Comunismul în România - Între Mit și Adevăr

de Andrei-Daniel Zărvescu
Adauga la favorite
3709
vizualizari
4,769 lei
din 25,000 lei
Pitești,
Sprijină apariția unui nou tiraj din cel mai amplu studiu despre Fenomenul Pitești și din albumul inedit despre rezistența armată din România.
Initiator proiect
3 proiecte
ONG
ONG profil verificat

Astăzi, nouă, celor care am supraviețuit din crunta bătălie cu hoardele comuniste, ne-a mai rămas această sfântă datorie: să mărturisim lumii toate câte au fost, câte suferințe a avut de îndurat poporul nostru sub comuniști timp de patruzeci și cinci de ani. ( Nicolae Purcărea, supraviețuitor al Fenomenului Pitești)

Retipărim împreună două volume fundamentale pentru înțelegera comunismului în România: "Pitești. Cronica unei sinucideri asistate" și "Rezistența armată. O istorie în imagini". 

Ce vom face cu fondurile obținute?

Sumele obținute prin această campanie vor acoperi o parte din costurile de tipar pentru 3000 exemplare din cele două volume. Restul sumei, până la 37.000 lei îl va acoperi Fundația Memorialul Închisoarea Pitești. Astfel volumele vor rămâne la un preț accesibil și vom putea dona exemplare mai multor biblioteci și organizații din România și Republica Moldova, așa cum facem și cu alte volume ale Editurii Manuscris. 

De ce să te implici?

Dintre tinerii care au fost torturați în închisoarea Pitești și membrii activi în grupurile de rezistență, puțini mai erau în viață  în decembrie 1989, iar dintre aceștia și mai puțini și-au scris memorii care să stea mărturie a realităților comunismului. Studiile pe subiect sunt puține, iar informațiile se găsesc greu. De aceea, fiecare mărturie, fiecare studiu, fiecare imagine contribuie la cunoașterea și înțelegerea trecutului nostru

Cum poți sprijini proiectul?

Alege o recompensă sau pur și simplu donează pentru a sprijini apariția cărții și a albumului. Noi îți punem la dispoziție alăturat recompense pentru contribuția ta: reduceri, volume interesante, tururi ghidate la Memorialul Închisoarea Pitești și transport gratuit în România. Nu uita, dacă dorești una dintre recompense, selecteaz-o! Poți dona și fără a alege o recompensă anume. 

Când primești recompensa? 

Imediat ce volumele ies din tipar, în iulie 2021, donatorii noștri vor fi primii spre care vor pleca volumele. Vom comunica datele exacte imediat ce avem detaliile și vom anunța pe pagina proiectului progresul campaniei. 

Volumul "Pitești. Cronica unei sinucideri asistate"

S-a vorbit mult, aluvionar, inflamant, patetic ori sobru si speculativ despre ceea ce s-a întâmplat în închisoarea comunistă de la Pitești între 1949 și 1951. Însă cartea propusă acum de Alin Mureșan ambiționează să fie textul fundamental, sub aspect factual, despre Pitești. (Ruxandra Cesereanu)

Pitești. Cronica unei sinucideri asistate este rodul unei cercetări îndelungi: circa 50 de dosare, peste 20.000 de file de documente, zeci de interviuri, zeci de volume conspectate, peste 200.000 de fișe matricole penale triate pentru identificarea victimelor. Volumul face o analiză a Fenomenului Pitești  informată și susținută cu documente, aducând în prim-plan personajele - atât foștii deținuți politic, cât și responsabilii din structurile Securității.

 Despre Alin Mureșan

 A lucrat ca expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Este iniţiatorul şi coordonatorul site-ului www.fenomenulpitesti.ro, producător/scenarist al documentarelor „Demascarea” și „În spatele cortinei”. Volume publicate: Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate (Manuscris, 2017), Casa terorii. Documente privind penitenciarul Piteşti: 1947-1977 (Polirom, 2009, coeditor), Experienţe carcerale în România comunistă, vol. 1-6 (Polirom, 2006-2012, coeditor). 

