CENTRU PRIVAT DE PRODUCȚIE ȘI CERCETARE

de Iuliu Főcze
Adauga la favorite
4779
vizualizari
1 lei
din 138,150 lei
Vâlcele, Județul Covasna
Alături de noi puteți înființa prima Gospodărie Familială Rulantă - centru de cercetare gastroculturală și ecologică cu programe specifice GreenSchool
Initiator proiect
1 proiect

ȚINEȚI-VĂ CU NOI, SĂ NE PUNEM PE ROȚI !
FERMA NOASTRĂ VA FI ȘI A VOASTRĂ !

Dragi prieteni de pretutindeni ! Investitori de bună credință ! În câteva cuvinte mă prezint: Mă numesc Iuliu Főcze născut în comuna Lunca de Jos, pe Valea Ghimeșului, din  județul Harghita. Cu familia mea locuiesc de 38 de ani la Sf. Gheorghe, în județul Covasna. Sunt economist, fost lector universitar asociat, doctor în inginerie industrială, rămas fără catedră la UBB Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor Sf. Gheorghe, ajutat în acest sens de către niște “academicieni” care considerându-se zeii “imperiului teoretico-științific”, sub pretextul reducerii efectivelor de studenți, după aproape 17 ani de activitate de învățământ și cercetare, pur și simplu, m-au scos din orarul facultății. Datorită faptului că, în calitate de “mentor îndrăgit al studenților” majoritatea tinerilor mă urmăresc și aztăzi cu admirație, nu mă pot lăsa doborât de soartă. Ca bun creștin accept palmele încasate și cu sufletul înpăcat, ajutat de bunul nostru Dumnezeu, merg maideparte.

Foto: fotografie personală. Erau și vremuri frumoase, între studenții mei, dar au luat sfârșit.

În baza prevederilor deontologiei cadrelor universitare însă, nu pot să fiu de acord și trebuie să refuz tărăgănarea colaborării ineficiente cu conducerile instituțiilor de învățământ superior, care din martie 2015 mă poartă pe drumuri, cu diferite promisiuni  mincinoase de angajare și titularizare. Trebuie să-mi iau destinul în mâinile mele, așa cum am recomandat de atâtea ori și studenților mei de la facultate. Pentru că, printre alte competențe, “întâmplător”, am câțiva ani de experiență practică și în domeniul organizarii și conducerii activităților fermelor agro-zootechnice și turistice, am să pornesc pe această cale, fiind convins că secretele supraviețuirii în perspectivă și ale unei vieți mai bune, vor depinde în totdeauna de aceste ramuri de speranță ale României – agricultura, zootehnia și turismul.

Foto: eculogy.md

În asemenea căsuțe pot locui fermierii și musafirii care vizitează gospodăria.

Mai inainte fiind șef de unitate timp de 6 ani la Gospodăria Anexă a UJCM Covasna – având  în gestiune 250 de porci, 1500 de iepuri, 1000 de oi, 40 de capre, 11 vaci, doi cai, 100 de rațe, 200 de găini, pășune, grădină de legume, livadă, ciupercărie, cantină, abator, brutărie de pâine de casă, Motelul Hotar de la Bixad, etc – am acumulat destulă experiență pentru a putea merge maideparte, cu condiția vitală că mă veți ajuta și dumneavoastră. Adevărul este că din salariile pe care le puteam încasa în calitate de lector asociat, nu pot realiza acest proiect, care conform concepției mele va fi și obiectivul Dvs, întrucât va servi interesul general al tuturor contribuitorilor. Iubesc  foarte mult oamenii, indiferent de culoare și de limba lor vorbită – fiInd în relații foarte bune de prietenie cu toți foștii mei studenți de etnie română, maghiară și germană – ador libertatea, natura, păsările, florile, agricultura, animalele domestice, viața și munca bunicilor noștrii cinstiți, cu palmele bătătorite, de la țară. Dar îmi sunt importante și activitățile de căutare continuă, de cercetare economico-sociale, civice și sociologice, din cadrul cărora fac parte și studiile gastro-culturale, preparatele culinare tradiționale, viața sănătoasă și alte domenii, cu identificarea și exploatarea posibilităților de a obține rezultate pozitive, referitoare la realizarea unei vieți mai bune pentru oameni. Sunt la fel de interesat și de programele eficiente de învățământ, care în locul disciplinelor filozofico-teoretice inutile, să  asigure pregătirea practică a tinerilor în diferite meserii, pentru a putea face față cu brio  competiției sălbatice ale globalizării și pretențiilor lumii reale. Să dobândească capacitatea de  satisfacere a nevoilor și preferințelor personale de consum, de supraviețuire și afirmare pe pământul natal, acum și în perspectivă. Toate acestea să le facem împreună în școala noastră GreenSchool din prezentul proiect, în baza rețetelor de succes – învățate de la strămoșii noștrii pricepuți – prin autorealizare și autogospodărire.

