Comunismul în România - Între Mit și Adevăr

de Andrei-Daniel Zărvescu
Adauga la favorite
536
vizualizari
2,420 lei
din 25,000 lei
45
zile ramase

TRIMITE SMS 10 EURO

Trimite 'sprijina    2098    numele tau' la

Orange: 7560
Vodafone: 7410
FOLOSESTE CARDUL "SPRIJINA SI TU"
Pitești,
Sprijină apariția unui nou tiraj din cel mai amplu studiu despre Fenomenul Pitești și din albumul inedit despre rezistența armată din România.
Initiator proiect
3 proiecte
ONG
ONG profil verificat

Astăzi, nouă, celor care am supraviețuit din crunta bătălie cu hoardele comuniste, ne-a mai rămas această sfântă datorie: să mărturisim lumii toate câte au fost, câte suferințe a avut de îndurat poporul nostru sub comuniști timp de patruzeci și cinci de ani. ( Nicolae Purcărea, supraviețuitor al Fenomenului Pitești)

Retipărim împreună două volume fundamentale pentru înțelegera comunismului în România: "Pitești. Cronica unei sinucideri asistate" și "Rezistența armată. O istorie în imagini". 

Ce vom face cu fondurile obținute?

Sumele obținute prin această campanie vor acoperi o parte din costurile de tipar pentru 3000 exemplare din cele două volume. Restul sumei, până la 37.000 lei îl va acoperi Fundația Memorialul Închisoarea Pitești. Astfel volumele vor rămâne la un preț accesibil și vom putea dona exemplare mai multor biblioteci și organizații din România și Republica Moldova, așa cum facem și cu alte volume ale Editurii Manuscris. 

De ce să te implici?

Dintre tinerii care au fost torturați în închisoarea Pitești și membrii activi în grupurile de rezistență, puțini mai erau în viață  în decembrie 1989, iar dintre aceștia și mai puțini și-au scris memorii care să stea mărturie a realităților comunismului. Studiile pe subiect sunt puține, iar informațiile se găsesc greu. De aceea, fiecare mărturie, fiecare studiu, fiecare imagine contribuie la cunoașterea și înțelegerea trecutului nostru

Cum poți sprijini proiectul?

Alege o recompensă sau pur și simplu donează pentru a sprijini apariția cărții și a albumului. Noi îți punem la dispoziție alăturat recompense pentru contribuția ta: reduceri, volume interesante, tururi ghidate la Memorialul Închisoarea Pitești și transport gratuit în România. Nu uita, dacă dorești una dintre recompense, selecteaz-o! Poți dona și fără a alege o recompensă anume. 

Când primești recompensa? 

Imediat ce volumele ies din tipar, în iulie 2021, donatorii noștri vor fi primii spre care vor pleca volumele. Vom comunica datele exacte imediat ce avem detaliile și vom anunța pe pagina proiectului progresul campaniei. 

Volumul "Pitești. Cronica unei sinucideri asistate"

S-a vorbit mult, aluvionar, inflamant, patetic ori sobru si speculativ despre ceea ce s-a întâmplat în închisoarea comunistă de la Pitești între 1949 și 1951. Însă cartea propusă acum de Alin Mureșan ambiționează să fie textul fundamental, sub aspect factual, despre Pitești. (Ruxandra Cesereanu)

Pitești. Cronica unei sinucideri asistate este rodul unei cercetări îndelungi: circa 50 de dosare, peste 20.000 de file de documente, zeci de interviuri, zeci de volume conspectate, peste 200.000 de fișe matricole penale triate pentru identificarea victimelor. Volumul face o analiză a Fenomenului Pitești  informată și susținută cu documente, aducând în prim-plan personajele - atât foștii deținuți politic, cât și responsabilii din structurile Securității.

 Despre Alin Mureșan

 A lucrat ca expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Este iniţiatorul şi coordonatorul site-ului www.fenomenulpitesti.ro, producător/scenarist al documentarelor „Demascarea” și „În spatele cortinei”. Volume publicate: Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate (Manuscris, 2017), Casa terorii. Documente privind penitenciarul Piteşti: 1947-1977 (Polirom, 2009, coeditor), Experienţe carcerale în România comunistă, vol. 1-6 (Polirom, 2006-2012, coeditor). 

Albumul "Rezistența armată. O istorie în imagini" 

Albumul foto-documentar se centrează pe povestea a şase grupuri care au activat în munţi în perioada 1947-1958, respectiv cele conduse de Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija.

Subiectul grupurilor de rezistență armată anticomunistă a fost ales tocmai pentru caracteristica deosebită pe care a avut-o lupta partizanilor împotriva comunismului din România: durata, intensitatea, numărul mare de persoane implicate, represiunea feroce suferită de membrii grupurilor, familiile și sprijinitorii lor. O istorie mai puțin cunoscută - Rezistența armată anticomunistă este prezentată într-o formă inedită. Fotografii, reinterpretări grafice, figuri cunoscute și mai puțin cunoscute publicului larg sunt reunite în paginile unui album ce constituie un reper necesar în cunoașterea rezistenței anticomuniste din România

 Despre Constantin Vasilescu 

 Este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Volume publicate: Experienţe carcerale în România comunistă, vol. 1-6 (Polirom, 2006-2012, coeditor), Rezistenţa armată. O istorie în imagini (Manuscris, 2017). 

Editura MANUSCRIS

Editura Manuscris a fost creată de Fundația Memorialul Închisoarea Pitești pentru a face cunoscută în rândul publicului larg literatura din detenția politică anticomunistă și pentru a-i aduce în fața cititorilor pe supraviețuitorii închisorilor și ai persecuțiilor extrem de violente din România sub comunism.

Contactează-ne!

Poți oricând să ne contactezi la telefon 0734365102 sau prin email  la contact@edituramanuscris.ro pentru detalii sau întrebări. 

 

 

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Sustinator anonim
acum 6 zile
Felicitări pentru inițiativa plină de entuziasm, dedicare și și asumare! Generația mea are nevoie de modelele celor care au trăit suferința, fiind aspru pedepsiți pentru un ideal la care toți aspiram, dar prea puțini ni-l asumăm.
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 zile
Succes :)
50.00 lei
Popa Mihai
acum 6 zile
150.00 lei
Dragos Aron
acum o saptamana
Va multumesc pentru efort si va doresc sa reusiti sa pastrati vie amintirea numelor si a luptei lor.
2,000.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 saptamani
Fiecare dintre noi poate face ca adevarul sa fie cunoscut si istoria sa nu se repete. Mult succes!
110.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 saptamani
10.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 saptamani
Sper din suflet ca aceasta donatie modesta sa contribuie la a face cunoscuta istoria.
50.00 lei
 • 19 /04
  2021
  2

  Dragi prieteni, ne bucurăm că ne sunteți alături și de această dată și vă mulțumim pentru donațiile generoase, suntem siguri că recompensele vor fi pe măsură. Mulțumim Dragoș Aron, Popa Mihai și susținătorilor anonimi pentru efort și implicare! Campania noastră continuă :)

 • 15 /04
  2021
  1

  Cu fiecare zi suntem mai aproape de scopul nostru: reeditarea a două volume fundamentale pentru înțelegerea comunismului în România. Vă mulțumim celor care ați contribuit în primele zile ale campaniei noastre. Nu uitați că puteți dona, precomanda volumele sau puteți alege din recompensele puse la dispoziție de noi. Campania continuă!