Albumul "Rezistența armată. O istorie în imagini" 

Albumul foto-documentar se centrează pe povestea a şase grupuri care au activat în munţi în perioada 1947-1958, respectiv cele conduse de Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija.

Subiectul grupurilor de rezistență armată anticomunistă a fost ales tocmai pentru caracteristica deosebită pe care a avut-o lupta partizanilor împotriva comunismului din România: durata, intensitatea, numărul mare de persoane implicate, represiunea feroce suferită de membrii grupurilor, familiile și sprijinitorii lor. O istorie mai puțin cunoscută - Rezistența armată anticomunistă este prezentată într-o formă inedită. Fotografii, reinterpretări grafice, figuri cunoscute și mai puțin cunoscute publicului larg sunt reunite în paginile unui album ce constituie un reper necesar în cunoașterea rezistenței anticomuniste din România

 Despre Constantin Vasilescu 

 Este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Volume publicate: Experienţe carcerale în România comunistă, vol. 1-6 (Polirom, 2006-2012, coeditor), Rezistenţa armată. O istorie în imagini (Manuscris, 2017). 

Editura MANUSCRIS

Editura Manuscris a fost creată de Fundația Memorialul Închisoarea Pitești pentru a face cunoscută în rândul publicului larg literatura din detenția politică anticomunistă și pentru a-i aduce în fața cititorilor pe supraviețuitorii închisorilor și ai persecuțiilor extrem de violente din România sub comunism.

Contactează-ne!

Poți oricând să ne contactezi la telefon 0734365102 sau prin email  la contact@edituramanuscris.ro pentru detalii sau întrebări. 

 

 

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Iavorenciuc Emanuel
acum 2 ani
Mult succes!
70.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
Dumnezeu nu-i lasa pe cei alesi ai Sai, nedescoperiti!
100.00 lei
Sebastian Darie
acum 2 ani
Mulţumiri şi putere de reuşită în continuare!
200.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
120.00 lei
Scorbureanu Lidia-Mihaela
acum 2 ani
Pentru un viitor care sa nu uite trecutul
410.00 lei
Iacob Cristian
acum 2 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Dragos Aron
acum 2 ani
Dumnezeu sa va ajute!
1,000.00 lei
acum 2 ani
Mult succes!
70.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
10.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
Lumea suferă de o ignoranță, inocentă pe de o parte, de care se cuvine vindecată. Continuați ceea ce faceți, restaurați imaginea pierdută a adevărului.
70.00 lei
Rotaru Corina
acum 2 ani
100.00 lei
Cruceanu Ada-Marina
acum 3 ani
Bravo! Excelent proiect!
50.00 lei
Nenciu Cristi
acum 3 ani
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 3 ani
Felicitări pentru inițiativa plină de entuziasm, dedicare și și asumare! Generația mea are nevoie de modelele celor care au trăit suferința, fiind aspru pedepsiți pentru un ideal la care toți aspiram, dar prea puțini ni-l asumăm.
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 3 ani
Succes :)
50.00 lei
 • 17 /06
  2021
  8

  Cele doua luni de campanie pe platfoma sprijina.ro s-au încheiat și ne-am bucurat că ați ales să vă alăturați proiectului nostru și de această dată. Campania noastră pentru retipărirea celui mai amplu studiu despre Fenomenul Pitești și a albumului inedit despre rezistența armată din România continuă!

