77 de Ani Înapoi

de Dan Dumitru Stroie
Adauga la favorite
Vezi
3074
vizualizari
8,837 lei
din 20,000 lei
Mărculești, Republica Moldova
Călătoria bunicului meu, după 77 de ani, înapoi în satul natal, în Basarabia, de unde a fost nevoit să fugă de mic copil din calea războiului.
Initiator proiect
1 proiect

   For ENGLISH Version, CLICK HERE


   O scurtă prezentare

    Aspecte precum casa, familia, și locurile natale sunt fundamentale în viață. Dar ce faci când ești forțat să te refugiezi din calea războiului de mic copil și ajungi ca timp de 77 de ani să nu mai ai nicio legătură cu pământul unde te-ai născut, altfel decât prin câteva documente și fotografii?

    De la această premisă a căutării locului de origine pornește documentarul despre bunicul meu, Victor Stroie, care la 78 de ani merge 800km din Oltenia, România, până în nordul Basarabiei ca să-și găsească originile și să restabilească conexiunea emoțională cu locul de baștină.

Dacă nu mai există rude, măcar casa. Dacă nu mai există casa, măcar peticul de pământ, iar dacă nu mai este nici peticul, există satul. Există suflarea, oamenii de acolo, de unde mă trag și eu!

   Contribuția financiară din partea susținătorilor este necesară pentru finalizarea etapelor de postproducție (montaj, sunet și colorizare) care au ajuns într-un punct mort timp de peste jumătate de an. Având finanțare vom putea plăti profesioniști din domeniu - pe care îi veți cunoaște în actualizările lunare de pe email - și vom avea acces la studiouri de montaj, sunet și colorizare echipate la standarde de cinema. 


   Impactul filmului

   Cred că povestea bunicului meu ne poate aduce mai aproape de cine suntem cu adevărat, de a ne descoperi valorile, într-o lume din ce în ce mai divizată, în care rareori ne mai întoarcem către bătrânii noștri și către originile noastre pentru a le afla poveștile și a ne cunoaște mai bine pe noi înșine prin ele. Filmul este despre un om care, după o viață de amânare și nehotărâre, găsește puterea să-și îndeplinească o dorință sufletească, pe care o simțim de fapt cu toții, mai ales când suntem departe de casă. Povestea sa - a unui copil nevoit să fugă din calea războiului - arată că există speranță și în cele mai greu de trecut întâmplări.


 

   Echipa filmului

   Mă numesc Dan Stroie, absolvent al UNATC - Imagine de Film, și sunt directorul de imagine și producătorul filmului "77 de Ani Înapoi". Persoana cu care am lucrat cot la cot este regizorul filmului, Andrei Olănescu, pe care l-a convins universalitatea poveștii bunicului meu și pentru care acest film este despre: "Căutarea copilului universal, un joc de așteptări și realitate, o dorință neîmplinită ajunsă la perioada maturității. Plecat de acasă pentru a afla cine era el copil, se descoperă pe sine ajuns la finalul unui drum neînceput în propria-i obârșie. Căutând fericirea în locul cel mai îndepărtat, ajunge să o găsească în propria lui bătătură."

    Alături de noi au mai fost până acum în proiect și Codruța Corocea, ca operator și Adina Ghiță, în rol de sunetist. Împreună am filmat timp de o săptămână, cu un buget minim și ajutoare cu echipamentul de la oameni generoși. Cu toții suntem studenți sau absolvenți ai UNATC și avem încredere că putem transmite emoție prin filmele noastre.


 

    De ce avem noi nevoie?

   Suma de care avem nevoie prin crowdfunding este de 20.000 lei. Suma aceasta reprezintă un minim financiar prin care filmul să poată trece prin postproducție și să fie finalizat. Estimarea mea este că, dacă atingem suma aceasta, până la finalul anului filmul va fi gata.