Foto: stiriagricole.ro, Plantație de nuci

Având la dispoziție mai multe hectare de pădure, pășune și teren arabil, fiind experimentat și în aplicarea celor mai noi tehnologii, bazate pe ultimele rezultate ale cercetărilor științifice globale, m-am gândit că pentru a putea continua cu succes realizarea de valori economico-sociale, cultural-tradiționale precum și activitatea didactică și de cercetare, – împreună  cu echipa mea de tineri specialiști în managementul dezvoltării afacerilor, agricultură și zootehnie, – voi iniția înființarea unui complex de producție de bio alimente tradiționale, curate, sănătoase, care va cuprinde și activitatea de cercetare gastro-ecologică cu programe specifice de învățământ practic pentru generațiile tinere.  În aceleși timp acest paradis de sănătate o să fie și un loc minunat de refugiu-renaștere pentru Dvs la sfârșitul săptămânilor obositoare, adică pentru comunitatea  donatorilor care sprijiniți această inițiativă.

Foto: evz.ro, Livada mixtă

Gospodăria Familială Rulantă va avea următoarele părți componente:

  1. Grădina cu trandafiri
  2. Livadă cu pomi fructiferi obișnuiți(mere, pere, prune, vișine, cireșe, etc)
  3. Mini plantație de nuci – puieții sunt pregătiți
  4. Solarii scufundate în pământ pentru legume(roșii, castraveți, ardei, sfeclă, salată, etc.)
  5. Gard și gard viu cu diferite soiuri de copaci (salcâmi, tei, lilieci, etc)
  6. Adăposturi tip remorcă pentru animale(iepuri, găini, rațe, curcani, purcei, miei, etc)
  7. Case mobile (rulote) pentru fermier și musafiri
  8. Pivniță pentru depozitarea legumelor și magazie pentru unelte și scule
  9. Corturi pentru programele de învățământ
  10. Mobilier pentru corturi și grădină
  11. Fântână și lac de acumulare pentru irigare
  12. Apicultură cu 20 de familii de albine
  13. Loc de joacă pentru copii
  14. Parcare pentru 10 – 15 autoturisme
  15. Grup sanitar ecologic
  16. Containere și tomberoane pentru gunoi
  17. Rampă pentru îngrășăminte naturale

Vă invităm să parcurgeți cu atenție sporită aceste informații, și în condițiile în care veți descoperi intenția noastră de dezvoltare și de extindere a relațiilor de prietenie, între județele limitrofe creativitatea și dorința de inovare, care vor aduce cu siguranță beneficii reale pentru Dumneavoastră ca investitori din toată țara, dar și ca consumatori de valori reale, locuitori ai  acestor regiuni naționale minunate, vă rugăm să vă alăturați prezentului  proiect și în limita posibilităților să finanțați cât mai mulți această autentică și unică inițiativă. Ea a fost lansată în premieră națională, cu scopul redescoperirii și reînvierii miracolului vieții cotidiene naturale și a stării de sănătate națională și regională impecabilă. Ideea relansării obiceiurilor tradiționale de prietenie, a bunăstării naturale se va transforma în realitate, abia după implementarea în practică a acestui proiect, care va urmării de fapt construirea unui paradis de sănătate pentru membrii comunitaților interesate din România. Acest paradis al sănătății așa cum am mai pomenit, va cuprinde un Centru Privat de Cercetare Gastro-Ecologică, o Gospodărie Familială Rulantă (fermă agrozootechnică mobilă) precum și o Școală Verde (Green School) pentru tineri care vor putea însușii cunoștințele strămoșilor privind organizarea și conducerea gospodăriilor familiale mixte și pregătirea mîncărurilor conform rețetelor culinare și gastro-ecologice de mare valoare.