  Vă mulțumim tuturor celor care ați donat până în acest moment:

   

  Dragoș Aron

  Popa Mihai

  Nenciu Cristi

  Cruceanu Ada-Marina

  Rotaru Corina

  Ruse

  Iacob Cristian

  Scorbureanu Lidia-Mihaela

  Sebastian Darie

  Iavorenciuc Emanuel

  Tănase Sandu Sorin

  Bejinariu Silviu-Alexandru

  Celor 9 susținători

   

  Am reușit să ajungem la suma de 7000 lei și vom continua să strângem fonduri în perioada următoare pentru a putea retipări cele două volume. Întrucât nu am reușit să strângem suma de bani de care avem nevoie, vă rugăm să ne sprijiniți în continuare. Puteți  dona în continuare în contul nostru: RO40PIRB0300729072001000

   

  Pentru cei care au contribuit pe platforma sprijină, veți primi recompensele imediat ce volumele se vor tipări și vom ține legătura prin email/telefon.

   

  #contribuie #pitesti #romania #fenomenulpitesti #experimentulpitesti #rezistentaarmata #album #istorie #adevar #represiune #rezistenta #supravietuire  #doneaza #MemorialulInchisoareaPitesti #EdituraManuscris

 • 05 /06
  2021
  7
  Mulțumim donatorilor noștri: Sebastian Darie, Scorbureanu Lidia, Iacob Cristian, Andrei Ionuț Ruse și celor doi susținători anonimi!
  Aceasta esten ultima zi în care mai poți contribui la tipărirea a două volume fundamentale pentru înțelegerea comunismului în România: "Pitești.Cronica unei sinucideri asistate" de Alin Mureșan și "Rezistența armată. O istorie în imagini" de Constantin Vasilescu.
  "Astăzi, nouă, celor care am supraviețuit din crunta bătălie cu hoardele comuniste, ne-a mai rămas această sfântă datorie: să mărturisim lumii toate câte au fost, câte suferințe a avut de îndurat poporul nostru sub comuniști timp de patruzeci și cinci de ani."(Nicolae Purcărea, supraviețuitor al Fenomenului Pitești)
 • 01 /06
  2021
  6

  Le mulțumim contribuitorilor nostri din ultimele doua saptamani pentru ca au ales sa sprijine campania naostra. Multumim Corinei Rotaru și celor doi contribuitori anonimi.

  Mai sunt doar cateva zile, spuneti prietenilor si pasionatilor de campania noastra, avem nevoie de cat mai mult sprijin! 

   

 • 19 /05
  2021
  5
  Mai sunt doar câteva zile în care puteți dona pentru retipărirea celui mai amplu studiu despre Fenomenul Pitești și a albumului inedit despre rezistența armată din România❗️
  Vă rugăm să continuați să ne sprijiniți pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Astfel, vom contribui la educarea generațiilor de toate vârstele cu privire la perioada regimului comunist.
 • 12 /05
  2021
  4

  Dragi prieteni,

  Campania noastră continuă și avem nevoie de ajutorul vostru pentru a tipări cele două volume.

  Nu uitați să le spuneți și prietenilor despre campania noastră și să ne sprijiniți cu "share" pe rețelele sociale pentru ca vestea să ajungă cât mai departe!

 • 05 /05
  2021
  3

  Hristos a înviat! După câteva zile în care ne-am ocupat de spirit, revenim la campania naostră și așteptăm să vă alăturați cât mai mulți dintre voi, cei interesați de subiectul închisorilor comuniste. Vă mulțumim Nenciu Cristi și Cruceanu Ada-Marina pentru donațiile voastre și ne bucurăm că v-ați alăturat proiectului nostru!

 • 19 /04
  2021
  2

  Dragi prieteni, ne bucurăm că ne sunteți alături și de această dată și vă mulțumim pentru donațiile generoase, suntem siguri că recompensele vor fi pe măsură. Mulțumim Dragoș Aron, Popa Mihai și susținătorilor anonimi pentru efort și implicare! Campania noastră continuă :)

 • 15 /04
  2021
  1

  Cu fiecare zi suntem mai aproape de scopul nostru: reeditarea a două volume fundamentale pentru înțelegerea comunismului în România. Vă mulțumim celor care ați contribuit în primele zile ale campaniei noastre. Nu uitați că puteți dona, precomanda volumele sau puteți alege din recompensele puse la dispoziție de noi. Campania continuă!