   Costurile de postproducție se împart în 3 mari categorii, alături de procentul necesar din suma totală:

 • 30% - Montaj (Etapă foarte importantă în documentar, în care se selectează din cele 18 ore de material brut cel care transmite cel mai bine ideea filmului. Practic, este vorba de zile întregi de planificare, vizionare și montaj, drafturi și mici ajustări. În tot acest timp regizorul lucrează împreună cu editorul filmului pentru a găsi varianta ideală);
 • 30% - Sunet (Aspect de multe ori ignorat dar care face diferența între un film doar bun și unul extraordinar este sunetul. Aici intervine arta unui inginer de sunet care curăță și mixează sunetele înregistrate la filmare, creează sau îmbunătățește audio-ul pentru a puncta anumite părți din film);
 • 30% - Colorizare (Filmele necolorizate arată palide și fără viață. Un colorist bun ajutat de un ecran special calibrat la standard de cinema e responsabil de a potența cromatica existentă în film și a contura un aspect unitar între cadre);
 • 10% - Alte cheltuieli (De la comisionul platformei de crowdfunding, până la taxele de înscriere la festivaluri sau promovarea filmului, acestea sunt etape importante care conduc la un film de succes).

   Noi dorim de asemenea să găsim și finanțări private însemnate, pe lângă cele din crowdfunding. Dacă această țintă de 20.000 lei nu va fi atinsă, vom face totul ca să terminăm filmul. Evident, în acest caz filmul va fi terminat cu mult mai mare dificultate.

   În cazul fericit în care vom obține mai multe fonduri, ele vor fi investite tot în parcursul viitor al filmului, urmând ca toată lumea să primească actualizări transparente a ce se întâmplă cu banii.

   Ce vei obține tu?

    Vrem să mulțumim celor care ne vor susține, astfel:

 1. Susținere de 10 lei sau mai mult
  Vei primi actualizări (update-uri) lunare pe e-mail referitoare la statusul curent al filmului.

 2. Susținere de 50 lei sau mai mult
  Vei primi o carte poștală cu un cadru din film, cu o mulțumire scrisă din partea echipei (pentru expedierile internaționale timpul de primire poate varia) + toate beneficiile de la punctul 1.

 3. Susținere de 100 lei sau mai mult
  O invitație la proiecția specială a filmului după ce va fi gata (data și locația urmează a fi decise) + toate beneficiile de la punctele 1-2.

 4. Susținere de 500 lei sau mai mult
  Posterul filmului semnat de protagonist, printat la aprox. 60x70cm + toate beneficiile de la punctele 1-3.

 5. Susținere de 1.000 lei sau mai mult
  Numele tău pe genericul de final al filmului plus actualizări săptămânale legate de stadiul filmului + toate beneficiile de la punctele 1-4.

 6. Susținere de 5.000 lei sau mai mult
  Sesiune de discuții cu echipa și acces la variante preliminare ale filmului, în urma cărora așteptăm feedback-ul tău. Vrem să implicăm activ oamenii care văd potențialul filmului și să le aflăm părerile din etapele preliminare + toate beneficiile de la punctele 1-5.

    Beneficiile - cele care constau în produse fizice - pentru cei care vor sprijini proiectul vor fi livrate în termen de o lună de la finalizarea campaniei de crowdfunding, urmând ca proiecția să fie anunțată pe e-mail.


 

   Obiectivele noastre

   După finalizarea filmului va avea loc o proiecție specială cu echipa și susținătorii. Apoi dorim să înscriem filmul la cele mai mari festivaluri de film documentar internaționale și din țară pentru că tratează o temă actuală și relevantă. După încheierea cirtuitului festivalier și poate din cinema-uri, îl vom încărca pe o platformă de video streaming pentru a fi văzut de cât mai multă lume.

 

Mulțumim!

