CER – CASA ELISABETA RIZEA DIN NUCŞOARA

de Catalin Ionut Nedelcu
Adauga la favorite
Vezi
7314
vizualizari
15,105 lei
din 40,000 lei
NUCŞOARA, ARGES
Ajută-ne să salvăm Casa Elisabetei Rizea din Nucșoara, iar aceasta să devină Casă Memorială! Fă și tu puţină justiţie cu ajutorul memoriei !
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

 

 

                     Elisabeta Rizea din Nucşoara este simbolul rezistenţei anticomuniste din România, o ţărancă musceleana care a dat dovadă de un mare curaj, de demnitate şi rezistenţă la opresiune  în anii stalinismului din timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, atât în anchete cât şi în detenţie.

                     Nucşoara are o rană nevindecată. O rană a memoriei care încă mai sângerează, care nu o lasă să se liniştească şi să se împace cu ea însăşi, cu istoria sa. Dar cum ar fi altfel, când 9 ani a fost un sat sub asediu, iar apoi a devenit ,,satul de după gratii?’’Cu atât mai mult cu cât anul 1989 nu a adus mari noutăţi, iar vălul uitării a fost ridicat doar de un capăt şi tot ce a fost ascuns şi acoperit cu lacrimi şi sânge, a început să iasă la iveală. Elisabeta Rizea are meritul de a fi ridicat acest văl, graţie intervenţiilor sale, începând cu interviul acordat doamnei Lucia Hossu Longin pentru Memorialul Durerii în 1992. Rapid, aceasta munteancă straşnică a devenit un simbol al rezistenţei anticomuniste. Casa ei a ajuns loc de pelerinaj, poştaşul nu mai prididea cu aducerea scrisorilor şi diverselor pachete din ţară. Oameni de rând, dar şi politicieni au vizitat-o. Maiestatea Sa Regele Mihai i-a călcat pragul casei, locul în care de fapt se mai aflase odată în perioada interbelică. Lumea începea să o iubească pe Elisabeta Rizea, căci eliberată de comunism, căuta să-şi găsească repere, să îşi demonstreze sieşi că nu a fost atât de lașă, că în neamul acesta au existat oameni care nu s-au aplecat şi au luptat până la capăt. Elisabeta Rizea valida ego-ul nostru, ne asigura că şi noi am fi putut fi ca ea, că nici noi nu ne-am fi vândut ca Iuda pe 30 de arginţi, chit că ne-ar fi bătut cu bastonul de cauciuc până ne-ar fi înnegrit tot corpul, chit că ne-ar fi smuls părul din cap şi braţele din articulaţii. Aşa cum a păţit-o ea…

            Elisabeta Rizea a trăit într-o Nucşoară dezbinată, cu prieteni puţini şi duşmani mulţi, a fost admirată şi urâtă, dar a pus micul sat de munte, Nucşoara, pe harta memoriei româneşti. Şi a făcut puţină justiţie cu ajutorul memoriei .

           O casă memorială în Nucşoara este foarte necesară şi nu va fi doar o casă a Elisabetei Rizea, ci a întregii mişcări de rezistenţă din munţi, un loc în care tinerii  vor cunoaște istoriile luptătorilor  şi vor afla repere de viaţă, îşi vor regăsi mândria şi se vor întreba dacă ei ar fi putut să stea lângă Elisabeta Rizea, lângă ceilalţi membri ai Haiducilor Muscelului. Tinerii trebuie să-şi cunoască trecutul, trebuie să afle mecanismele totalitarismului, formele de manipulare din comunism pentru ca să nu repte greşelile trecutului şi să înveţe să judece cu propria lor minte, feriţi de influenţele şi manevrele politice şi nu numai ce se vor manifesta cu siguranţă asupra lor în viitor. Iată cum o Casă Memorială Elisabeta Rizea va putea oferi pârghiile devenirii lor ca oameni liberi, demni și independenţi.

                   

                       I. CE ÎNSEAMNĂ CER?

      PROIECTUL CER a început în 2019 și  are patru etape:

  1. Consolidare/restaurare casa;
  2.   Corp administrativ/ primire oaspeţi (nou);
  3. Corp multifuncţional (nou);
  4. Amfiteatru de vară şi foişor
  5.    CARE ESTE STADIUL LUCRĂRILOR?