Proiectul va fi realizat în apropierea orașului Sf. Gheorghe, în localitatea Vâlcele, din județul Covasna, care pentru început va funcționa pe 10.920 mp de teren, proprietate privată, cumpărată în mod expres pentru realizarea acestui proiect, care în perspectivă se va extinde pe încă o suprafață de  4,5 hectare, teren care se află în imediata vecinătate și este de vânzare. Terenul este încadrat în categoria suprafețelor arabile, chiar dacă pe fotografia anexată se vede a fi pășune sau fâneață. Zona în care vom realiza proiectul, așa cum se vede pe poza de mai jos, este pitorească. Iar elementele componente realizate pe roți, vor funcționa ca o caravană, nu necesită autorizație de construcție.

Fotografia peisajului, suprafața de teren unde se realizează proiectul

Foto: Fotografie proprie la fața locului

De ce este unică în țară această idee ? Datorită faptului că toate elementele componente ale gospodăriei centru de cercetare și școală verde, așa cum am enunțat mai înainte,  – casa de locuit a fermierilor, căsuțele pentru oaspeți, cotețele pentru animale mici (găini, curcani, rațe, gâște, miei, purcei, albine, iepuri, etc.) precum și spațiile destinate însușirii cunoștințelor practice, a proceselor eficiente de supraviețuire pentru elevii liceelor și studenții universităților interesate de programe, care pot devenii mici gospodari-grădinari, dar până și adăposturile speciale de iarnă pentru păsările zonei protejate precum și jocurile pentru copii vor fi construite pe dispozitive tractabile, remorci, semiremorci, căruțe, platforme și șasiuri mari de automobile desafectate. Aceste transformări originale vor ridica de la nivelul solului – o mare parte din plantele cultivate și animalele crescute – pe roți, adică în adăposturi mobile, un reper de neprețuit în privința percepției și terapiei sensibilității de care ne dă dovadă “mama natură”, dar și asigurarea protecției mediului înconjurător. Acest lucru devine posibil prin mutarea periodică a construcțiilor cu roți, cu animalele cu tot, pe o altă suprafață a spațiului verde nefolosită sau deja regenerată, asigurînd prin această mobilitate condițiile sustenabilității mediului înconjurător.

Grădina trandafirilor

Foto: http://www.business24.ro , Cristina Cauea

Astfel obiectivele urmărite și performanțele dorite - pe aceste meleaguri mioritice, transilvănene și pe proprietățile acestor familii, stăpânii fermelor tradiționale țărănești, care producând alimente de bază curate și foarte gustoase, au fost mereu pe parcursul istoriei milenare, adevărate surse sau izvoare de sănătate și de bunăstare pentru comunități, – se realizează automat, și de la sine. Refacerea faunei, a stării de fertilitate a parcelelor temporar exploatate de animale aflate la păscut, fac să crească rata de menținere a condițiilor de dezvoltare sustenabilă a activităților, a vieții cotidiene din regiune, și supraviețuirea pe termen lung a beneficiarilor acestor ferme hibride realizate. Mai ales că la cursurile planificate, conduse de ingineri agronomi, grădinari cu experiență, de nutriționiști și specialiști în gastronomie, mai mult practice decât teoretice de autogospodărire ale GreenSchool (Școala Verde) de la Gospodăria Familială Rulantă din Vâlcele, generațiile de tineri gospodari-grădinari, devenind și ei la rândul lor experții generațiilor viitoare, vor garanta cu siguranță, continuitatea neîntreruptă, al acestui mare succes.