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Sustinator anonim
acum 7 luni
Sa nu renunți niciodată la vise oricat de cliseic ar suna.
20.00 lei
Flavia Scinteanu
acum 7 luni
E minunat proiectul! Felicitari!!
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
20.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 luni
Succes, in viitor! Pentru ca îmi este dor de bunicul meu care nu mai este printre noi
10.00 lei
Andreea Parfenov
acum 7 luni
Mult succes si sunt alaturi de voi!
20.00 lei
Radu Făciu
acum 7 luni
Succes! Sper sa adunati suficiente fonduri ca sa puteti termina proiectul! Salutari si bunicului tau :).
500.00 lei
Iulian Stroie
acum 7 luni
577.00 lei
georgiana.beceanu@gmail.com
acum 7 luni
Mult noroc! :)
110.00 lei
Gheorghe Mitica
acum 8 luni
Felicitări ție lui nea Victor și mamei tale. Sunteți buni in tot ce faceți.
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 8 luni
60.00 lei
Ana Ciobanu
acum 8 luni
Un proiect foarte frumos. Mult succes!
150.00 lei
busesonia@yahoo.com
acum 8 luni
M-ati emotionat foarte tare, exact aceeasi poveste o are si bunica mea pe care incerc sa o conving sa scrie o carte despre viata ei. Sprijin si eu cu cat pot si imi doresc din suflet sa va iasa chiar mai bine decat v-ati propus. De abia astept sa-l vad!!
100.00 lei
Vlad Costin
acum 8 luni
100.00 lei
Victor Păun
acum 8 luni
P.S: Din stimă și considerație pentru personajul principal, un om de calitate și valoare deosebită!
10.00 lei
Bucur Maria
acum 8 luni
Succes!
50.00 lei
 • 01 /11
  2022
  3

  Azi se fac împlinesc trei luni de la terminarea campaniei de crowdfunding pentru filmul “77 de Ani Înapoi“. Deși planul inițial a fost să terminăm montajul filmului până la început de octombrie, am avut parte de niște sesiuni de feedback foarte concludente în urma cărora a trebuit să luăm o mică pauză, să ne adunăm gândurile și ideile și să luăm niște decizii în privința structurii finale a filmului.

  Acum, după câteva vizionări împreună cu persoane din diverse medii sociale, având experiențe de viață diferite, legate într-un fel de povestea filmului sau care nu aveau nicio legătură cu bunicul și familia mea, sunt sigur că filmul este în cea mai bună formă a sa de până acum. Dacă vrem să fim perfecționiști, mereu vom mai găsi vreun detaliu minor de modificat, dar cred sincer că trebuie să știm să punem stop acestui proces de finisare și să mergem mai departe cu următoarele etape.

 • 20 /07
  2022
  2

  Săptămâna trecută am fost invitat la Radio TANĂNANA să povestesc în matinal despre filmul "77 de Ani Înapoi".

  Vlad Conovaru și Sorin Șetreanu au reușit să conducă discuția, presărată cu glume și voie bună, într-o direcție din care oamenii să înțeleagă mai bine de ce e important ca acest film să fie finanțat, finalizat și apoi vizionat.

  La link-ul următor este undeva la 90% din conversația pe care vă invit să o vedeți dacă vreți să aflați mai multe despre ce este în spatele acestui film. Mulțumesc mult tuturor susținătorilor proiectului!

  VIDEO AICI

 • 12 /07
  2022
  1
  De la ce a pornit ideea?
   
  Știam că bunicul meu scria o carte, despre copilăria lui și amintirile sale de după venirea din Basarabia. Deși a scris aproape 100 de pagini, nu a reușit să o termine niciodată, dar dorința de a rememora și a descoperi trecutul a fost mereu prezentă.
   
  Pentru că, după cum a zis și el: "De multe ori la vârstă mai pronunțată sunt mai proaspete și mai clare amintirile din copilărie și cele mai de aproape se uită mai repede."
   
  Țin minte când am stat ore întregi cu el să alcătuim un arbore genealogic al familiei, încercând să-și amintească numele tuturor rudelor pe care le știa.
   
  Mai sunt 19 zile rămase în care ne-am propus să strângem suma necesară pentru finalizarea post-producției filmului "77 de Ani Înapoi", în care arătăm experiența întoarcerii bunicului meu după 77 de ani în locul natal din Basarabia. Am ajuns la aproape un sfert din suma propusă și mulțumesc enorm celor care au ales să sprijine proiectul!