                 Până în iunie 2022 s-au realizat:

  • lucrări de drenaj în curtea casei.
  • stabilizarea temeliei casei prin lucrări specifice.
  • construirea unei anexe din lemn pentru bucătărie şi baie.
  • construirea unei magazii de lemn şi refacerea fostei bucătarii lipită de spatele casei, tot din lemn.
  • înlocuirea lemnăriei prispei, a stâlpilor din lemn care erau extrem de deterioraţi.

            II. CE VOM FACE CU BANII DIN CAMPANIE?

            Lucrarea cea mai urgentă din 2023 este refacerea acoperişului. În 1931 când a fost construită casa, aceasta a fost acoperită cu ţiglă de Jimbolia.  La lucrările de restaurare a participat o echipă de meşteri maramureşeni care a muncit şi la Muzeul Goleşti de lângă Piteşti. Aceştia au apreciat că prispa casei se putea dărâma oricând, nici Crăciunul nu ar mai fi prins-o . ,,O mai ţineau doar rugăciunile !’’ Faza următoare este restaurarea faţadei.

            Sumele obţinute din această campanie vor acoperi costurile pentru refacerea lemnăriei acoperişului şi montarea ţiglei de Jimbolia precum şi pentru restaurarea faţadei.

              III. CINE VA FOLOSI BANII OBŢINUŢI CU AJUTORUL DUMNEAVOASTRĂ?

             Donaţiile vor intra în contul Asociaţiei Elisabeta Rizea, înfiinţată de Bogdan Vârvoreanu, strănepotul lui Gheorghe și Elisabeta Rizea.

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 8 luni
Dragi prieteni CER ! Va multumesc pentru sprijinul vostru, sunteti 45 de oameni cu suflet pentru un proiect de suflet ! In cinci zile am adunat peste 5.000 de lei si daca acest ritm s-ar mentine, in 60 de zile am avea stransa toata suma pentru a repara acoperisul si a lucra la fatada! Mesterii maramureseni care ne ajuta cu restaurarea ne asteapta ! Cred ca va simtiti minunat ca ati pus o ,,caramida''la Casa Memoriala Elisabeta Rizea din Nucsoara ! Sa stiti ca asa ma simt si eu fiindca v-am convins sa faceti acest lucru si vad in fiecare zi cum se aduna banii pentru lucrari ! Sa aveti o primavara frumoasa !
Borz Cristian
acum 6 luni
Avem datoria de a transmite generațiilor care vin, adevărul despre eroismul și jerfa înaintașilor noștri. Felicitări pentru inițiativă, domnule profesor!
500.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 luni
Felicitari pentru initiativa si perseverenta!!
100.00 lei
Clasa a VIII-a - Scoala Gimnaziala Darmanesti
acum 6 luni
Pentu amintirea Elisabetei Rizea, eroina noastra din Arges! Pentru CER, visul profesorului nostru de istorie. Marius, Andrei, Cristi, Mihaela, Toni, Octavian, George, Patric, Alex.
210.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 luni
15.00 lei
ileana_budimir@yahoo.com
acum 6 luni
Doamne Ajuta sa reusti cat mai repede sa finalizati proiectul !
150.00 lei
Dariescu Cosmin
acum 6 luni
Proiectul acesta este de oare însemnătate pentru istoria romanilor curajoși! Avem atâta nevoie de exemplul Elisabetei Rizea, azi,.când multi ne complacem in lehamite, lipsa de solidaritate și inacțiune! Este și un proiect frumos, nu doar educațional!
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
Excelentă ideea și proiectul Vă urez succes Să dea Domnul să ajungem a ne bucura de el
500.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
????
100.00 lei
Ghita Mihai
acum 7 luni
Memoria Sacrificiul ei trebuie sa ramana peste timp!
50.00 lei
Soloma Elena
acum 7 luni
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
300.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
Bravo!
500.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
Pentru simbolul Elisabeta Rizea - victoria binelui asupra celor mai joase manifestari umane.
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
20.00 lei