Un coteț mobil arată în felul următor. Acest tip se poate folosi și pentru alte animale.

Suma necesară pentru amenajarea terenului cumpărat se înparte în felul următor:

  1. Împrejmuirea teren de 518 ml(stâlpi și plasă): 2.500 lei
    Făntână forată, 110 lei/ml, 20 ml adâncă x 110 = 2.200
    3. Grup sanitar, model țărănesc, in aier liber: 2.000
    4. Casă mobilă / Rulota 3 buc x 8.000 lei = 24.000
    5. Remorcă Coteț pentru rațe 1 buc = 8.000
    6. Remorcă Coteț pentru iepuri 1 buc = 8.000
    7. Remorcă Coteț pentru curcani 1 buc = 8.000
    8. Remorcă Adăpost pentru miei 1 buc = 10.000
    9. Remorcă Coteț pentru găini 1 buc = 8.000
    10. Remorcă Adăpost pentru gâște 1 buc = 8.000
    11. Pavilion pentru 20 familii albine = 10.000
    12. Seră subterană 3 buc x 20 m x 5 > 6.900/buc = 20.700
    13. Depozit subteran (Beci) 50 mp = 5.000
    14. Corturi profesionale pentru elevi 4/6, 2 buc = 7.000
    15. Butași de trandafiri 300x5 = 1.500
    16. Puieți de pomi fructiferi 50x25 = 1.250
    17. Albine 20 de familii, 20x 400 = 8.000
    18. Animale – câte o pereche din fiecare rasă, aproximativ  = 3.000
    19. Vitamine, medicamente, etc. = 1.000

 _____________________________________________________________________________

TOTAL PROIECT                                                                        138.150 LEI

Fără ajutorul dumneavoastră, al investitorilor de bună credință, care sunteți în cunoștință de cauză, iubiți alimentele curate și naturale la fel ca inițiatorii proiectului și sănătatea care se zice că-i mai importantă și mai bună decât toate, oameni de mare valoare care împreună unindu-vă forțele, prin intermediul platformei www.sprijina.ro puteți asigura finanțarea acestui plan, prin efectuarea de diferite donații în numerar, începând de la 20 lei minim până la 5000 lei pe persoană sau sume mai mari de la firme pentru care veți beneficia cu toții de diferite cadouri și avantaje importante, vă rog să-mi permiteți să repet, fără ajutorul dumneavoastră este inposibilă realizarea centrului privat de producție și de cercetare!

Dacă sumele prevăzute nu se vor aduna decât într-o anumită proporție, din fondurile colectate vom începe împrejmuirea terenului, asigurarea uniu adăpost casă mobilă, săparea fântânii și construirea grupului sanitar ecologic. După care vom ara porțiunile de teren și executăm plantarea unor legume și fructe. Cum reușim să achiziționăm adăposturi tip remorcă, imediat acestea vor fi populate și cu animale. Dacă pe parcurs se mai adună capital, vom continua lucrările așa cum apar în tabelul de mai sus, până la finalizare. Pe parcurs vă vom ține la curent cu toate achizițiile și amenajările realizate.

Stupuri de albină, pentru început vom administra 20 de bucăți cu tot atâtea familii de albine


Foto: oradeahub.com : Pavilion pentru albine

Funcție de mărimea sumei pe care ați putea investi sub formă de donație în realizarea acestui proiect, puteți beneficia de mai multe forme de recunoștință:

  • veți putea devenii membrii de onoare ai complexului
  • clienți cu statut special cu disconturi la cumpărare
  • veți putea vizita complexul cu invitație specială,
  • puteți devenii musafirii conducerii la un sfârșit de săptămână pe cheltuiala  
     inițiatorilor
  • puteți primi o serie de diplome

Alegeți și Dvs o variantă de finanțare! 

- De la 20 de lei până la 500 lei donații veți beneficia de Certificat de recunoștință, și dobândiți calitatea de membru de onoare al colectivului complexului, putând efectua vizitarea gospodăriei oricând doriți Dvs. Vă întâmpinăm cu drag cu o înbrățișare, cu un pahar de apă de la izvor și cu o cafeluță din partea inițiatorilor. Numele dumneavoastră va fi trecut în Registrul membrilor de onoare cu specificarea sumelor donate.

