță și o criptă din fostul domeniu din Grăniceri. Conacul din Grăniceri a fost demolat în perioada comunistă într-o încercare de a șterge memoria familiei, domeniul devenind avanpost de grăniceri.

Prima întâlnire cu această biserică a fost în anul 2014, când echipa Prin Banat a ajuns pentru documentarea bisericii și aflarea poveștii ei. Povestea acesteia o puteți găsi pe pagina asociației: https://prinbanat.ro/biserica-baronului-din-bobda/

 

Despre intervenție

Ani de zile ne-am apropiat, vizitat, monitorizat și studiat Biserica din Bobda. În anul 2021 am ajuns pentru prima dată și cu Ambulanța pentru Monumente - Banat. Am stat patru zile, vreme în care am făcut primele lucrări asupra mausoleului: am igienizat vegetația invazivă din jurul edificiului, am strâns și curățat molozul strâns în decenii de ignorare și cel mai important, am reușit să scanăm alături de prietenii de la Graphein întreg edificiul, ceea ce ne-a permis să înțelegem în detaliu clădirea și să pregătim proiectul de salvare, proiectul de consolidare angelică.

 

Acum, suntem pregătiți să începem efectiv salvarea mausoleului. Într-o primă etapă de intervenții vom acționa asupra acoperișului de deasupra balconului, grav deteriorat, prin rețeserea zidăriei lipsă, refacerea șarpantei în două ape și punerea unei noi învelitori de tablă, respectând întocmai modelul istoric. Vom interveni de asemenea asupra șorțurilor de tablă și vom închide ochiurile de ferestre lipsă. În paralel, pregătim terenul și realizăm proiectul și documentația necesară realizării etapei II: punerea în siguranță a cupolei.

 

În a doua etapă a intervenției vom aborda cupola edificiului. Aici avem cea mai mare nevoie de ajutorul vostru. Din cauza stării de degradare extrem de avansate în care aceasta se află, suntem nevoiți să intervenim la sol, coborând întreaga structură la nivelul pământului. Acest lucru ne va permite atât consolidarea tamburului de zidărie, cât și refacerea întregii cupole în deplină siguranță, alături de meșterii și voluntarii noștri. Proiectul este unul de o amploare foarte mare, cu procese majore de intervenție, necesitând fonduri foarte multe de care nu dispunem nici noi, nici comunitatea locală, însă suntem siguri că împreună, putem reuși consolidarea angelică de la Bobda.

 

Despre proiect

Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul Ambulanța pentru Monumente este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat. 

Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps, cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale, sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice.

Ca urmare a intervențiilor reușite, Ambulanța pentru Monumente a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020, în urma votului la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Pentru mai multe detalii, accesați pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/ambulantapentrumonumenteprinbanat

 

De ce să te implici?

Fiecare dintre noi, mic sau mare, poate ajuta la salvarea acestor monumente, singurele piedici fiind doar timpul și ignoranța care au obiceiul să distrugă moștenirea noastră. Donând, contribui la salvarea patrimoniului național imobil, care deja se află într-o stare extrem de fragilă și periclitată. 

Alegând una din pachetele noastre pentru donatori, poți beneficia de o amintire care îți va decora camera sau poți purta cu mândrie un tricou cu emblema proiectului, răspândind astfel vestea și motivându-i și pe ceilalți din jurul tău să se implice!

Cum poți sprijini proiectul?

Poți alege una din recompensele noastre sau poți dona pentru a susține această cauză. 

La ce vom folosi fondurile obținute?

Proiectul Ambulanța pentru Monumente Banat intervine asupra monumentelor cu ajutorul voluntarilor, susținut de comunitățile și instituțiile publice locale și de sprijinul donatorilor. 

Deseori, aceste fonduri nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele propuse. Pentru a interveni asupra cât mai multor monumente aflate în stare avansată de degradare din Banat, apelăm la ajutorul publicului.

Fondurile obținute prin această campanie vor fi folosite pentru a achiziționa materialele necesare intervenției: materiale necesare pentru structura de rezistență, materiale de învelitoare, materiale pentru completarea zidăriei degradare.

 Contactează-ne!

Nu ezita să ne contactezi prin email ambulantapentrumonumente@prinbanat.ro sau la numărul de telefon 0771700983 pentru întrebări, lămuriri sau curiozități! 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Sustinator anonim
acum un an
100.00 lei
Daniela Nedelcu
acum un an
Bravo!
200.00 lei
Ana Rubeli
acum un an
Mult succes!
150.00 lei
Siko Zoltan
acum un an
50.00 lei
Cazacu Maria
acum un an
Minunat ceea ce faceți! Sper sa pot pași în câțiva ani în interiorul acestui monument neprețuit!
110.00 lei
Sustinator anonim
acum un an
50.00 lei
Ciuhandu Eduard-Alex
acum 2 ani
Mulțumesc pentru tot ce faceți!
150.00 lei
Isbasescu Georgiana
acum 2 ani
Tot respectul pentru grija și munca depusă și sper in viitorul apropiat sa ma alătur și eu ca voluntar măcar intr-unul dintre santierele organizate.
60.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
Spor in toate!
110.00 lei
tudor.dan.chirila.50@gmail.com
acum 2 ani
Mai presus de cuvinte ce faceti :)
50.00 lei
Stoian Cosmin
acum 2 ani
10.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
PNTCD
50.00 lei
Afetelor Adelina
acum 2 ani
Hai să-i punem o căciulă!
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
Sunteti extraordinari!
300.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
Mult succes! :)
300.00 lei