Certificatul(model) arată în felul următor:

Diplomele vor fi semnate și ștampilate.

 - de la 501 lei până la 1.000 de lei, veți obține titlul de Cavaler al generozității clasa a – IV-a, și deveniți client cu statut special, beneficiind de câteva produse cadou la cumpărături, timp de 1 ani de la inaugurare. Puteți efectua vizitarea gospodăriei oricând doriți Dvs. Vă întâmpinăm cu drag cu o înbrățișare, un pahar de apă de la izvor și cu o cafeluță din partea inițiatorilor. Numele dumneavoastră va fi trecut în Registrul membrilor de onoare cu specificarea sumelor donate.

 

- Cei care sprijiniți proiectul între 1001 – 1500 lei  primiți Diploma de excelență și obțineți titlul de Cavaler al generozității clasa a III-a. Toți investitorii de la această categorie vor fi membrii de onoare ai colelectivului complexului, având dreptul să viziteze oricând gospodăria și în calitate de clienți cu statut special pot cumpăra produse cu un discont de câteva produse cadou, din categoria aleasă, timp de 1 ani de la inaugurare. În afara vizitelor obișnuite pe care efectuați, la care veți fi întâmpinați cu câte o îmbrățișare, un pahar de apă de la izvor și cu o cafeluță din partea inițiatorilor, primii cinci  dintre donatorii acestei sume vor primi o singură dată, câte o invitație specială de vizitare a gospodăriei, valabilă pentru două persoane, într-o zi de duminică, cu masă festivă, care va fi asigurată de inițiatorii proiectului din resurse și preparate proprii. Numele dumneavoastră va fi trecut în Registrul membrilor de onoare cu specificarea sumelor donate.

Diploma (model) acestei categorii:

- Investitorii care au bunăvoința să sprijine proiectul între 1501 – 2000 lei vor avea următoarele avantaje: primesc Diploma de excelență și obțin titlul de Cavaler al generozității clasa a II-a. Toți investitorii de la această categorie vor fi membrii de onoare ai colelectivului complexului, având dreptul să viziteze oricând gospodăria și în calitate de clienți cu statut special pot cumpăra produse cu un discont de câteva produse cadou, din categoria aleasă, timp de 1,5 ani de la inaugurare. În afara vizitelor obișnuite pe care efectuați, la care veți fi întâmpinați cu câte o îmbrățișare, un pahar de apă de la izvor și cu o cafeluță din partea inițiatorilor, primii cinci dintre donatorii acestei sume veți primi o singură dată, câte o invitație specială de vizitare a gospodăriei, valabilă pentru două persoane, două zile și o noapte (sâmbăta și duminica), cazarea și masa fiind asigurate de inițiatorii proiectului din resurse și preparate proprii. Numele dumneavoastră va fi trecut în Registrul membrilor de onoare cu specificarea sumelor donate. Primi 7 investitori dintre Dvs, veți participa și la festivitatea de inaugurare a gospodăriei.

Iată și modelul de diplomă:

 - Investitorii care aveți posibilitatea să sprijiniți transformarea acsestui plan al tuturor în realitate între 2001 – 5.000 lei veți avea Diploma de excelență și obțineți titlul de Cavaler al generozității clasa I. Toți investitorii de la această categorie vor fi membrii de onoare ai colelectivului complexului, având dreptul să viziteze oricând gospodăria și în calitate de clienți cu statut special pot cumpăra produse cu un discont de câteva produse cadou, din categoria aleasă, timp de 2 ani de la inaugurare. În afara vizitelor obișnuite pe care efectuați, la care veți fi întâmpinați cu câte o îmbrățișare, un pahar de apă de la izvor și cu o cafeluță din partea inițiatorilor, primii zece dintre donatorii acestei sume vor primi o singură dată, câte o invitație specială de vizitare a gospodăriei, valabilă pentru două persoane, 3 zile și 2 nopți(vineri, sâmbătă și duminică), cazarea și masa fiind asigurate de inițiatorii proiectului din resurse și preparate proprii. Deasemenea primii 10 investitori de la această categorie veți participa la inaugurarea gospodăriei. Numele dumneavoastră va fi trecut în Registrul membrilor de onoare cu specificarea eforturilor financiare.

Diploma model de la categorie:

 

Toate diplomele vor fi complectate cu datele personale ale finanțatorilor, cu specificarea sumei donate, vor fi semnate și ștampilate. Modelele de mai sus sunt orientative.

 

Vă rugăm cu mare respect alăturați-vă echipei noastre și investiți în acest proiect pentru că

GOSPODĂRIA NOASTRĂ VA FI ȘI GOSPODĂRIA DUMNEAVOASTRĂ ! VĂ MULȚUMIM !

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

emil florescu
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
  • 23 /05
    2016
    3

    Am pregătit materialul săditor pentru mini plantația de nuci

    Anul trecut la data de 16.12.2015 am adunat niște nuci din localitățile Vâlcele, Zagon și Sf. Gheorghe, județul Covasna, aproape 200 de bucăți. Timp de 48 de ore le am ținut în apă călduță, după care le am băgat într-o ladă de PVC în nisip normal. Aproximativ 5 cm era stratul de nisip în care am așezat nucile. Am udat nisipul cu apă călduță și le am acoperit cu încă un strat de 4-5 cm grosime de nisip și întregul pachet l-am depozitat în pivniță. Respectând toate prevederile de îngrijire și asigurarea temperaturii recomandate de specialiști, am așteptat 95 de zile. Când am crezut că nu răsare nici o nucă, în două zile am avut parte de o surpriză plăcută. A sosit momentul adevărului, adică "ziua întârziată de naștere" a puieților.  Vă prezint cu mare bucurie, pe fotografia de mai jos, rezultatul muncii mele, care s-a materializat prin 70 de bucăți de puieți. După înprejmuirea terenului prezentat în proiect, pomișorii vor fi transferați la fermă.

    Foto: Iuliu Főcze. Materialul săditor

    Cu deosebită considerație. 

     

  • 20 /05
    2016
    2

    În atenția celor care ne au contactat din străinătate prin pagina noastră Facebook și căsuța poștală electronică privată !

    Dragi susținători din diasporă ! Ne ați întrebat dacă este permisă susținerea proiectului nostru sub protecția anonimatului?
     
    În conformitate cu prevederile regulamentului de finanțare publicate de către proprietarii platformei www. sprijină.ro   puteți face acest lucru. Înainte de a apăsa butonul “Contribuie” trebuie să bifați “Doresc sa rămân anonim”. De obicei numele susținătorilor apar menționate public. Este alegerea fiecărui susținător. În cele din urmă, ceea ce contează e că fiecare sumă devine o contribuție de valoare, care are scopul de a determina o schimbare pozitivă în comunitățile sprijinite.
     
    Cu stimă, al Dvs,
    Iuliu Főcze
  • 14 /05
    2016
    1

    Dragul nostru prieten, EMIL FLORESCU !

    Datorită faptului că sunteți primul nostru investitor, care aztăzi 14.05.2016, sâmbătă contribuie, în premieă națională, cu 1.00 (unu) leu, sub formă de tichet de valoare(voucher) la implementarea proiectului nostru, care de altfel va fi și proiectul Dvs, trebuie să recunoaștem că ați avut mare curaj și spirit antreprenorial ieșit din comun. Nu este ușor să faci analiza riscurilor atunci când iei o decizie atât de importantă în privința alocării unei sume atât de mare ! Având în vedere însă că în afara efortului financiar sacrificat, mai aveți și simțul umorului, de care în condițiile înrăutățirii vieții oamenilor în țara noastră chiar avem mare nevoie, vrem să vă felicităm și să vă mulțumim din toată inima pentru încrederea și contribuția acordată. Sunteți un om de nota 10 ! Vă dorim o zi minunată. Cu deosebită considerație, în numele inițitorilor,

    Iuliu Főcze
    Foto: noobz.ro